mięso mielone z makaronem - 2712 przepisów (strona:139/181)

Klopsiki w warzywnym sosie. 185

fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy

Rozpustne gotowanie
Zupa cytrynowa z kurczakiem 188

selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut(...)oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około 10 minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka imprezowa z grillowanym kurczakiem i warzywami 157

Taka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią(...)elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode

Kuchnia Pokoleń
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 162

tylko tyle porcji, ile będzie potrzeba, kiedy znów najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa(...)przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia

Między kuchnią a pokojem
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 251

cytryny, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Można tutaj wykorzystać udka, skrzydełka, ale najlepiej jest postawić na filet piersi, bo można podać ten naturalnie gęsty sos także do makaronów. To apetyczne danie jednak fajnie pasuje do ryżu - wtedy mamy całkiem niskokaloryczny (około 300 kcal porcja), ale sycący obiad, do którego chętnie powrócimy. Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób(...)opakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule  3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części

Poezja Smaków - blog kulinarny
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 555

Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa dłużej niż 15 minut. Gotowy sos możemy również zmiksować, by otrzymać aksamitną gładkość, ale to już kwestia gustu – ja preferuję kawałki pomidorów w sosie. Składniki Ilość porcji: 4 Makaron razowy penne(...)smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli

ale Pysznie
Makaron z kremowym sosem z bobem 143

Makaron z kremowym sosem z bobem Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem  Bób uwielbiam, ceny za jeden kg startują zawsze z najwyższej możliwej .. a

Kuchnia na wzgórzu
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą 141

minut. Wydrążone cukinie lekko posolić i skropić oliwą lub olejem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdą łódeczkę cukinii nałożyć odrobinę usmażonego mięsa, na wierzch ułożyć paski mozzarelli odsączonej z zalewy. Przykryć mięsem "do oporu" - można lekko ugnieść całość. Jeśli robicie w zwykłej blaszce to całość należy przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem(...)Podawać można z ryżem lub kaszą jaglaną.  Przed podaniem można oprószyć natką pietruszki lub świeżą bazylią.  Smacznego 😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa to można je wykorzystać, np. do faszerowania pomidorów lub do makaronu

Ze smakiem bez glutenu
Prawdziwa carbonara 165

Prawdziwa, włoska carbonara (Danie jednoosobowe) Powinnam była napisać "Prawdziwa, włoska carbonara z niewłaściwym makaronem". No niestety, zabrakło mi w domu tagliatelle. Ale sos jest jak najbardziej

Moja Micha
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 223

wodzie i pozwólmy im spędzić w niej kilka minut. W międzyczasie kroimy mięso w niezbyt grube plastry (ok 1 cm) po czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki(...)doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą (tu możemy wybrać jej każdą odmianę w zależności co kto lubi) ,ziemniakami, kluskami śląskimi a nawet makaronem.  Smacznego

Niezły Młynek
Kurczak w sosie mole poblano 146

szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki - 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych - 3 łyżki sezamu (+ trochę do posypania potrawy) - 4 łyżki migdałów bez skórek - 1 niepełna łyżeczka nasion kolendry - łyżka cukru(...)przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 260

Następnie rozgrzewamy na patelni olej i układamy roladki, obsmażamy na małym ogniu (to jest własnie tajemnica odnośnie nawet zwykłych kotletów, mięso dojdzie a się nie spali od razu np. panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak  10 minut dusimy(...)przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać się posypać), zioła prowansalskie i niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy, dodajemy potem do gotowania. Wszystko już razem w garnku... :)        mielenie wszystkich przypraw

Zainspiruj się kuchnią
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 306

białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny + plasterki cytryny tymianek lub natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: np.: ryż, makaron, bulgur, quinoa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Czynności przygotowawcze: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Jeśli są bardzo grube, możemy(...)śmietanę oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Solimy i pieprzymy. Gdy sos się ponownie zagotuje i będzie intensywnie wrzał, wkładamy do środka kurczaka. Gotujemy na niedużym ogniu, aż mięso dojdzie w środku, a sos się nieco zredukuje (ok. 5 minut). Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony Przed podaniem na wierzchu każdej piersi układamy kawałek przesmażonej wcześniej cytryny – służy

Poezja smaku
Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken 163

Dziś przedstawiam Wam absolutnie przepyszny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Mój ukochany był na tyle zachwycony, że zażyczył sobie to samo następnego dnia, a

karmelowy
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables 205

Dziś proponuję coś w stylu azjatyckim. Szybki makaron udon smażony z wołowiną, papryką, brokułami, grzybami i groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Poza tym, jest

karmelowy
Makrela w teriyaki 184

białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki(...)oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa będą miękkie – łączymy z ugotowanym makaronem. Na filetach robimy 2-3 delikatne nacięcia od strony skóry, aby ryba nie zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry

Poezja smaku
Pulpeciki z groszkiem 146

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku(...)Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety

W królestwie smaków Beaty
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 186

małych ilościach, mogą mieć leczniczy wpływ na nasze ciało- i do tej grupy należą właśnie kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca i krążenia. Mięso pstrąga zawiera też bardzo dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko i niewiele kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów(...)przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka, 6g tłuszczu oraz 40g węglowodanów.  SKŁADNIKI: 30g świeżej rukoli 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem 75g wędzonego pstrąga 80g papryki świeżej 60g kukurydzy konserwowej oregano bazylia sól czosnkowa papryka mielona ostra i słodka estragon pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić Paprykę pokroić w kostkę Pstrąga podzielić

peanutbuttermonster