Moja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis , tapenada z oliwkami . Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois . Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie(...)spróbowaniu można wyróżnić słone oliwki, specyficzny smak kaparów i czosnek. Jest to jedna z moich ulubionych past na kanapki i nie tylko. Tapenadę wykorzystuję również do pizzy lub makaronu. Tapenada z oliwkami Składniki: 2 szklanki mieszanych oliwek, kalamata, czarne i zielone oliwki 5 suszonych pomidorów w leju 1 czosnek solo 4 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii
codojedzeniasmacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem(...)Gdziekolwiek! Przygotowanie : 15 minut liczba porcji :1 Składniki 1 porcja pełnoziarnistego makaronu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 1 posiekany ząbek czosnku 1 cukinia pokrojona na wstążki, nitki lub słupki sok z połowy cytryny garść tartego parmezanu 1 łyżka świeżego szczypiorku 2 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz Rano postaw na gazie garnek z osolona wodą,a kiedy woda
Z Kuchni Do Kuchnipapryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej do obsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Dodać do mielonego mięsa razem z solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Formować niewielkie kuleczki (wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej) i obsmażać(...)skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej
Codzienna kuchnia niecodziennaPulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-) Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami. Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka 1 szt. cebuli 5 ząbków czosnku 1 szt. jajka 2-3 łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo(...)liście laurowe bulion Mięso zmieliłam. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam je do mięsa. Wsypałam tartą bułkę. Dodałam mleko i jajko. Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam. Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki. Formowałam z mięsa małe kuleczki. Możecie od razu je gotować. Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam
potrawyregionalneMojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad! 500 ml bulionu drobiowego Pulpeciki: 250
VioletoweKucharzeniebrakuje. Nasza dieta nie jest w cale uboga, ani monotonna. Oj dogadzamy sobie, o tak! Mój Mąż stwierdził, że to właśnie dzięki różnorodnym, smacznym posiłkom nie brakuje mu mięsa. A dzisiejsza propozycja smakowała mu bardzo :) Przygotowałam falafele w trochę innych wydaniu. Bazowałam na sprawdzonej, najlepszej pod słońcem recepturze z książki The Lebanese Kitchen , ale do cieciorkowych kulek dodałam startej dyni(...)nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym
Chilli Czosnek i Oliwaszkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków(...)krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w 2-3 cm słupki, czosnek zmiażdżyć, ananas
Maślane ciasteczkołyżki zimnej wody,sól, grubo mielony pieprz,3 łyżki oleju,6-7 ziaren ziela angielskiego,3 średnie listki laurowe,1 średnia marchewka,1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć(...)zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos.Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.ja swoje pulpety podałam
Codzienna kuchnia niecodziennafantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się go bardzo(...)bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję
Moja Książka Kucharskamiędzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę(...)jeśli lubicie na ostro, można też dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa z kurczakiem Makaron z owocami morza Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo
Pociąg Do KuchniPiersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy(...)makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki) Sos: 250 g świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka
Poezja smakupodsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 30g masła Sposób przygotowania: 1. Rosół: Cebulę opiekamy nad palnikiem. Mięsa myjemy, przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną (łącznie z opieczoną cebulą), lubczykiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy na wolnym ogniu(...)przez ok 2 godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki. 2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle. 3. Pierogi- ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól
Kuchnia w czekoladziehistorię wielu dań narodowych innych krajów, można dostrzec, że jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały(...)wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą
mojewypiekiinietylkohistorię wielu dań narodowych innych krajów, można dostrzec, że jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały(...)wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą
mojewypiekiinietylkoDziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem chilli i
karmelowy