rodzaj karmy, aż po kształt i rozmiar finalnego wyrobu. Zdecydowana większość serów twardych powstaje w terenach górzystych. Ma to swoją tradycję, gdyż niegdyś pasterze wypasający zwierzęta w górach nie mieli możliwości dostarczenia mleka do przetwórni, musieli więc sami wytwarzać sery, w dodatku takie, które mogły dojrzewać miesiącami i dopiero z końcem sezonu wypasów mogły trafić do pobliskich miasteczek. Z tych(...)Jednak wielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów. Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest
gutfut