kakao) Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do silikonowych kokilek po jednej łyżce masy. Na masę układamy po 2 sztuki malin, a następnie przykrywamy kolejną porcją masy. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy babeczki i na wierzch każdej układamy po małym kawałku gorzkiej czekolady. Z czekoladą wkładamy babeczki jeszcze(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
KucharzycaPrzyznam się, że nigdy nie byłam przekonana do mięsa na słodko, nawet nie kusiło mnie żeby chociaż raz spróbować i tu mój błąd. W końcu zdecydowałam się na skrzydełka z miodem i teraz żałuję, że tyle czasu zwlekałam. Są po prostu przepyszne, słodko-ostre. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz ;) Składniki: *8 skrzydełek z kurczaka *łyżeczka słodkiej papryki(...)wykorzystujemy tylko 2 części skrzydełek a tzw lotki można użyć do zupy). Przyprawy wymieszać z oliwą i natrzeć skrzydełka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie piec ok. 40 minut w 170'C. na 10 minut przed końcem pieczenia skrzydełka delikatnie posmarować miodem
Zrób to smaczniepasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na urodzinach. Smakował wszystkim, a niektórzy dziwili się, że nie ma tam mięsa, bo smakował jak prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki(...)dajemy bezpośrednio do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii - przepis Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu. Pasztet z cukinii - przepis Smacznego :) Pasztet z cukinii - przepis
Pyza i SurówkaSzybki obiad zawsze w cenie! Czy nie jest tak? Oczywiście, że jest i każdy ma chwile słabości oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny. Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza(...)rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie
MamaOskarkaKurczak, trochę pijany bo winem polany, cytryną doprawiony, pięknie upieczony, ma mięso soczyste, skórkę chrupiącą do zjadania zachęcającą. Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam ..... http://www.winnica-dolinasanu.pl/ Składniki: 1 duży kurczak, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżka tymianku (może być suszony(...)cytryny i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Nacieramy dokładnie kurczaka, zewnątrz i od środka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia. Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się
Moniki SmakołykiEkspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze
Kuchnia MagdaLenyTo danie znika u mnie w ekspresowym tempie. Przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jak by się wydawało. Danie to jest pyszne, sycące i z pewnością
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja na wykorzystanie makaronu z dodatkiem krupczatki, w sumie można użyć makaronu i takiego kupnego. około 30 dkg makaronu [ u mnie na oko] kilka
Moje domowe kucharzenieKupiłam mnóstwo pieczarek i teraz wymyślam co z nich mam zrobić . Gdybym jadła marynaty to nie miałabym problemu . Moja spiżarnia powiększyłaby się o kilka słoiczków
Eli GotowanieSkładniki: pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie Prymat bazylia Prymat odrobina papryki ostrej i słodkiej Prymat olej rzepakowy sól
The Sweet Damselróżnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję się jakimś sugestią zwłaszcza tym religijnymi. Spędzam święta w spokoju i rodzinnym gronie i to jest(...)kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka
codojedzeniaząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć. Całość(...)doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone. Bagietkę pokroić. Posmarować pędzelkiem z dwóch stron olejem przyprawionym suszonym oregano, bazylią i czosnkiem. Piec w temp. 210 st. ok. 5 min. Życzę smacznego Uwaga: 1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody
Kubki smakuzjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa(...)jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i pieczemy dalsze 15 minut mieszając co 5 minut by się z wierzchu nie spiekło
Dzieje kuchennej WiewióryTrzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie pyszne :D -TRUDNOŚĆ(...)jadalnych części, pokroić drobno i dołożyć do wyjętej z woreczka ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy natkę pietruszki, marchew, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Przygotowany farsz przekładamy do wydrążonych papryk. Całość pieczemy na ruszcie grilla przez ok. 30 minut, podajemy ciepłe. www.alma24.pl
Gotuję TestujęAwokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli okazję raczyć się uwodzicielskim smakiem awokado, byli hiszpańscy konkwistadorzy Meksyku. Do Polski owoc ten trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się(...)soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 słoik kalmarów w oleju (280g) - 1 słoik papryki wiśniowej
mojewypiekiinietylko