moje drugie podejście do kaczki. Tym razem zakończone pełnym sukcesem. Aż nie spodziewałam się takiego obiadowego efektu. Poprzednia styczność z kaczką skończyła się kręceniem nosem i długim przeżuwaniem suchego mięsa… Ta wersja została przeze mnie starannie dopieszczona i wyszła przepysznie! Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 4 kacze piersi 3 duże jabłka 1 szklanka soku z pomarańczy 5 brzoskwiń(...)przestudzonym musem oblać schłodzoną kaczkę. Piersi powinny być ułożone skórą do dołu. Piec w temp.180-190C przez ok.2-2,5h. Co jakiś czas piersi należy przewracać i polewać wytopionym tłuszczem zmieszanym z musem owocowym. Pod sam koniec pieczenia dodać kawałki pozostałych nam owoców. Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami i podpieczonymi owocami. Polecam! Artykuł Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym
Raj dla Podniebieniaczarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która zostanie będzie wykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyłożyć mięso na dno żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć cebulę, aż zmięknie. pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Rozłożyć wszystko na mięsie. Patelni nie myć, będzie jeszcze potrzebna. Marchewki(...)pieprzem. Wlać śmietanę i dodać potarty ser. Zostawić trochę sera do posypania na górze.Wymieszać i zdjąć z ognia. Wylać do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 180 c i piec pod przykryciem 45 minut. Ziemniaki – w tym czasie jak zapiekanka jest w piekarniku przygotować ziemniaki. Obrać i pociąć w cienkie plastry. Ugotować w osolonej wodzie, ale nie do miękkości
Kuchnia Pokoleńproszku do pieczenia pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 3 jajka sól i pieprz olej do smażenia ryż ogórki słodko-kwaśne Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu(...)kurczak będzie surowy w środku. Temperatura powinna być taka jak przy smażeniu pączków ok. 160*C Kawałki kurczaka należy nakładać na łyżce, by za każdym razem nakładać kawałek mięsa i porcję panierki. Zsuwamy do oleju za pomocą drugiej łyżki
Gotowanie i blogowaniekakao) Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do silikonowych kokilek po jednej łyżce masy. Na masę układamy po 2 sztuki malin, a następnie przykrywamy kolejną porcją masy. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy babeczki i na wierzch każdej układamy po małym kawałku gorzkiej czekolady. Z czekoladą wkładamy babeczki jeszcze(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
KucharzycaPrzyznam się, że nigdy nie byłam przekonana do mięsa na słodko, nawet nie kusiło mnie żeby chociaż raz spróbować i tu mój błąd. W końcu zdecydowałam się na skrzydełka z miodem i teraz żałuję, że tyle czasu zwlekałam. Są po prostu przepyszne, słodko-ostre. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz ;) Składniki: *8 skrzydełek z kurczaka *łyżeczka słodkiej papryki(...)wykorzystujemy tylko 2 części skrzydełek a tzw lotki można użyć do zupy). Przyprawy wymieszać z oliwą i natrzeć skrzydełka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie piec ok. 40 minut w 170'C. na 10 minut przed końcem pieczenia skrzydełka delikatnie posmarować miodem
Zrób to smaczniepasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na urodzinach. Smakował wszystkim, a niektórzy dziwili się, że nie ma tam mięsa, bo smakował jak prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki(...)dajemy bezpośrednio do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii - przepis Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu. Pasztet z cukinii - przepis Smacznego :) Pasztet z cukinii - przepis
Pyza i SurówkaSzybki obiad zawsze w cenie! Czy nie jest tak? Oczywiście, że jest i każdy ma chwile słabości oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny. Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza(...)rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie
MamaOskarkaKurczak, trochę pijany bo winem polany, cytryną doprawiony, pięknie upieczony, ma mięso soczyste, skórkę chrupiącą do zjadania zachęcającą. Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam ..... http://www.winnica-dolinasanu.pl/ Składniki: 1 duży kurczak, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżka tymianku (może być suszony(...)cytryny i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Nacieramy dokładnie kurczaka, zewnątrz i od środka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia. Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się
Moniki SmakołykiEkspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze
Kuchnia MagdaLenyTo danie znika u mnie w ekspresowym tempie. Przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jak by się wydawało. Danie to jest pyszne, sycące i z pewnością
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja na wykorzystanie makaronu z dodatkiem krupczatki, w sumie można użyć makaronu i takiego kupnego. około 30 dkg makaronu [ u mnie na oko] kilka
Moje domowe kucharzenieKupiłam mnóstwo pieczarek i teraz wymyślam co z nich mam zrobić . Gdybym jadła marynaty to nie miałabym problemu . Moja spiżarnia powiększyłaby się o kilka słoiczków
Eli GotowanieSkładniki: pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie Prymat bazylia Prymat odrobina papryki ostrej i słodkiej Prymat olej rzepakowy sól
The Sweet Damselróżnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję się jakimś sugestią zwłaszcza tym religijnymi. Spędzam święta w spokoju i rodzinnym gronie i to jest(...)kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka
codojedzeniaząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć. Całość(...)doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone. Bagietkę pokroić. Posmarować pędzelkiem z dwóch stron olejem przyprawionym suszonym oregano, bazylią i czosnkiem. Piec w temp. 210 st. ok. 5 min. Życzę smacznego Uwaga: 1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody
Kubki smakuzjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa(...)jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i pieczemy dalsze 15 minut mieszając co 5 minut by się z wierzchu nie spiekło
Dzieje kuchennej WiewióryTrzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie pyszne :D -TRUDNOŚĆ(...)jadalnych części, pokroić drobno i dołożyć do wyjętej z woreczka ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy natkę pietruszki, marchew, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Przygotowany farsz przekładamy do wydrążonych papryk. Całość pieczemy na ruszcie grilla przez ok. 30 minut, podajemy ciepłe. www.alma24.pl
Gotuję TestujęAwokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli okazję raczyć się uwodzicielskim smakiem awokado, byli hiszpańscy konkwistadorzy Meksyku. Do Polski owoc ten trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się(...)soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 słoik kalmarów w oleju (280g) - 1 słoik papryki wiśniowej
mojewypiekiinietylkożółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą(...)znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ziemniaki Karahi Chicken Masala Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu Marynata Azjatycka Roleski - Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków(...)wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre
Z Kuchni Do KuchniKurczak i warzywa to duet idealny, z którego można stworzyć mnóstwo wariacji smakowych. Tym razem zamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia(...)złoty kolor. Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć. Dodać do podsmażonego mięsa. Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem. Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru. Dusić do miękkości ok 30 minut, co jakiś
Fabryka pomysłówsarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy(...)solą i pieprzem. Z lodówki wyciągamy roladki ,każdą smarujemy musztardą (po jednej stronie) ,układamy po dwa plasterki boczku. Na brzeg każdej roladki kładziemy farsz ,zawijamy i owijamy sznurem do pieczenia (u mnie klipsy ,do roladek) ,oprószamy mąką i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem
R'n'G Kitchenwarstwę plastrów cukinii, a na niej drugą warstwę mięsa - wykorzystując całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo(...)uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem na 5 minut, a następnie pokroiłem w kwadratowe porcje, które nałożyłem na talerze
Wyprawy kulinarne