smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron, w międzyczasie kroimy pierś kurczaka w drobne cząstki. 2. Cebulę kroimy w pół-talarki. 3. Smażymy cebulę na oliwie do zeszklenia. 4. Następnie dodajemy mięso, solimy, paprykujemy, dodajemy curry (ja zawsze sypię dużo przypraw - lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony(...)soli, ok. 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego jasnego, szczyptę pieprzu i mieszamy. 12. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 13. Pieczemy zapiekankę bez przykrycia około 25 minut. Można też pod przykryciem, ale wtedy będzie bardziej ugotowana jak zapieczona. Ja lubię gdy się z wierzchu spieka i staje się chrupiąca. Niesamowicie pachnie
Kawa z mlekiemmoim stole. Często przyrządzam go na imprezy rodzinne, bo nie wymaga nakładu pracy. Gdy przygotuję sobie farsz wcześniej, to danie robi się prawie samo. Bardzo lubimy tak przygotowane mięso. Schab jest soczysty, a połączenie marchewki i pieczarek bardzo nam odpowiada. Warto farsz pieczarkowy doprawić dość konkretnie, żeby nie było za mdłe. Nie przesadźcie również z ilością majonezu, bo schab będzie(...)lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pieczarki, bądź obgotowane grzyby leśnei poddusić. Doprawić konkretnie solą i pieprzem. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć schab, na wierzch położyć farsz grzybowy i porcję startej marchewki. Całość cienko posmarować majonezem. Zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Schab jest upieczony, gdy skórka majonezowa
Pieguskowa Kuchniadoprowadzić do takiego momentu, że będzie jednolitą masą. Teraz zakładamy do naszej maszynki nakładkę do nadziewania kiełbas, naciągamy jelita ( zawiązujemy węzełek na końcu ) i napełniamy je przygotowanym przez nas mięsem. Ja robię kiełbasy długości ok 20 cm jedna. Kiełbasę na co najmniej godzinę trzeba teraz odwiesić na drążku żeby ociekła i lekko obeschła. ( ja ją wieszam na wannie w łazience(...)godzin, w zależności od tego na jaką mamy ochotę. Gdy już uzyskamy taki kolor na jaki mamy ochotę – podnosimy temperaturę w wędzarni do 80 C i pieczemy w ten sposób kiełbasę aż w środku będzie 75C. Wyciągamy i wieszamy do ostudzenia i nasza kiełbasa jest gotowa do zjedzenia. Na zdjęciach widoczne są też sery, o których wędzeniu pisałam
Kuchnia na wzgórzupieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin soku maczać biszkopty i układać je obok siebie na dnie blachy. Wodę zagotować. Rozpuścić w niej galaretki malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć(...)mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych torebkach do mrożenia z suwakiem od Stella . Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie do zupy
Zrób to smaczniezimnego mięsa pomieszanego z warzywami, gdzie jeszcze w wydanej w 1890 roku w Encyclopedia of Practical Cookery Theodore Garrett pisał o tym daniu jako " ulubione domowe réchauffee z zimnego mięsa i warzyw, różnorodnie komponowane, zgodnie z fantazją oraz tym jakie materiały mamy pod ręką" . Pewnie dlatego około 50 lat później danie, zgodnie z tą częścią definicji która mówiła(...)jednak głównym składnikiem stały się ziemniaki i kapusta. Reszta w zależności od tego co dokładnie było w niedzielę. Tak oto każda szanująca się polska stołówka ma w niedzielę Pieczeń Rzymską, a każdy szanujący się brytyjski dom ma w poniedziałek bubble and squeak :) Składniki: - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - kapusta - najlepiej też ugotowana :) w moim przypadku
Kryzysowa Książka Kucharskaszufladą Cool Select Zone - czyli lodówką w lodówce. Oznacza to, że możemy w niej ustawić dowolną temperaturę i jest to przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić mięso albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Samsung RB31FERBNSA Pamiętajcie też, że niższa temperatura (bliska 0°C) w chłodziarkach z systemem vitaFresh znacznie wydłuża świeżość przechowywanej żywności. Bosch KGN36XL35(...)Markt oferuje także profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Di gotujePomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki przyprawy: sól(...)dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków, zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek był chrupiący, podawać np. z sosem czosnkowym. Trochę z nimi pracy, więc trochę przyspieszyłam! Zmieszałam ciasto
Kuchnia Beatypodduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko Wam życzyć smacznego. Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej(...)położymy się spać J dobrze jest co jakiś czas przewracać je na drugą stronę. Na drugi dzień odlewamy nadmiar marynaty, ale ją zachowujemy. Wkładamy golonki do żaroodpornego garnka i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem. W trakcie pieczenia polewamy co jakiś czas odlaną marynatą. Jeżeli chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek
Kulinarne przemysleniaSchabowe z mięsa, od małego były moim wrogiem nr jeden. Robiąc wegańskie, nawet nie próbowałam szukać podobnego do nich smaku. Dlatego też zadecydowałam, wykorzystać paprykę, która była tu głównym składnikiem, białko uzupełniło pyszne i niezawodne tofu. Do tego odrobina przypraw, siemię lniane i płatki owsiane. Inna wersja schabowych, w lekko słodkiej odsłonie. SKŁADNIKI: 85g tofu wędzonego średnia papryka czerwona(...)blendujemy razem z obraną papryką (najlepiej wszystko pokroić najpierw na mniejsze kawałki) do zblenowanych składników dodajemy, mielony len, płatki i przyprawy- całość dokładnie mieszamy całość przekładamy na papier do pieczenia- wyjdzie kilka schabowych pieczemy 30 min w 175 stopniach
healthy dreamsktóry potrafi rozjaśnić niejedną dziecięcą buzię i uprzyjemnić każdy niedzielny poranek. Dlatego też wybraliśmy się z M. w sobotę na Plac Imbramowski, duże krakowskie targowisko z owocami, warzywami, jajkami, mięsem i chrupiącym pieczywem. Naszym celem była dynia, śliczna, obła i intensywnie pomarańczowa. Taka dynia samą swoją obecnością potrafi zdziałać cuda, tworzy niezastąpiony klimat i zwykłą imprezę zamienia w HALLOWEENOWĄ IMPREZĘ(...)urocza, pomarańczowa papka, z której następnie usmażyłam niewielką, dwuosobową stertkę naleśników z oryginalnego, brytyjskiego przepisu. Dyniowe naleśniki 1 szklanka mąki 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 300ml mleka 1 szklanka miąższu z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka octu
Przepysznik - BLW i nie tylkoOttolenghi, S. Tamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy(...)dodajemy sumak i sól, chwilę ucieramy, a na sam koniec dodajemy sezam i krótko mieszamy, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przygotowany za'atar przesypujemy do słoika i używamy do pieczonych warzyw, hummusu i innych potraw
Smakowity Blog Kulinarnykroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb(...)zwijamy dość ciasno.6. Brytfankę wykładamy odłożonymi liściami, ciasno układamy gołąbki. 1,5 szklanki wody mieszamy z połową kostki rosołowej, zalewamy gołąbki. Układamy liście na wierzch. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 170 st. C.7. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.Smacznego
Kuchnia domowa Anirosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki(...)najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki na 3-4 porcje: 8 udek z kurczaka 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego
Moja Galeria SmakuUśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido
My Chcemy Jeść