mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:245/1172)

Pulled pork 314

przykrywką i odstawić do marynowania na minimum 6 godzin  (moje marynowało się 24 h).  Wieczorem rozgrzać piekarnik do 90 - 100 stopni.  Wstawić mięso na 9 - 10 godzin.  Moje piekło się od godz. 22 go 7 rano w 90 stopniach.  Potem dopiekałam od 7 do 9 w 130 stopniach.  Upieczone mięso wyjąc i odstawić

Sto kolorów kuchni
Jajko w gniazdku. 205

Ziemniaczanej serii ciąg dalszy. Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze i atrakcyjnie podane. 2 ziemniaki 4 jajka 2 łyżeczki masła sól, pieprz 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku Ugotować ziemniaki w mundurkach, ale uważać aby się nie rozgotowały. Przeciąć wzdłuż na połowę(...)włożyć kawałeczki masła i wbić jajko, dodać sól, pieprz. Wstawić do nagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło. Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy ryb Zapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity

Kulinarny karnet Christophera
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać z przyprawami, bo zabiją naturalny, przyjemny(...)pyszne! Sugestia, by czas pieczenia gęsi liczyć po 45-60 minut na każdy kg należy traktować tylko jako wskazówkę. Swoją gęś piekłam ponad 4 godziny. Przekroczyłam podane normy czasowe, ale gęś wyszła idealnie, skórka cieniutka i chrupiąca, a mięso miękkie. Składniki: 3-4 kg młoda gęś około 4 l solanki 3 łyżki majeranku pieprz 4-6 jabłek 3-4 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 138

Smakowite gołąbki po Grecku to mieszanina mięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam.    18 liści(...)ugotujcie liście winogron ,samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Mielone mięso,połowę ilości cebuli dymki, pokrojonej w kostkę,większą czéść pokrojonej papryczki chili( użyjemy jej jeszcze dwa razy dlatego podzielcie ją na 3).,dużą szczyptę oregano

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Udka Tandori , pyszny kurczak 96

Udka Tandori , pyszny kurczak Udka Tandori , są po prostu genialne . Oczywiście nie mam oryginalnego , pieca tandori , ale mój europejski piekarnik też dał radę Przyprawa Tandori nie jest już rzadkością i bez problemu zakupicie ją choćby na allegro . Ten przepis nie jest skomplikowany i nie zawiera wielu składników , ale uwierzcie na słowo i zdjęcie , jest mega pyszny Polecam szczególnie tym ,którzy(...)nacięcia . Ponownie odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie Obsmażamy z obu stron na dużym ogniu i wkładamy do piekarnika wygrzanego do 200 C .Zapiekamy do momentu , aż mięso pięknie się zrumieni , a nakłute widelcem będzie łatwo się oddzielać . Najłatwiej użyć do tej potrawy, patelni którą można używać w piekarniku z metalową lub odpinaną rączką Serwujemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego! 117

czarny - liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż do garnka, zalej wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego rozmarynu przez 30 minut(...)garnka. Pokrój na grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości. Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl. wody. Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej. Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu. Każdą kulkę obtaczamy

SMYKWKUCHNI
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą 136

pieczenia cukinia wchłonie trochę ostrości i całość złagodnieje. Poddusić ok 10 minut. Wydrążone cukinie lekko posolić i skropić oliwą lub olejem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdą łódeczkę cukinii nałożyć odrobinę usmażonego mięsa, na wierzch ułożyć paski mozzarelli odsączonej z zalewy. Przykryć mięsem "do oporu" - można lekko ugnieść całość. Jeśli robicie w zwykłej blaszce to całość należy przykryć folią(...)żaroodpornym czas pieczenia można wydłużyć o ok. 10 minut, ale również należy przed końcem pieczenia otworzyć, żeby się przyrumieniło.  Podawać można z ryżem lub kaszą jaglaną.  Przed podaniem można oprószyć natką pietruszki lub świeżą bazylią.  Smacznego 😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa to można je wykorzystać, np. do faszerowania pomidorów lub do makaronu

Ze smakiem bez glutenu
Tanie dania Marzec 133

groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż

Dorota Smakuje
Kurczak zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 169

około 300 gram) - ser mozzarella (1 kulka) - 1 pomidor - 3 łyżeczki bazyliowego pesto (najlepiej domowej roboty) - sól, pieprz - oliwa z oliwek Do podania:   surówka coleslaw , pieczone ziemniaczki Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, z jednej piersi powinny wyjść 3. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i lekko przesmażyć na oliwie z oliwek, po około(...)jest ser mozzarella. Kulkę odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki, ułożyć na pomidorach.  Całość zapiekać przez około 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i  surówką coleslaw

Zgrabne Gotowanie
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 140

sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa – 250 g * olej – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili – do smaku * olej do smażenia SOS: * sos sojowy ciemny(...)łyżka * szczypiorek – 1 łyżka * chili – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy przez ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , jajkiem , mlekiem i chili – dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej

Ostra na Słodko
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 141

Szynkę  piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg  na blogu:)  Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj zamiast innych, bo do Wielkanocy zostało parę dni, a to mięsko się idealnie nadaje na świąteczny obiad...polecam. Składniki : 1,2 kg  szynki b/k   5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli(...)godziny. Po 24 godzinach obrócić mięso na drugą stronę i ponownie natrzeć marynatą z dna pojemnika. Pozostawić w lodówce na kolejną dobę Po tym czasie zapeklowane mięso przełożyć do  naczynia żaroodpornego. Piec przez 80 minut w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C.              Smacznego

Gosia gotuje
Karkówka pieczona z pieczarkami 644

mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny(...)porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pociąć na plasterki. – Mięso posypać cebulą i pieczarkami. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C

To co kocham
Karczek w sosie cebulowym- błyskawiczny obiad 162

śmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy naszą mieszanką pieczemy ok 1-1,5 godz w 180 stopniach ja zawsze sprawdzam widelcem mięso czy już jest miękkie gotowe-pycha!! można jeść tylko z sałatką lub z ziemniaczkami

Swojskie jedzonko
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 113

dyni Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie. Do upieczonej dyni dodajemy śmietanę i masło i blendujemy na gładkie puree. Jeśli jesteście posiadaczami robotów(...)dyni na zimę Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie. Upieczoną dynię blendujemy na gładkie puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10-20 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata