mielonym - 500 przepisów (strona:25/34)

Kasza jaglana w liściach winogron 304

porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka

Sajkofanka smaku
Schab z morelami 209

solidną porcję mięsa :)   Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 306

kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois

Sajkofanka smaku
Jaja na twardo z guacamole 225

naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE  - jeden dojrzały owoc avocado - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - sok z limonki  -łyżeczka białego sezamu Avocado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy posiekany ząbek czosnku

Sajkofanka smaku
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom 296

makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili świeża -  świeżo mielony pieprz - sól - oliwa z oliwek do smażenia   Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut - tak, żeby był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Sajkofanka smaku
Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 191

razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz kolorowy do smaku

Ala piecze i gotuje
Dorsz na szpinaku 216

mrożonego szpinaku 0,5 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur) 50 ml kremówki  do smaku sól i pieprz mielony Kamis Przygotowanie:  Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę

Ala piecze i gotuje
Barszcz świąteczny czysty 417

marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis  3 kulki ziela angielskiego Kamis 5 ząbków czosnku 0,5 l zakwasu buraczanego klik 1,5 l wody sól,cukier pieprz mielony Kamis Przygotowanie:   Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2841

masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz mielony Kamis sól morska w młynku Kamis Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać)dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i ugotować do miękkości. Przelać

Ala piecze i gotuje
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 352

piersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu

Ala piecze i gotuje
Trufle czekoladowe 277

naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej wodzie

Ala piecze i gotuje
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 300

Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie )  Przygotowanie : Z kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję,  boczek kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki

Mechanik grilluje
Torcik orzechowy 275

czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę

Zabawa smakiem
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 197

dalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny   ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki 1 cebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie

Buniabaje w kuchni
Kotlety rybne z tymiankiem 209

minut Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron   do smażenia Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić

Buniabaje w kuchni