mielone - 47549 przepisów (strona:2003/3170)

Curry z dyni 236

cebule 4 ząbki czosnku korzeń imbiru ( ok 3-4 cm) olej sól  pieprz 1,5 łyżeczki gotowej mieszanki curry  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu )  2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny  Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety

Jemy Pijemy
Pstrąg pieczony w ziołach 215

środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około

Jemy Pijemy
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 460

porcję potrzebne są: polędwica wołowa 250-300 g na porcję 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju lub oliwy 1/2 cebuli 2 średnie ogórki kiszone sól  świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki Maggi  odrobina tabasco  Polędwicę oczyścić z błon i jak najdrobniej posiekać. Do mięsa dodać jedno żółtko oraz resztę przypraw.  Wymieszać. Ogórki i cebulę

Jemy Pijemy
Czosnek niedźwiedzi a'la pasta 230

czasem można zaszaleć z kaloriami ) i parmezan.  mieszać aby nam się wszystko ładnie połączyło. Dolać mleko i gotować wszystko do powstania kremowego sosu.  Posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i suchy można wlać troszkę wody z gotującego się makaronu. Dodać ugotowany makaron. Ja tym razem użyłam makaronu, który wyglądał jak dredy loki

Jemy Pijemy
Carpaccio z cukinii 265

sałatę, a na niej rozkruszyć ser. Sezam uprażyć na patelni i posypać nim talerz. Polać olejem arachidowym i sosem balsamicznym. Można delikatnie polać sokiem z limonki. Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jemy Pijemy
Okra w pomidorach 247

pomidorów 2 łyżki przyprawy arabskiej (suszone: kmin, kardamon, chili, kolendra cynamon, płatki róż, i chyba mięta, liść laurowy) 2-3 łyżki octu woda łyżka cukru sól morska pieprz świeżo mielony Okrę płukać pod wodą. Do garnka wlać ok 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, wlać ocet i dodać cukier.  Wrzucić okrę i gotować 2-5 min. Powstanie lekko

Jemy Pijemy
Leczo z okrą wegetariańskie 252

zielona i czerwona np.) 2 średnie cukinie 1 opakowanie suszonej okry 3 duże pomidory paprykowe 3 ząbki czosnku pęczek bazylii zioła prowansalskie sól  pieprz 1 łyżka brązowego cukru mielona ostra papryka 1 mały koncentrat pomidorowy olej lub oliwa z oliwek lub olej po suszonych pomidorach 1 łyżeczka octu Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w dosyć grube kawałki. Suszoną

Jemy Pijemy
Caprese na bogato :) 218

duża garść świeżej siekanej bazylii pół średniej czerwonej cebuli 8 czarnych oliwek z zalewy bez pestek kilka listków nasturcji 2 kwiaty nasturcji sos balsamiczny oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz Pomidory, mozzarellę, cebulę i oliwki pokroić w plasterki. Bazylię posiekać. Pomidory i mozzarellę ułożyć na talerzu, przekładając jedno na drugim. Posypać całość bazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę

Jemy Pijemy
Bakłażan zapiekany z pomidorami, cukinią i cieciorką 207

smacznie a przygotowanie baaardzo proste :) 2 średnie bakłażany 2 małe cukinie  6-8 pomidorów malinowych 2 cebule czerwone 3 cebule białe 5 dużych ząbków czosnku sól czosnkowa świeżo mielony czarny pieprz 1 puszka cieciorki 3 łyżki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) można skomponować samemu oliwa z oliwek Cebulę pokroić w piórka i udusić na oliwie z oliwek

Jemy Pijemy
Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 262

momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy ser "Rubin Old Poland" kilka dużych kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane.  Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu.  Powinny lekko

Jemy Pijemy
Leczo z patisonami 217

dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka minut tak aby wszystko się dobrze połączyło. Polecam wszystkim fanom lecza

Jemy Pijemy
Wege gołąbki al’a lasagne 253

cebule 2 średnie marchewki 1 miseczkę ugotowanych suszonych grzybów 2 ząbki czosnku mały pęczek zioła o nazwie magi ( wyglądem przypomina rozmaryn) szczypta soli 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki świeżo mielony kolorowy pieprz 2-3 łyżki oliwy 2 jajka obgotowane liście kapusty Grzybki namoczyć w wodzie ok pół godziny i zagotować. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić

Jemy Pijemy
Odchudzona ogórkowa 234

cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól  pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy.  Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić

Jemy Pijemy
Jajecznica z pomidorami :)Wspomnienie z dzieciństwa 199

wracam do formy. Przygotowanie jest bajecznie proste a składniki dla 2 osób to: kilka plastrów wędzonej słoniny 1 duża cebula 2-3 pomidory 4-5 jajek sól  świeżo mielony pieprz Słoninkę pokroić na mniejsze kawałki podsmażyć, dodać cebulę.  Odczekać aż się lekko zeszkli i dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory. Można je wcześniej obrać ze skórki

Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 443

marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo

Jemy Pijemy