łyżki posiekanego koperku olej do smażenia *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości(...)dodajemy koperek oraz serek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę aby serek całkowicie się rozpuścił *** *** Na końcu całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytemczęści: Bulwy i korzenie * Cebulowe * Grzyby * Cukinie i dynie * Papryka * Warzywa kapustne * Majestatyczna oberżyna * Pomidory * Zielenina na gorąco i na surowo * Zielone warzywa * Fasola i bób * Rośliny strączkowe * Ziarno * Makaron, polenta, kuskus * Owoce i sery. Podział bardzo smakowity, prawda ? W książce znajdziecie 120 przepisów na wegetariańskie potrawy. Jednak to książka nie tylko dla wegetarian. To książka idealna dla wszystkich, którzy(...)stronę lub nawet na całe 2. Książka ta ma trochę inny podział niż pierwsza Obfitość: Zmieszane * Na parze * Blanszowane * Gotowane * Duszone * Grillowane * Z pieczonych warzyw * Smażone * Gniecione i mielone * Pieczone z jajkami * Pieczone z warzywami * Słodzone. Cała obfitość to jeszcze szersze spojrzenie na warzywa, kasze i rośliny strączkowe. Znajdziecie tu 150 przepisów na dania wegetariańskie, ułożone według metody
Moja pasja smakuogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek(...)tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z
Moja smaczna kuchniazupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie(...)pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki do zup 30% 50g masła 4-5 pełnych łyżek mąki pszennej makaron/zacierka/ryż do podania obowiązkowo-natka pietruszki do posypania
Karo in the KitchenDOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny(...)opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię
Moja Książka Kucharskachrupiące. W trakcie suszenia zmieniamy kolejność tacek suszarki. Wysuszone plasterki cebuli i czosnku przekładamy do blendera, młynka do kawy lub tak jak ja do mojego robota kohersen i mielimy wszystko na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W książce Tajniki suszenia żywości oprócz przepisów znajdują się informacje na temat: • zalet domowego suszenia żywności; • zasady działania dehydratora (suszarki); • czym się kierować(...)znalazłam tutaj przepis na cebulę i czosnek w proszku, – Śniadania – Przystawki – desery – dania główne – smakołyki dla zwierząt. – inne zastosowanie dehydratora , czyli jak zrobić makaron, susz herbaciany, czy jogurt Książka uświadomiła mnie jak wiele potraw można przygotować za pomocą tego urządzenia, którego używałam w tak małym zakresie. Wszystkie przepisy z książki bazują tylko na naturalnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : około 30-40 dag polędwicy wołowej masło klarowane do smażenia puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 2-3 ząbki czosnku oregano, pieprz czarny mielony, sól Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w plastry, zbić je b.lekko tłuczkiem zwilżonym wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, czosnek obrać(...)usmażone wcześniej mięso, dusić razem około 2-3 min. Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry, a potem smażymy na maśle klarowanym. Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie
Proste PotrawyWarzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Pokochacie to danie! Warzywne spaghetti bolonese Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti bolonese z cukinii. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik(...)minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Niedzielny kucharzmówię dzieciom, że dzisiaj makaron z jagodami, buchty z jagodami, naleśniki z jagodami to piszczą, że dwie ulice dalej je słychać. Za pierogi coś się zabrać nie mogę, ale za to zabrałam się za lody jagodowe. Na szybko, z trzech składników. Wyszły pyszne i mocno mocno fioletowe. Powiedziałam dzieciom, że jeżeli chcą je zjeść to mają się rozebrać do majtek(...)był też na klacie. Nie wiem jak to się stało, ale plamy z jagód znalazły się również na moich ulubionych domowych spodenkach i oczywiście zachlapali oparcie kanapy, choć nie mieli się tam zbliżać. Hania powiedziała, że to najlepsze lody jakie jadła. A ja napiszę, że wcale nie takie najlepsze. W lodziarni kupicie bardziej kremowe, bardziej takie do lodów podobne
bistro mamazastąpić łyżeczką suszonego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 700ml passaty pomidorowej opakowanie mini kulek mozzarelli sól i pieprz do smaku listki świeżego oregano szczypta cukru Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dobrze mieszamy, najlepiej ręką(...)klopsików układamy kulki mozzarelli i dusimy danie pod przykryciem do chwili gdy kulki smakowicie się rozpuszczą. Danie jest gotowe do podania. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, np. z makaronem spaghetti lub jak u mnie z makaronem z cukinii – umytą cukinię kroimy na warzywnej mandolinie lub dużą obieraczką skrawamy cienkie plastry. Następnie nożem kroimy plastry na długie nitki. Możemy
Smaczna StronaPyszna sałatka, polecam bardzo. Tortellini ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą pod kranem. Dokładnie odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć
Kuchnia PokoleńPrzyznam, że nie bardzo lubię robić gołąbki. To dość czaso i pracochłonna czynność. Ale za to, uwielbiam je jeść! Na zimno i na ciepło
Walijskie Pichceniedroga, co wiąże się z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa. Jednak muszę Wam powiedzieć, że warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO zawiera w składzie właśnie(...)błyskawicznej. Inspiracja przepisu - link Składniki na 1 miseczkę 500 ml lub 2 mniejsze: 1 zupa OYAKATA MISO pół marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili
Poezja Smaków - blog kulinarnypewno udka w ten sposób przyrządzę jeszcze nie jeden raz ;) Składniki: * 700 g pałek z kurczaka * odrobina oleju do podsmażenia mięsa na patelni * sól do doprawienia mięsa * papryka mielona słodka (użyłam Skworcu ) * 1 duża cebula * 8-9 śliwek suszonych (użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki łagodnego ketchupu * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 szklanki wody * 3 łyżeczki cukru(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny. Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami
Zrób to smacznieestragonu szczypta cukru pieprz czarny sól Pulpeciki Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki(...)minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami. Notes - Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się
Wędrówki po kuchni