Makaronowe muszle Giuseppe Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i
Ogrodnik w podróżyKasza jaglana zdecydowanie za rzadko gości w moich przepisach. Jest zdrowa, rozgrzewająca i bardzo prosta w przygotowaniu. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, makaron czy ryż. Na dzisiejszy obiad przygotowałam kaszę jaglaną ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, które doskonale smakuje z czarnuszką i twardym włoskim serem jak parmezan czy grana padano. Bardzo syty obiad i kolorowy, jak na zimową porę(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z 1 łyżką masła. Dodajemy szpinak i po chwili czosnek. Podsmażmy, aż szpinak zmniejszy objętość. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej patelni przygotowujemy jajko sadzone na 1 łyżce masła. Do miski przekładamy kaszę jaglaną. Na wierzchu układamy szpinak i jajko sadzone. Posypujemy czarnuszką i parmezanem
Moja smaczna kuchnianadzienie z twarogiem: 230 g twarogu półtłustego klinek bez laktozy Mlekovita 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 1 mała cebula dymka 1 garść czosnku niedźwiedziego sól pieprz czarny mielony MASŁO z czosnkiem NIEDŹWIEDZIm: 200 g masła 82% bez laktozy Mlekovita 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego(...)wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze
https:KKuchniaMniamOto kolejny dowód na to, że kasza jaglana odnajduje się we wszystkich smakach, a odpowiednio doprawiona będzie stanowić ciekawe danie rodem z dalekich kuchni. Aromatyczny imbir
Even Better Foodryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami
Moja smaczna kuchniapokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmażać. Do granka z ugotowanym, odcedzonym, gorącym makaronem dodać podsmażoną kapustę z pieczarkami i cebulą i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podwać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu lub później, chrupiące i złociste, odsmażone na patelni. SMACZNEGO(...)grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatematu na rzecz małego fast foodu ale w wersji domowej. Zapewne wszyscy znają sos Bolognese, który od lat jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Głownie podawany z makaronem spaghetti. U mnie wariacja na ten temat, bo sos zrobiony od podstaw będzie głównym składnikiem pizzy. Oczywiście by trochę podrasować danie i nadać mu odpowiedni charakter użyłam również kilku innych(...)łyżki oliwy z oliwek Na sos Bolognese: 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux 500 g mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku Na marynatę do mięsa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta suszonego oregano szczypta mielonego
vaniliowoczekoladowadomowy sos pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki zmieniają się w pyszne i atrakcyjne potrawy. Warto zagnieść więcej ciasta za jednym(...)Wasze warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu. Smacznego!! Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź również: 5 pomysłów na pyszny obiad w 15 minut 5 sałatek idealnych
Niedzielny kucharzWiosenna aura zachęciła mnie do przygotowania czegoś świeżego i zdrowego. Cukiniowe tagliatelle z pomidorami to świetna alternatywa dla kalorycznych i sycących dań makaronowych. Chrupiąca cukinia świetnie zastąpiła makaron nadając daniu lekkości. Cukiniowe tagliatelle jest w pełni wegetariańskie , więc miłośnicy tej kuchni pokochają to danie. Mój dzisiejszy przepis możecie potraktować jako inspirację. Na bazie cukiniowego tagliatelle możecie stworzyć własne(...)pół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni
kulinarnyJasmażenia Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie(...)dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku sól do smaku (do zagęszczenia mąka kukurydziana - u mnie bez zagęszczania) PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki mun namaczamy(...)doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa
Moja pasja smakujego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę(...)przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno mi nie straszne, a jestem okropnym zmarzluchem. P. - Kiedy obiad
Ratunku obiadwyglądają bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół(...)marki Tefal , gdzie docelowo będą trzy albumy ze zdjęciami naszych propozycji - śniadania, obiady i desery! Zachęcamy na oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender
Plate of Joyszczególnie za marchewką ) nie przepada, więc muszę kombinować tak, żeby je nieświadomie jadł :) Udało się, zajadał aż mu się uszy trzęsły :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki Sól, pieprz , Szczypta czosnku granulowanego 1szkl mleka Mąką do obtaczenia Olej Sos: 2 pomidory 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Szczypta oregano 2 ząbki czosnku(...)wolnym ogniu . Kotlety wyciągam, sos ściągam z ognia i blenduje na jednolitą masę. Posypuję posiekaną natką pietruszką :) Kotlety z sosem można podawać z ziemnikami, ryżem i makaronem :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamy