serduszek 1 średnia marchewka 1 nieduża pietruszka 1 spora cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki pieprzu cayenne ew. 3 kostki mięsne 2 łyżki mąki pszennej Serduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Dajemy podrobom chwilę na obcieknięcie(...)paprykę oraz pieprz cayenne i również dobrze mieszamy. Całość dolewamy do reszty gulaszu w garnku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przegotowujemy. To danie smakuje najlepiej podane z domowym makaronem, posypane szczypiorkiem
Kuchenna Kontrrewolucyamniej widocznym miejscu.Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil(...)serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, galka i papryka.Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku wedzonego. Odstawiamy na bok.W osolonym wrzatku blanszujemy przez pol minuty platy makaronu i lyzka cedzakowa wyciagamy na tacke.Robimy sos beszamelowy. W garnuszku z grubym dnem roztapiamy maslo, dodajemy do niego make i robimy zasmazke. Po 2 minutach sciagamy z ognia i wlewamy
Przysmaki Karolkipietruszki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np.rzepakowy Przyprawy do kurczaka: 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam(...)łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem. smacznego
Gotowanie Patkijajka pęczek młodej pokrzywy pół szklanki pestek dyni pół szklanki oleju lnianego 1 ząbek czosnku 100 gram tartego parmezanu garść kiełków rzodkiewki świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Pestki dyni mielimy w rozdrabniaczu i wysypujemy na miseczkę, lub talerzyk, a do rozdrabniacza wkładamy pokrzywy, parmezan, czosnek i olej, wszystko razem miksujemy, dosypujemy zmielone pestki i miksujemy jeszcze raz. Jeśli pesto jest(...)nich przesianą mąkę, sól do smaku i czarnuszkę. Mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Ciasto nakładamy łyżką do garnka z gotującą się, osoloną wodą (jak na makaron). Żeby ciasto odlepiało się od łyżki, przed pierwszą kluseczką należy potrzymać łyżkę chwilę we wrzątku. Jeśli kluseczki się rozpływają, to znaczy, że ciasto jest za luźne i trzeba dosypać więcej mąki
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy(...)drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi
Gotowanie Patkiłyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas(...)Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) Smacznego
Różne smaki w kuchniniestety jednego dnia nie jesteśmy wstanie ich wszystkich zjeść , i z wielką przyjemnością proponuje rozwiązanie aby nie marnować tylko wykorzystać takie kotlety , zapraszam na przepis . Składniki 4 kotlety mielone( z dnia poprzedniego ) łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 2 łyżeczki majeranku(...)się fasola nie przypaliła , gotujemy około 10 minut wszytko razem . Jak mięso nam się dobrze połączyło z fasolą , po 10 minutach solimy do smaku , i podamy np z makaronem , ziemniakami , bądź z kopytkami . Smacznego
Mój Smakpieprz do smaku - 1/2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1/2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem) Dodatkowo: - szczypior do posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron Kurki dokładnie myję (do wody dodaję łyżkę soli, brud sam odpada...). Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia (uwaga- grzyby lubią kipieć... trzeba pilnować), gotuję na średnim palniku(...)cebulę. Całość smażę do miękkości cebuli. Do wysmażonych skwarek z cebulą przekładam odsączone, obgotowane grzyby, podsmażam kilka minut, mieszając. Do grzybów dodaję śmietanę, dokładnie mieszam, doprawiam solą oraz świeżo mielonym pieprzem (pieprzu daję dość sporo, grzyby lubią bowiem pieprz...). Ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego
Smaczne ZdroweCiasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka
w mojej kuchnikosztowało mniej niż nas! No to do dzieła: Poniedziałek: Szybkie minestrone z pesto Wtorek: Pizza z chorizo na kalafiorowym cieście Środa: Polpette di polo Czwartek: Risotto panissa z mielonym mięsem Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta alfredo inaczej Przepisy na dania już tradycyjnie będziemy dodawać codziennie rano. Więcej naszych menu na tydzień znajdziecie tutaj. Jak dobieraliśmy przepisy Co jest najtrudniejsze(...)ulubiony zakątek na Ziemi, a większość włoskich przepisów spełnia wszystkie nasze wymagania – są proste, pyszne i niedrogie! Było tylko jedno utrudnienie – jakiś czas temu założyliśmy sobie że makaron będziemy jedli maksymalnie raz w tygodniu. Włoska kuchnia jest jednak tak bogata, że nawet z takim ograniczeniem mieliśmy w czym wybierać! Przepisów na włoski tydzień szukaliśmy m.in. na blogu Jamiego
Niedzielny kucharzdużo sposobów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki(...)łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego
RITA food channeldużo sposobów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki(...)łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego
RITA food channelCarbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki 2-3 kwaśne jabłka 1 kg papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka zmielonego imbiru 2 łyżeczki soli 3 pomidory 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 6-8 goździków zmielonych 3 duże łyżki miodu 5 -6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie Umyć paprykę , usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na kawałki ,czosnek(...)minut od zagotowania wody. studzimy, przekładamy do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach.:))Pycha pasta ,na kanapki,do jedzenia prosto ze słoiczka ,do makaronów
w mojej kuchni