startego parmezanu, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy
Moniki Smakołykismaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny) 1 szt.cebuli 1-2 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 łyżka kaparów 500 ml pomidorów w kawałkach własnej roboty lub z puszki 1 litr przecieru(...)ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą. Dodałam mielone mięso, wsypałam przyprawy i kapary
potrawyregionalneMeksykańskie chili i salsa smakowały nie tylko dorosłym ale i moim dzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej(...)mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu
Dzieje kuchennej Wiewióryziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo mielony pieprz, woda, Przygotowanie: Kapustę gotujemy jedną godzinę. Można ją odcedzić i przelać wodą, żeby nie była za kwaśna. Uzupełniamy wodę w garnku tak, żeby cała kapusta była w wodzie. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki (oczyszczone i dokładnie wypłukane) kroimy według uznania na plasterki
rozgotowanaSkładniki: makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte(...)wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam z 2 minuty dłużej, odsączyć na durszlaku i dodać wszystko do szpinaku, delikatnie wymieszać usmażyć na oleju jajka sadzone
W Mojej Kuchni Lubięłyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , w osolonej wodzie z dodatkiem
Viola cooks with passionjakiś czas mieszając. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Krewetki posypać delikatnie świeżo mieloną solą. Dodać do sosu pomidorowego i gotować z każdej strony ok 1,5 minuty. Po tym czasie wlać śmietanę i pozostałą natkę pietruszki. Dusić jeszcze ok 3 minuty. Na talerzu ułożyć makaron, sos z krewetkami, a całość posypać parmezanem. Smacznego! :) Jest naprawdę pysznie
TrufelkowoObiecałam też, że przepis ukaże się na blogu. Sos kurkowy Składniki: 6 porcji 350 g makaronu, u mnie penne 300 g piersi z kurczaka 1 cebula 500 g kurek 1 ząbek czosnku garść liści bazylii ½ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 400 ml śmietanki, 36% sól do smaku 1½ masła do smażenia Kurki oczyść i podziel(...)około 3 minut. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, biały i czarny pieprz orzza grzyby z cebulą. Wlej śmietanę, dodaj sól, pokrojoną bazylię, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Dodaj makaron do sosu i wodę jeśli sos jest bardzo gęsty. Wymieszaj i natychmiast podaj gorący. Smacznego
codojedzeniaMakaron z brokułami i serem pleśniowym (4 porcje) : 400 g makaronu np. świderki 1 mały brokuł ¾ szklanki śmietany 30% 100 g sera gorgonzola lub roquefort skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 3-4 łyżki pokrojonych orzechów włoskich sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(...)potrzebujemy ok.250 g) i gotujemy przez 5 minut na parze lub w wodzie. Osuszamy brokuła i blendujemy w malakserze na gładkie puree. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę
Poezja smakumakaronu z sosem bolońskim czy lasagne. Z przepisu wychodzą ok. 4 naleśniki, więc zawsze można ich zrobić więcej zależnie od wielkości naczynia w jakim chcemy je zrobić. Składniki: Naleśniki: 1 szkl. mąki Teff 1 jajko 3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego(...)powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy na 10-20 min. Smażymy na odrobinie oleju. Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą. Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu
CzarnawisienkaIndie i Meksyk. Opis sezamu: Nasiona sezamu są małe, płaskie owalne ziarenka wielkości około 3 mm. Są aromatyczne i orzechowe w smaku. Nasiona sprzedawane są suszone, całe lub mielone, a także w postaci pasty tahini. Istnieje parę rodzajów nasion sezamu, pozyskiwanych z różnych odmian roślin: sezam biały - wykorzystywany jest głównie jako dodatek kulinarny oraz do wytwarzania oleju(...)Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów, sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Pasta sezamowa używana jest do wielu potraw m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny. Sezam mielony jest często mieszany z cytryną oraz czosnkiem i podawany wraz z chlebem jako popularna przekąska arabska. w Syrii
Ciastka - domowe słodkościoliwa z oliwek - sól Przygotowanie makaronu: Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa z oliwek - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 600 gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów - 125 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki natki pietruszki - 60 gram anchois(...)mililitrów jogurtu - 3 jajka - gałka muszkatołowa - 40 gram tartego parmezanu Przygotowanie sosu: Miksujemy jogurt, jajka i gałkę. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą. Umieszczamy w nim połowę makaronu, następnie połowę farszu, ponownie makaron, ponownie farsz. Zalewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! ;) Zainspirowane: "Potrawy z makaronu" wydawnictwa Olesiejuk
Życie zamknięte w smakuchrupiące, z makaronem i ziołami całe danie jest kolorowe, pachnące. Składniki: 200 g makaronu spaghetti bezglutenowy Sotelli, 1 średniej wielkości marchew, 1/3 świeżego brokułu (2 garście różyczek), 2 cebulki ze szczypiorkiem, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryka wędzona do posypania, czarnuszka, świeże zioła: listki kolendry(...)ząbki). Brokuły dzielimy na małe różyczki, a łodygi (ich nie wyrzucamy) na drobne kawałeczki. Szczypior, tymianek siekamy i odstawiamy. Igiełki tymianku kroimy bardzo drobno. Równocześnie przygotowujemy warzywa i gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z tymiankiem i pokrojonymi łodygami brokuła. Różyczki brokułu zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli
Moniki Smakołyki