mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:19/134)

MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 182

samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał i świetnie nadaje się do stworzenia ognistego… trunku. Co prawda takiego potka i większości jego składników próżno(...)punkcie 2! OGNISTY TRUNEK – PODANIE (5 min) Sok pomidorowy mieszamy w stosunku 3:1 lub 2:1 z Młotem Lou. Do tego dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu, 2-3 krople sosu worcester, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (tego w Gothicu na pewno nie było, ale drink bez cytrusów ma mniejszą głębię smaku ;)), kilka kropel tabasco, szczyptę

Nerds Kitchen
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 235

przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony(...)kładziecie piersi z kaczki? Na zimną czy na rozgrzaną patelnię?   Składniki: (2 porcje) 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska, świeżo mielony pieprz czarny   Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora 1 mały

Moja Delicja
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 290

spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć(...)Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy. Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie

Ostra na Słodko
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 218

szanującego się wastelandowca! Nietypowo połączyliśmy dwa przepisy w jednym, w końcu Insta-Mash i Salisbury Steak to para idealna. Niech nie zwiedzie Was zdjęcie, to nie jest klasyczny polski mielony z cebulką, o nie! Inspirowaliśmy się amerykańskimi wersjami na podanie tego dania, więc smak Was zaskoczy. Pozycja obowiązkowa dla mięsożerców – będziecie tak szczęśliwi po zjedzeniu tego rarytasu(...)STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety mielone). 3. SMAŻENIE STEKÓW (10 min) Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju

Nerds Kitchen
Kabaczety z sosem tzatziki 349

mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak niewielu składników są przepyszne.  Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się(...)udają. Polecam! Składniki: ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek wody 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Sos tzatziki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 świeży ogórek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielone połączyć z posiekaną

Wanilia i Kardamon
Pulpety w sosie koperkowym 154

Składniki : 50 dag mięsa mielonego 1 cebula  3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli nie mamy bułki może być kasza manna 2 małe lub 1 duże jajko sól, pieprz, kilka kropli magii, liść laurowy Przygotowanie : Do mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną ) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma(...)miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha" Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą

Proste Potrawy
Quesadillas 190

pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy: 250 g jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli Przygotowanie:  Przygotowujemy sos jogurtowy. Do 250 g jogurtu dodajemy łyżkę  wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, oregano oraz bazylii. Do smaku dodajemy soli. Wszystko mieszamy. Proponuję przygotować sos na samym początku(...)przez czas, gdy będziemy przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce.   Mięso mielone podsmażamy na łyżce  oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy  oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę  w kostkę i dodajemy na patelnię.  Czerwoną fasolkę odsączamy  z zalewy i dodajemy do farszu.     Dodajemy pomidory z puszki

Taste Therapy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami, czyli gotuję z Okrasą i Lidlem ;) 216

być mniej usatysfakcjonowany. A jeśli w rodzinie jest tatuś i dwóch nastolatków, porcja może okazać się niewystarczająca. No chyba, że lubicie pożerać sam makaron z sosem:)  Składniki na pulpety: - 500 g mięsa mielonego z łopatki [moje nie było z łopatki;)] - 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii - 110 g suszonych pomidorów - 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon - 1 jajko - odrobina oliwy(...)oliwek - sól, pieprz (wg. przepisu biały) Składniki na sos:  - 4 pomidory (500 g)  - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 15 - 20 g posiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu Grana Padano - u mnie miks ementalera i goudy:D) Przygotowanie: 1. Suszone

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym. 195

kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz  czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić

Radość kipiąca uśmiechem.
Zasmażane buraczki do obiadu 256

cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Placek po węgiersku 153

czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa lub mniejsza

MyCookBook.pl
27 pomysłów na makaron 878

oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Pasztet z bakłażana i cukinii 651

Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk   Przygotowanie Włoszczyznę obieram (lub dokładnie myję szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem

VegUlka
Krokiet z farszem grzybowym 185

oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy

Ogrodnik w podróży
Grecka Musaka 129

danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso

MarciochaKucharzy