Pizza na szybko! 184Składniki: - 2 szklanki mąki - łyżka oleju - 1/2 wody lub mleka - 2dag drożdży - łyżka soli - łyżka cukru - papier do pieczenia - oregano, bazylia, pieprz mielony, papryka słodka mielona, tymianek - dodatki: brokuły, czerwona papryka, pieczarki, kiełbasa, papryczka chilli, ser zółty Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy
upichcona
Pizza z serem i pieczarkami 152łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 10 pieczarek 8 plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 150 g sera pleśniowego rokpol 1 cebula 3 łyżki oliwy świeży tymianek Przygotowanie: Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą
Gosia gotuje
Faszerowana cebula 189Składniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce
Gaździnka warzy
Rolada z pieczarkami. 2393Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie
O kuchni z uczuciem
Cukiniowe krążki 247pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej
Salonik smaków
Burrito 273jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około
Mania Gotowania
Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami 229dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku
kolorowotorcikowo
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 245bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa Przygotowanie : Na oleju
Magiczne Życie Marty
Naleśniki z farszem 210pokroic według swojego gustu ( i tak wszystkie te składniki pózniej miksujemy ). Pieczarki i cebule poddusic na małym ogniu ok. 30 minut. Nastepnie połączyc obgotowaną wcześniej kapustę z uduszonymi pieczarkami i cebulką. Mielimy to wszystko. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ugniatamy ręką aby w miare możliwości połączyc ze sobą cały farsz. Gdy farsz będzie gotowy , bierzemy sie za smażenie
Słodkości i nie tylko
Zapiekanka chłopska 334czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego
Fabryka pomysłów
Zupa paprykowa z pulpecikami 200Składniki : 2 papryki czerwonej i 2 żółte puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 5 pieczarek masło klarowane do smażenia około 2 łyżek mąki sól, pieprz czarny mielony, maggi, ostra papryka mielona majeranek czosnek, ziele angielskie natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić w paski, pieczarki również - udusić na maśle(...)mnie było około 2 l. zupy w całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje
Proste Potrawy
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 197zwykłego masła) 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany do zupy (18%) kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora
Codziennik Kuchenny
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 298pokrojona w pióra 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ulubionego czerwonego wina wytrawnego 400 ml wody 230 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony pieprz szczypta cukru Przygotowanie Gulaszu z dzika: Marynowanie: Mięso z dzika opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć(...)wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny , mieszając od czasu do czasu. Po dwóch godzinach dodać pieczarki, musztardę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Przyprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak, kaszą
Moja Delicja
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 273różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-) Składniki: - 500g boczniaków - 250-300g pieczarek - ok.250g piersi z kurczaka - 250g mascarpone - 1 większa cebula - oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony czosnek (nie trzeba) - dowolny makaron Wszystkie grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki(...)pokrojone na mniejsze kawałki piersi od kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy. Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy
Smaczne Zdrowe
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 209zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło(...)żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym
Na Ciasteczkowych Papierach