Wszyscy mieli smak na kotlety mielone. Ja chciałam zrobić coś nowego, ale mielone także chodziły mi po głowie. Pomysłów jest wiele, więc znowu wrzucam coś nowego ze znanymi Wam składnikami. Składniki na kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką (4 porcje): mięso wieprzowo - wołowe 500 g jajko 2 bułki przyprawa do mięsa mielonego
Karola gotujeteż spędziłam w kuchni gotując. Zresztą większą część dzisiejszego przedpołudnia spędziłam właśnie w kuchni - przygotowywałam dzisiejszy obiad, czyli kotlety mielone z surówką i modrą kapustą. Przepis na kotlety mielone znajdziecie tutaj , a na modrą kapustę tutaj . Natomiast przepis na surówkę z kapusty pekińskiej zamieszczę na blogu w najbliższych dniach
blog.moje-pasje.infodosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą, albo podana pod postacią kotletów mielonych.Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych, aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety z kaszanki.Kotlety z kaszanki nie muszą być nudne:Składniki:50 dag kaszanki1 jajko,1 cebula,1 bułka kajzerkasól i pieprz do smakubułka tarta do panierowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety mielone obok schabowych/ to chyba najbardziej popularne mięsne danie w naszej polskiej kuchni. Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą(...)Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki
Zakamarki mojej kuchniKotlety mielone z piekarnika Tradycyjne kotlety mielone zawsze kojarzą nam się z mięsem, tartą bułką, smalcem i patelnią, na której się smażą w głębokim tłuszczu nasiąkając nim… Nie musi tak być. Proponuję więc pyszne(...)delikatne kotlety z piekarnika. Wersję kotletów z ziemniakami robimy tak jak i same kotlety. Ziemniaki (surowe) obrane ze skórki, kroimy w cząstki i smarujemy lekko olejem. Obok, tak jak na zdjęciu, układamy surowe kotlety. Wstawiamy do piekarnika (zimnego), ustawiamy grilla i pieczemy w temp. 180 stopni 25-30 minut. Skład: 0,5 kg mielonego mięsa, 1 średni
Tradycyjna kuchnia inaczejbazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki . Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonej łopatki, 1 cukinia starta na tarce (duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią, 2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 45 minut w ok. 160 stopniach w piekarniku. Można też kotlety usmażyć na patelni, będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie); Krokiety z kapustą i grzybami; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne); Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym(...)pietruszki, prażoną cebulkę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony żółty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem wg preferencji smakowych. Na wilgotną dłoń nakładamy ok. 2 łyżki masy, formujemy owalne kotlety jak na kotlety mielone. Każdy „kotlecik” następnie obtaczamy w bułce tartej. Gdy mamy uformowane wszystkie kotlety smażymy je na oleju rzepakowym ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z pikantnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealnie współgra z powyższymi składnikami. Składniki na 4 porcje: kotlety mielone 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia sos koperkowy 2 szklanki wywaru warzywnego 2 czubate łyżki(...)ilość oleju i podsmażyć cebulę. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszoną cebulę i przyprawę do mięsa mielonego (ewentualnie dodatkowo wsypać szczyptę soli i pieprzu). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 10-12 części. Uformować
Ugotowaćsoczyste, a to dla mnie w dobrych mielonych jest najważniejsze. Te kotlety za każdym razem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę(...)batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko
OstryKęsswoim składzie mają aromatyczną kiełbasę w zasadzie nie trzeba się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki(...)Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut, aby kasza manna wchłonęła nieco wilgoci
MamaOskarkapieprz. Najdelikatniej, najbezpieczniej, każdemu zasmakuje. Nie trzeba cudować z przyprawami (lecz lubię czasem i to w mielonych ale... tu naprawdę nie potrzeba), aby uzyskać dodatkowy smak mięsa i aromat całej potrawy. Moja Babcia przygotowywała wspaniałe delikatne mięso na kotlety mielone, tak jak Tadzik, bez dodatkowych przypraw. Jedyne co ich różni to wykonanie: Tadek ściera cebulę(...)talerza gdy Go odwiedzamy. Więc ucieszy Go także to, że z chęcią będę przygotowywać te mielone w domu na wyjątkowe rodzinne okazje. No więc z uzgodnieniem z Teściem niżej kilka "złotych zasad" przygotowywania mielonych;) Jest kilka Tadzikowych zasad: - kotlety mają być soczyste i przygotowane z mięsa indyczego, - cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach bez podsmażania
Zasmakuj KuchniSkładniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę gotujemy w proporcji(...)mieszamy wszystko w misce: ugotowaną kaszę jaglaną, usmażone pieczarki wraz z cebulką, pokrojony drobno por, uprażone pestki dyni, dodajemy łyżeczkę soli, jeszcze pieprzu, może być majeranek i przyprawa do kotletów mielonych. Mieszamy. 4. Żeby kotlety dawało się lepiej formować, trochę wszystko blenduję. 5. Następnie obtaczamy w bułce tartej. 6. Smażmy na oliwie lub oleju kokosowym, jak kto woli. Podajemy
Kawa z mlekiemłyżeczce smalcu, świeże mielone mięso z łopatki włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z mleka, cebulkę, kucharka, pieprz, paprykę, jajka, tartą bułkę i dobrze ręką połączyć składniki do mielonego mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem i uformować kotlet mielony z 3 cm grubości na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety mielone, po usmażeniu nakryć patelnię pokrywką lub talerzem i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty - kotlety są pysznie soczyste, smakują na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrazem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone
Gotowanie Patkiszybkie. Aby było nie tylko zdrowo, ale i domowo – podałam je wraz z sałatą polaną “wegańską śmietaną”, która smakuje jak mizeria. Przepyszne połączenie. Jako że kotlety przypominają mielone, całość jest wyjątkowo swojska. Aby potrawa była w pełni roślinna, nie używałam tradycyjnej panierki z bułki tartej. Do uzyskania chrupiącej skórki użyłam Panieru z Ciecierzycy(...)produkt z bardzo prostym składem, bo jest to tylko mąka z ciecierzycy i sól. To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej panierki – także w przepisach mięsnych. Dzięki temu kotlety jeszcze bardziej przypominały mielone jak u babci. Gdy zostaną nam nadmiarowe kotlety, warto zabrać je na lunch do pracy – sprawdzają się także na zimno, odgrzane, a nawet w formie
Poezja smaku