namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzepakowy do smażenia łosoś i salsa: filet z łososia ok. 400 g ok. 2 cm pikantnej papryczki chili łyżka soku z limonki 6 truskawek pół pęczka szczypiorku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu dodatkowo: 4 łyżki serka Almette z kolorowym pieprzem cząstki limonki Drożdże rozcieramy z łyżką ciepłego mleka. Resztą zalewamy mąkę, dodajemy puree z dyni i mieszamy na gładką
Mienta blogobranej cukinii bez miąższu i pestek0,5 kg obranej cebuli2 szklanki cukru3/4 szklanki octu 10%400 g koncentratu pomidorowego1,5 łyżki soli kamiennej1 czupata łyżeczka słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej paprykiWarzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać, odstawić na 6 godzin
Monia miesza i gotujejajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek
Kulinarny PamiętnikSkładniki Mięso - ½ kg filetów z kurczaka - 5 ogórków kiszonych - ½ opakowania przyprawy kebab-gyros - 2 cebule - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki - olej Surówka - ½ kapusty pekińskiej - marchew, cebula - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki oleju - sól, pieprz - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka ) Sos - 2 łyżki jogurtu naturalnego
Świat Smakuindyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata-1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać
Świat SmakuNajbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu.Składniki na 4 sztuki:4 bułki hamburgerowe500 g mięsa wołowego
wyzwania kuchennedzisiejsze danie podsunęła mi kiedyś mama, kiedy powiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorrsuszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko
bastalenapatelni. Bardzo krótko, tylko tak, aby puściła tłuszczyk. Groszek wrzuciłam na patelnię do szynki i smażyłam jeszcze chwilkę. Całość wrzuciłam do miski, dodałam kuskus. Wymieszałam. Oprószyłam mielonym pieprzem oraz skropiłam chlustem oliwy z suszonych pomidorów. Podpatrzone tutaj, z moimi modyfikacjami
bastalenaśrednicy 29 cm): 1 szkl. herbatników 1 szk. biszkoptów 120 g masła 1 - 2 łyżki jasnego dżemu ½ łyżeczki cynamonu Składniki masy serowo - jabłkowej: 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego 150 - 200 g masła 1¼ - 1½ szkl.cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka 2 - 3 jabłka (ok. 400g) dodatkowo: dowolny sos Wykonanie spodu
Moje domowe kucharzenieciasto nie było szare.. Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka Dodatkowo: herbatniki kolorowe cukierki [ u mnie
Moje domowe kucharzeniedrożdżami, dolać mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto.Zostawić na 45-60 minut.Następnie do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej[ dałam zwykłą pszenną] 20 g mielonych migdałów 25 g ciemnego słodu 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier] 1 łyżeczka soli 50 g stopionego masła 50 g melasy 1 jajko 100 g rodzynek [ dałam
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 łyżka siemienia lnianego niemielonego1 szklanka mleka1 bananPrzepis:Siemię lniane podprażamy na suchej patelni pod przykrywką przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią
Emcia PichciSkładniki na spód:250 g maślanych herbatników czekoladowych150 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego5 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej100 ml śmietanki
Emcia PichciZastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem
Ciastkozercy