mascarpone - 11293 przepisów (strona:371/753)

Puszysty Serniczek Z Musem Nektarynkowym Na Zimno 325

poprzestać ;) Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki Spód ciasteczkowy: 120 g herbatników czekoladowych 60 g roztopionego masła Biała masa serowa: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30 % lub 36 % 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny 50 ml wrzącej wody Mus nektarynkowy: około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe(...)Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. 4. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i delikatnie ją ubijamy (spieniamy ) Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy całość na sztywno. Na koniec dosypujemy cukier puder. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania i wykładamy

Gotowanie...to proste !
Truskawkowa rozpusta 208

obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny 2 duże jajka 2 żółtka 160 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła skórka otarta i sok wyciśnięty(...)mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna. W misie mikera umieścić mascarpone i lemon curd, ubić do połączenia do otrzymania jednolitego, gęstego kremu. Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami by nie było 'szoku' temperaturowego

Słodka Strefa
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 168

szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól Nadzienie 3-4 gruszki średniej wielkości 150 g sera pleśniowego np gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki z 2 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz 1 łyżka brązowego cukru Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy(...)minut w temperaturze 180 st. Usuwamy papier i groch (fasolę), pieczemy jeszcze 5-8 minut. Oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki kroimy w cienkie plastry. Mieszamy pokruszony ser pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy plastrami gruszek, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczemy 20 minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje. Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy

Pieguskowa Kuchnia
TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA 151

tarta gotowa. Poprawa nastroju również gwarantowana! TARTA WIŚNIOWA CIASTO 140 g herbatników kakaowych 60-70 g masła 2-3 łyżki nutelli KREM 330 g śmietany 30% op. serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru FRUŻELINA 450 g wiśni mrożonych 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Herbatniki zblendować na miazgę, dodać nutellę, rozpuszczone masło(...)połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i mascarpone ubić mikserem na sztywno. W razie potrzeby dosłodzić. Wyłożyć na przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny

Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 165

WIŚNIAMI BEZA 6 białek 300 g drobnego cukru 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżeczka octu z czerwonego wina KREM 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone FRUŻELINA 450 g mrożonych wiśni 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, dalej ubijając(...)piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 3 minuty po czym zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec około 1,5 godz.. Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzoną śmietankę i mascarpone wyłożyć do miski i ubić na puszysty krem. Wyłożyć na ostudzona bezę. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny

Pieguskowa Kuchnia
Deser z serkiem mascarpone 142

SKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą(...)masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian. 6. Na kilka godzin wkładamy do lodówki 7. Przed podaniem posypujemy gorzkie kakao. Smacznego

Dziś Ja gotuje
Mini serniczki z owocami 208

muffinek, wyłożyłam papilotkami, a ciasto podzieliłam na 12 kulek. Kuli rozwałkowałam i wyłożyłam nimi spód muffinek.    Masa serowa: - 500 g twarogu na sernik - 250 g mascarpone - 1 budyń waniliowy - 150 g cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 jajko - 2 łyżki soku z cytryny Do miski dodałam twaróg, mascarpone, budyń, cukier oraz sok z cytryny i zmiksowałam do połączenia składników

Receptura smaku
Kostka szwarcwaldzka 304

jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 300 g dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego 50 g mlecznej czekolady Margarynę rozpuszczamy(...)termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy

VioletoweKucharzenie
Tort wiśniowo owocowy 196

galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna pozostałe: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki(...)Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, dolewam gorący sok wiśniowy pół szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu.  Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem

wesoła kuchnia
Tort czekoladowy. 162

składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Składniki masę czekoladową : 750 ml śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 150 g. czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko, cały czas mieszać. Odstawić(...)przestudzenia, co jakiś czas przemieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, dodać mascarpone i zmiksować. Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać kakao, zmiksować. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową. Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Agusiowe smakołyki
Ciasto balowe 2265

pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g białej czekolady Wykonanie: Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać zmieszane i przesiane wcześniej mąki z proszkiem(...)wystudzony budyń. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy. Na budyń wyłożyć herbatniki. Rozsmarować masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone.  Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę krakersów. Posypać startą białą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach

Pysznie & Pięknie
Rolada kakaowa z malinami 141

cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej(...)zamkniętym, wyłączonym  piekarniku, a następnie przekładamy na ściereczkę, odrywamy delikatnie papier i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Krem- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny. Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Rolada z kremem bazyliowym i porzeczkami 195

cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać w moździerzu) na zieloną papkę. Wymieszajcie(...)śmietaną, dodajcie mascarpone i resztę cukru i ubijcie mikserem do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijajcie za długo - zrobi się masło. Frużelina porzeczkowa 330 g czerwonych porzeczek 6 czubatych łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny  3 ziarenka ziela angielskiego kawałek cynamonu (opcjonalnie) Porzeczki z cukrem, zielem angielskim i cynamonem włóżcie do garnka i zagotujcie( 3-4 minuty). Między czasie namoczcie żelatynę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Urodzinowy tort owocowy 730

Biszkopt bardzo wam urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej, aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia. Krem waniliowy 450 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej  2-3 łyżki cukru pudru( jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej cukru) 300 g świeżych malin. Do misy miksera włóżcie mascarpone, schłodzoną śmietanę, cukier puder i pastę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort malinowo truskawkowy 175

gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Jeśli stężeje, delikatnie podgrzać. 1/4 pure malinowe odłożyć do masy maślanej Krem malinowy  Pure malinowe  200 g mascarpone  500 g śmietany kremówki schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru - opcjonalnie jeśli chcecie bardziej słodki krem 200 g truskawek pokrojonych w większe kawałki Śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk