mąki pszennej 1/3 szklanka cukru 1/4 szklanki kakao Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2-3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone 250 g malin/borówek/jerzyn Masa maślana: 125 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mleka 1 1/2 łyżki kakao Poncz: 250 ml rumu(...)podłogę z ok. 50 cm wysokości. Tak samo upiec drugi biszkopt. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone. Ostudzone biszkopty przekroić na dwa blaty. Na paterę wyłożyć trochę kremu, by tort się nie poruszał w trakcie składania. Na to położyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 kremu
Malinowo w kuchnimąki pszennej 1/3 szklanka cukru 1/4 szklanki kakao Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2-3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone 250 g malin/borówek/jerzyn Masa maślana: 125 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mleka 1 1/2 łyżki kakao Poncz: 250 ml rumu(...)podłogę z ok. 50 cm wysokości. Tak samo upiec drugi biszkopt. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone. Ostudzone biszkopty przekroić na dwa blaty. Na paterę wyłożyć trochę kremu, by tort się nie poruszał w trakcie składania. Na to położyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 kremu
Malinowo w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać(...)suchego patyczka ok.20-25 minut. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i dokładnie rozmieszać, wlać całość do masy i krótko miksować. Masę przełożyć na ostudzony biszkopt (najlepiej odwrócić go spodem do góry, tak by nakładac krem
Malinowo w kuchnipiekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny 40 ml zimnej wody Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu, ale w 250 ml mleka (zamiast(...)odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Żelatynę zalać wodą, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Podgrzać na gazie, do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie zagotować żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć mascarpone, chwilę zmiksować, dodawać stopniowo budyń, ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy budyniowej, przemieszać, całość przełożyć do kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 350g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć
kulinarnyswiatdomiopakowanie kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego, 1 opakowanie sucharków, 500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Sucharki rozkrusz. Najwygodniej jest je zawinąć w ściereczkę i rozkruszyć wałkiem. Pokruszone sucharki wymieszaj z kremem czekoladowym. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę i wyrównaj(...)lodówki, aby masa się ścięła. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia. Do śmietany dodaj cukier puder i całość ubij. Do ubitej śmietany możesz dodać także zagęstnik do śmietany lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłóż na czekoladowy spód. Blachę na powrót wstaw do lodówki. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Większe owoce możesz przekroić na połowy. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu (latem
blog.moje-pasje.infołyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo: 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Zamrożony szpinak(...)czarnego bzu. Truskawki miksujemy z cukrem. 2 łyżki tej masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Następnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i miksujemy. W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową z żelatyną, cały czas miksując. Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. Wykładamy na niego krem truskawkowy, wyrównujemy. Wkładamy
Kulinarne przygody GatitySERNIK NA ZIMNO OREO Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych 1 kostka masła 2 paczki ciastek oreo 1 kg sera do sernika 2 opakowania serka mascarpone 2 białe czekolady żelatyna Wykonanie: Herbatniki rozkruszamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Spód blaszki do ciasta smarujemy masłem i wykładamy na to nasze herbatniki. Ser przekładamy do miski, miksujemy(...)dodajemy dwa serki mascarpone. Czekolady rozpuszczamy na parze i dodajemy do sera. W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny i dodajemy do sera cały czas miksując. Jeśli chcemy możemy dodać trochę cukru pudru żeby ser był słodszy. Wykładamy masę serową na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy ciastkami oreo. Ja polałam jeszcze rozpuszczoną nutellą. Przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce
Słodkie ciachonatłuścić olejem, w dno i boki "wbić" ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego mascarpone truskawki Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Powoli dolać chłodną, ale wciąż płynną czekoladę , cały
Słodkie inspiracjecukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 60 ml oleju 50 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji) Przepis 1 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy(...)piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. 5 Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników. 6 Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam dodać
Kuchnia Bazyliieksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać wody).Do miski wrzucamy żółtka(...)Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując. DODATKOWO
Anielskie wypiekirozpadał).Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody(tylko do przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia.Upieczony rabarbar wyciągamy z piekarnika, dodajemy żelatynę i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. MASA ŚMIETANOWA 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 1 op.śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone
Anielskie wypiekimniejszy od średnicy blatów biszkoptowych. Na tak przygotowany papier wylać masę pralinową, wyrównać, lekko ugnieść i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Krem oreo 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 8 pokruszonych (zmielonych ) ciastek oreo 1 łyżka cukru pudru(nie dodawałam ale można jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone i śmietanę zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Pianka truskawkowa: ok 500 g. truskawek 250 g. serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 4 łyżeczki. żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka opakowanie herbatników (u mnie kakaowe) Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia(...)Umyte i pozbawione szypułek truskawki dokładnie blendujemy (można rozgnieść widelcem w przypadku braku blendera, ale wtedy pozostaną nam kawałeczki truskawek w piance). Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie zblendowane truskawki. Proponuję spróbować na tym etapie masy i jeśli dla kogoś okaże się zbyt kwaśna to dosłodzić. 2-3 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie
Cynamonowe szczęściePrzekroić na 3 blaty. Przekładać ulubionymi masami. Można również przed przełożeniem masami blaty lekko upić :) ja użyłam wiśniówki. Składniki na krem: 250 g śmietany kremowki 36 % 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody + 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną(...)żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą. Składniki na konfiturę w wiśni: 1 kg wiśni, 1 kg cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem
ClauditteMissCookingłyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 500g borówki amerykańskiej - 1 galaretka no smaku leśnych owoców - 350 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń(...)180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Na wystudzony spód (nie wyjmujemy go z formy) nakładamy cienką warstwę konfitury jagodowej, a następnie wykładamy
mojewypiekiinietylko