pusty... ;) Składniki: 5 białek ( z jajek w rozmiarze M) 250 gram cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu 250 gram czerwonej porzeczki 250 gram malin opakowanie 250 gram mascarpone 1 żółtko 3 łyżki cukru Jak przygotować: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka do tego stopnia, że po odwróceniu misy piana jest sztywna i nie wypada. Następnie dodajemy(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1,5 godziny. Po 1,5 godziny wyłączamy piekarnik i suszymy bezę przy otwartym piekarniku - ok. godziny. Mascarpone ubijamy z żółtkiem i 3 łyżkami cukru, można dodać też śmietanę. Smarujemy wysuszoną bezę, następnie układamy owoce, posypujemy cukrem pudrem. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQ/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kinder bueno bez pieczenia Składniki: Ciasto: około 300g herbatników 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g 550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku 100g orzechów laskowych około 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Wierzch: 100g mlecznej(...)delikatnie nasączyć. 4. Ostygnięte orzechy przez chwilę rolować w dłoni, żeby usunąć skórkę, 100g zmiksować jak najdrobniej (ja użyłam do tego młynka do kawy). 5. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń, przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę
Mała Cukierenkaczekoladowo-orzechowe bez pieczenia Składniki: KREM CZEKOLADOWY 400ml śmietanki 30% 125g czekolady gorzkiej 125g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) KREM ORZECHOWY 250g mascarpone 250g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 150ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) krakersy na 2 warstwy (ilość w zależności od formy) herbatniki typu petitki(...)czekoladę - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - mieszankę ostudzić, a następnie dobrze schłodzić - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - mieszankę czekoladową ubić mikserem na gęsty krem - zimne mascarpone, śmietankę i masło orzechowe przełożyć do miski, zmiksować na gęsty krem - na dnie formy ułożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać - na kremie czekoladowym ułożyć warstwę
Smakołyki Berenikispecjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji, u mnie(...)czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Ubijamy na gładką masę mascarpone i kremówkę z cukrem pudrem. Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru
Ciastkozercylubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g roztopionego, przestudzonego masła ¼ szklanki mleka Dodatkowo: Ok 12 śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto(...)łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę i budyń rozmieszany wraz z mąką ziemniaczaną w mleku. Do masy serowej dodajemy masło, mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy wydrylowane połówki śliwek skórką do spodu
Kuchnia w czekoladzieblaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy z cukrem, a gdy cukier się rozpuści dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszając zagotowujemy. Zagotowane owoce blendujemy, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie miksujemy(...)serkiem mascarpone. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty. Dekorujemy w dowolny sposób
Cynamonowe szczęścieślubu i choć nie mam mega zdolności to mnie się podobał. Mam nadzieję że i smakował dobrze. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany kremówki * 200g serka mascarpone * 300g malin * dżem wiśniowy * pół szklanki cukru pudru * poncz do nasączenia biszkoptu - u mnie wrzątek z syropem waniliowym * dekoracja według uznania Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół(...)Każdy spód nasączyć ponczem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Dodać przetarte przez sitko maliny. Krem wymieszać. Biszkopty przekładać dżemem i kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i wyrównać. Obłożyć boki tortu rurkami. Udekorować według uznania
Magiczne Życie Martytoffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto krówka – masa: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz i wierzch: poncz: 2 łyżki cukru poncz: 1 łyżeczka kawy zbożowej wierzch: 3/4 puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina wierzch(...)minut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort. Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo. Poncz
Poezja smakudeser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki rumu Ciemne kakao do oprószenia Jak wykonać(...)garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao
Wanilia i Kardamonprzypaleniogenna mieszanka!) Kiedy mikstura gęstnieje dodać wiśnie. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Polecam tą masę robić dzień wcześniej. Podobnie zresztą jak blaty. 3.MASA BIAŁA składniki 800ml śmietanka 36% 250g mascarpone cukier puder łyżek koło 5-6 sok z połowy limonki wyciskanej po babsku czyli niezbyt dużo z braku siły wykonanie 1.Do gara wrzucić śmietanki. Ubijać. 2.W trakcie dodawać cukier(...)puder,mascarpone i sok z cytrusa W przypadku śmietanek 30% poleca się dodać śmietan fixu lub żelatyny Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu! 4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?! 1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik % zawsze lepszy niż bez takowego dodatku)W końcu to tort na studenckie urodziny 2. Znajdź duży
U Fiolkimakro Oczywiście wersji smakowych jest mnóstwo, ale dzisiaj serwuję aromatyczne kawowe pralinki w sam raz do piątkowej popołudniowej kawki z koleżankami Składniki na ok 20 pralinek: 200 g serka mascarpone (patrz na skład!) 50 g miąższu kokosowego lub śmietanki kokosowej 100 ml letniej wody 20 g oleju MCT lub płynnego oleju kokosowego 20 g mąki kokosowej (opcjonalnie 10 g mąki(...)masę o konsystencji kremu lub gęstej śmietanki. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzącej wody. Esencję kawową oraz olej MCT dodać do kremu kokosowego i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć serek mascarpone, mąkę kokosową, wanilię oraz odrobinę mielonej kawy. Całość wymieszać dodając odpowiednia ilość mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Z masy formować małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce
Ola la LCHFsmaki się zmieniają i coś w tym musi być, ponieważ teraz to danie mogłabym jeść codziennie Dziś na moim talerzu gościł ryż na mleku z dodatkiem śliwek oraz serka mascarpone Doskonały sposób na dobry początekdnia:) Ryż na mleku ze śliwkami przepis na dwie porcje 100 g ryżu parbolied 250 ml mleka kokosowego 4 śliwki węgierki laska cynamonu łyżeczka miodu + mascarpone
365 dni dookoła kuchniszklanki liści bazylii -1 łyżka oliwy z oliwek -1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę -1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany -1/3 łyżeczki suszonego oregano -ok. 2 łyżki serka mascarpone ( można zastąpić gęstą śmietaną ok. 30%) -sól i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier Przygotowanie Rozgrzać oliwę w rondlu z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, mieszając(...)cukru. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą. Źródło: Kwestia Smaku Smacznego
Zielona Kuchniasosie parmezanowym – Składniki: 500g pieczarek (najlepiej małych) 2 ząbki czosnku 2 szalotki (same cebulki) 2 łyżki masła (ok. 50g) 50g Parmezanu lub sera Grana Padano 1 opakowanie serka mascarpone (250g) kilka gałązek natki pietruszki (pół standardowego pęczka) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Wykonanie: Pieczarki oczyścić. Polecam artykuł: Pieczarki – obierać(...)smażyć przez ok. 30 sekund. Następnie dodać pokrojone trzonki i kapelusze pieczarek, zwiększyć płomień i podsmażyć grzybki. W momencie, gdy pieczarki będą już odpowiednio podsmażone, zmniejszyć płomień i dodać mascarpone, wymieszać, dusić przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty
Kulinarne Przebojeproszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mus arbuzowy: 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza) 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe 2 warstwy śmietankowe: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wrzątku Ciasto Arbuz Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie się ścinać, ciasto zdąży się upiec(...)Wydłubujemy z niego palcami ciasto w taki sposób, by nie było w nim ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. 250 g serka mascarpone i 100 ml śmietany miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Na końcu dodajemy żelatynę i krótko miksujemy. Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietankową i wyrównujemy ją. Na masę śmietankową wykładamy
Trzeci talerz