mascarpone - 11293 przepisów (strona:198/753)

Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą 162

Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe

Bullio
Pralinki o smaku pistacjowym 177

Składniki: (na około 10-15 sztuk) 200 g gorzkiej czekolady, ja użyłam 78% kakao 70 g serka mascarpone garstka pistacji zmielonej na proszek w młynku łyżeczka różowego, słodkiego wina  maximum pół szklanki pistacji grubo posiekanej - do obtaczania Przygotowanie: 1. Pistacje rozdrobnić na pył, dodać do nich serek mascarpone, dokładnie wymieszać. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Czekoladę powoli(...)dodać  do mascarpone cały czas miksując na małych obrotach, dodać wino dokładnie wymieszać. 4. Odstawić masę do ostygnięcia na całą noc bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 7. Gotowe pralinki obtaczać w grubo posiekanych pistacjach. Podawać lekko schłodzone Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 424

kalorii zauroczyło mnie swoim wyglądem w programie "Ugotowani". Odszukałam je na blogu Magdy Steczkowskiej, lekko zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, zamiast margaryny (nie używam) oczywiście masło, dodałam mascarpone do kremówki, zamiast cukru ksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta(...)Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów W misie

Smaczne Zdrowe
Tarta „tiramisu” z borówkami 163

gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę(...)ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 2 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie wymieszać trzepaczką. Serek mascarpone nie lubi ubijania. A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć na wierzchu borówki. Schłodzić. kryształ

królestwo garów
Kurczak z mascarpone i pieczarkami 310

Pyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę(...)maśle podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić ok 5 minut, do smaku doprawić sola i pieprzem. Następnie dodać serek mascarpone i dusić aż składniki będą miękkie ok 10-15 minut. Sos zagęścić odrobiną mąki ryżowej. Gotowy sos podawac z ulubionymi dodatkami posypany natką pietruszki

Monia miesza i gotuje
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 203

minut, sprawdzając patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. krem chałwowy: 250 g chałwy 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremowej 30 % lub 36 % 1½ łyżeczki żelatyny Mascarpone przekładamy do miski, chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach(...)Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. Śmietankę kremówkę ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z pozostałą masą. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnej wody (ok. 5 minut), a następnie podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie miała grudek. Łączymy ją z kremem chałwowym i dokładnie mieszamy

bistro mama
Tarta Niebo 347

kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru(...)minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, a następnie usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę. Teraz czas na przygotowanie kremu z białej czekolady. Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być schłodzone (prosto z lodówki). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się

Świat Ciasta
Tort – pomysł na dekorację IV 255

elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone

Trzeci talerz
Galaretka kawowa z malinami i serkiem mascarpone 190

Zawsze podobały mi się desery podane w szklankach, takie warstwowe... Dlatego zrobiłam Galaretkę kawową z malinami i serkiem mascarpone SKŁADNIKI: 100ml gorącej kawy (z kawiarki/ekspresu) 1 łyżeczka żelatyny mleko mrożone maliny herbatniki 1 serek mascarpone cukier puder, aromat migdałowy, mięta W gorącej kawie rozpuścić żelatynę oraz 1-2 łyżeczki cukru pudru. Dobrze wymieszać, dodać mleko (w zależności jaką kawę się(...)lubi). Przelać do szklanek i odłożyć na ok 1 h do lodówki. Następnie zmiksować serek mascarpone z 2-3 łyżkami cukru pudru i 2-3 kroplami aromatu migdałowego.  Na koniec układać warstwami:  galaretka->pokruszone herbatniki->serek->malinki->serek Polecam odłożyć jeszcze na 30 minut do lodówki. My nawet mięty zapomnieliśmy dodać... :D  Słodkiego

MarciochaKucharzy
Tort – pomysł na dekorację III 267

tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu, ale gdyby była taka potrzeba, zapraszam. Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm : 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru różowy barwnik spożywczy w żelu fioletowe jadalne koraliki Śmietana i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Śmietanę ubić mikserem dodając stopniowo cukier puder. Dodać mascarpone

Trzeci talerz
Tort – pomysł na dekorację I 303

masy do obłożenia tortu - czekoladowych dekoracji na boku tortu - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone

Trzeci talerz
Zupa-Krem bananowo-brokułowy 233

pietruszki łyżka stołowa wódki 3 łyżki stołowe sosu sojowego 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2 banany 100 ml śmietany kremówki- ubitej na sztywno 150 ml serka mascarpone plus po łyżce na wierzch gotowej zupy-opcjonalnie można użyć śmietany 18 % do zrobienia kleksów na gotowej zupie. oliwa z oliwek do polania na wierzch- ja użyłam oliwy z liściem(...)rozgotowania się brokuła 4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie. 6. Do ostudzonej zupy dodać masę śmietanową i dokładnie wymieszać 7. Zblendować zupę na gładką masę i jeśli jest potrzeba przelać przez sito by pozbyć się

KreatywnePiny
Renifery Świętego Mikołaja, czyli babeczki korzenno-miodowe z puszystym kremem 202

nich ogromną frajdę! Inspiracją dla dekoracji były Rudolfy z bloga  Moje Wypieki . Moje reniferki są zrobione z korzenno-miodowych babeczek i kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Czerwony nosek to kandyzowane wiśnie, rogi to kawałki precelków, a cukrowe oczy kupiłam w sklepie internetowym Tortownia. Składniki na 25 babeczek na ciasto: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru(...)mąki 4 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka 1 łyżka przypraw korzennych na krem: 500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej) 300 g serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego sok z połowy dużej lub jednej całej cytryny 3 łyżki cukru pudru na dekorację: gotowe oczy cukrowe precelki wiśnie kandyzowane Miód rozpuścić z margaryną, dodać przyprawy korzenne

Kulinarne Inspiracje
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 168

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 100 g śmietany 30 lub 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można

Domowy Smak Jedzenia
Ptysie z powiewem róży:) 178

Ptysie... jedno z moich najpyszniejszych ciastek:) Uwielbiam. Ostatnio trochę się bawiłam w kuchni i "cudowałam" i wyszły ptysie z mascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:)   Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli(...)pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć wieczko ostrym nożem. Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki 30%; 750 g serka mascarpone; 3 łyżki cukru kryształu; sok wyciśnięty z połowy cytryny; starta skórka z cytryny (opcjonalnie); 2 łyżki wody różanej; Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem (nie przebić

In my kitchen