mascarpone - 11293 przepisów (strona:204/753)

Lody z czarnej porzeczki 155

jadłam ogrzewając twarz w słońcu.  Jakie to było dobre! Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek, ok. szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić(...)owoce będą się rozpadać, a cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia  i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta. Smacznego

Plate of Joy
Tort czekoladowy z cytrusami 136

suchego patyka. Ciasto w blaszce wykładamy na kratkę, a po przestudzeniu wyciągamy z formy i dalej pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 250 g mascarpone, 330 ml śmietanki kremówki 30 %, 100 g białej czekolady, 3-4 łyżki posiekanych klementynek w syropie Mascarpone ze śmietanką ubić na sztywną masę, na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę. Dokładnie(...)ciasta Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną warstwę wyłożyć na paterę, skropić syropem pozostałym z odsączenia klementynek oraz rozłożyć część z kremu śmietanowego z mascarpone i białą czekoladą. Na rozsmarowany krem wyłożyć następny blat ciasta, ponownie skropić syropem i wyłożyć kremem, tak samo postąpić z kolejną warstwą, kończąc na ułożeniu ostatniego blatu ciasta. Kiedy tort

Plate of Joy
Tiramisu na biszkopcie 162

ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową.  Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam

Ciasteczkowy Potwór
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 195

rybnego (można pominąć) posiekana mała papryczka chili bez pestek (lub pół łyżeczki chili w płatkach) + opcjonalnie chili do posypania ryby kilka łodyżek natki kolendry Puree z marchewki, chrzanu i mascarpone: 1 kg marchwi 1 cebula szalotka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu(...)około 30 minut (na małym ogniu, aby mleko nie wykipiało), częściowo przykryte, aż marchewki będą miękkie, a niemal całe mleko wyparuje. Po tym czasie marchewkę blendujemy wraz z dodatkiem mascarpone i chrzanem. Gdy jest zbyt gęste, rozrzedzamy mlekiem. Przyprawiamy kolendrą oraz solą i pieprzem. Rybę smarujemy wewnątrz i na zewnątrz glazurą. Na wierzchu każdej ryby robimy 3-4 nacięcia

Poezja smaku
Tort dacquoise z orzechami i daktylami 267

białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajmakowej  0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc. Krem: Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym

Ala piecze i gotuje
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 344

średnicy 23 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i nożem strunowym pokroiłam na trzy równe blaty. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki świeżo otarta skórka z 2 dużych limonek W tym przypadku wszystkie składniki muszą być(...)razem w misce i zmiksowałam do zgęstnienia na gęsty krem. Tym kremem limonkowym przełożyłam wszystkie potrzebne blaty biszkoptowe tortu. Ale o tym za chwilkę :) KREM ŚMIETANKOWY: 375 g serka mascarpone 375 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek i kremówkę umieściłam w misce i zmiksowałam na gęsty krem. Do czasy aż mieszadła

Blondynka Gotuje
Tort kokosowo-limonkowy 154

Kokos i limonka zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń! Dodatkowo z mascarpone... wręcz uwielbiam! Zachęcam do wypróbowania!    Biszkopt [składniki][20cm]: -> 4 jajka -> ½ szklanki drobnego cukru -> 1 szklanka mąki pszennej -> ½ szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt [wykonanie]:  Białka oddzielamy od żółtek. Z dodatkiem soli ubijamy je na sztywną pianę(...)przypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło. W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem.  Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka z połowy limonki -> 0.5 kg truskawek  Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Babeczki czekoladowe z kremem i owocami 167

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Na wystudzone babeczki wyłożyć krem i pokrojone owoce

Bullio
Deser z musem truskawkowym 130

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody

Bullio
Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą 99

Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną i lekko wystudzoną cebulę i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe

Bullio
Pralinki o smaku pistacjowym 125

Składniki: (na około 10-15 sztuk) 200 g gorzkiej czekolady, ja użyłam 78% kakao 70 g serka mascarpone garstka pistacji zmielonej na proszek w młynku łyżeczka różowego, słodkiego wina  maximum pół szklanki pistacji grubo posiekanej - do obtaczania Przygotowanie: 1. Pistacje rozdrobnić na pył, dodać do nich serek mascarpone, dokładnie wymieszać. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Czekoladę powoli(...)dodać  do mascarpone cały czas miksując na małych obrotach, dodać wino dokładnie wymieszać. 4. Odstawić masę do ostygnięcia na całą noc bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 7. Gotowe pralinki obtaczać w grubo posiekanych pistacjach. Podawać lekko schłodzone Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 371

kalorii zauroczyło mnie swoim wyglądem w programie "Ugotowani". Odszukałam je na blogu Magdy Steczkowskiej, lekko zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, zamiast margaryny (nie używam) oczywiście masło, dodałam mascarpone do kremówki, zamiast cukru ksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta(...)Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów W misie

Smaczne Zdrowe
Tarta „tiramisu” z borówkami 117

gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę(...)ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 2 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie wymieszać trzepaczką. Serek mascarpone nie lubi ubijania. A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć na wierzchu borówki. Schłodzić. kryształ

królestwo garów