makaronowa. Przedstawiam Wam dzisiaj jedną z wersji przygotowywanej przez nas carbonary. Składniki: - kawałek chudego boczku ok.200g - 3 cebule - 3 jajka - 50g startego sera typu Parmesan, Grana Padano itp. - ok.130g mascarpone - 150ml wody - paczka makaronu (u mnie pomieszany orkiszowy jasny z pełnoziarnistym) 0,5kg - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (gdy mamy b.chudy boczek) - sól do gotowania makaronu Boczek pokroić na małe(...)garnku ugotować w słonej wodzie makaron al' dente. Po ugotowaniu odlać 1-2 łyżki wazowe wody (przyda się do gotowego makaronu). W misce rozbełtać jajka, dodać do nich mascarpone rozmieszane z wodą i dokładnie wymieszać. Makaron wycedzić (nie przelewać wodą), przełożyć z powrotem do garnka, dodać do niego wysmażone skwarki z cebulą, przemieszać. Wlać rozbełtane jajka z mascarpone i wodą
Smaczne Zdrowełyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody SKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY: 500 g mascarpone (całkowicie zimnego) 300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej) 6-8 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wiórków kokosowych DODATKOWO: niesolony popcorn 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) WYKONANIE(...)zacznie lekko gęstnieć. Zdejmij garnek z ognia i wlej do malin rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. KREMY: Śmietana kremówka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał sztywny
Słodko-Słony Świat Ilonykubki smakowy, a jednoczenie nie pochłonie zbyt wiele czasu w przygotowaniu. Czas przygotowania: 25 min Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 250 g sera mascarpone 1 jajko 6 ciasteczek typu sasanki 2 łyżki konfitury truskawkowej 3 łyżeczki cukru pudru orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijamy jedno żółtko i zasypujemy je 1 łyżeczką cukru pudru. Ucieramy(...)jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy z żółtkiem dokładamy ser mascarpone i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Mieszamy na gładki krem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości. Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki
kulinarnyJaNiestety autorstwa tego banalnego przepisu nie mogę przypisać sobie. Makaron mascarpone po raz pierwszy jadłam w stołówce w pracy. Od kiedy go spróbowałam, zawsze wybieram to danie, jeśli tylko jest w menu. Ponieważ jest naprawdę wyborny, nie tylko ja się nim zajadałam i dość szybko moja obrotna koleżanka Karolina postanowiła samodzielnie zmajstrować jego kopię w zaciszu swojej kuchni. W związku(...)podaję dalej. Szybki, bardzo prosty i jeszcze bardziej smakowity. Koniecznie spróbujcie. Składniki (porcja 3 osoby) : niewielka pierś z kurczaka średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów opakowanie serka mascarpone (użyłam 250g) bazylia najlepiej świeża, ale i suszona spełni swoją rolę mąka do oprószenia kurczaka sól, pieprz, szczypta cukru oliwa z oliwek do smażenia makaron Sposób przygotowania: Wstawić wodę
W kuchni wieczoremWitajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszny włoski deser Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :) Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej(...)domów paczki z tiramisu :) Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :) Składniki : 2 duże paczki podłużnych biszkoptów Masa : 500 g serka mascarpone 660 ml śmietanki kremówki 30 % 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej Do nasączenia biszkoptów 1 szklanka
Sama słodycz i szczypta chiliprzykład z przydomowych ogrodów - takie owoce w sezonie mają niesamowity smak i aromat. Mając dojrzałe brzoskwinie i własne jeżyny stworzyłam takie oto babeczki z kremowym słodkim nadzieniem z serka mascarpone i kremówki. Przepis: 150g margaryny 300g mąki pszennej 1 jajko 100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej) 2 łyżki kakao 200 ml kremówki 1 opakowanie serka mascarpone(...)tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem można włożyć do lodówki aby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty
happycreatiff.blogspot.comBROWNIE: 2 tabliczki czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g) 200 g masła 3 jaja 220 g cukru pudru 120 g mąki tortowej KARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASCARPONE: 1/3 kostki masła pół szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 100 g solonych orzeszków ziemnych opakowanie (250g) sera mascarpone POLEWA KARMELOWA: 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru pół szklanki(...)ciepłego wsyp mleko w proszku. Zmiksuj na gładką masę. Połowę ilości orzeszków ziemnych bardzo drobno posiekaj lub zmiel. Dodaj do ostudzonej masy, po czym wszystko wymieszaj z mascarpone. POLEWA KARMELOWA: masło roztop w rondelku, dodaj cukier, znów mieszaj, aż do powstania kryształków karmelu. Wtedy dodaj śmietankę kremówkę. Mieszaj i podgrzewaj, aż masa stanie się gęstsza. Ostudź. Dobrze przestudzoną masę brownie
Gotowanie to kochaniepodniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250g serka mascarpone - 3 białe części pora - 2 łyżki masła - 1 cytryna - świeża bazylia - sól, pieprz - 1 jajko do posmarowania ciasta - płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem(...)talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić
mojewypiekiinietylkoczekolady. Resztę pozostawiam Waszej inwencji. Składniki na ok. 19 foremek: - 250g białej czekolady - 1 łyżka oleju z pestek winogron Dodatkowo: - foremki silikonowe lub papierowe papilotki - masa śmietanowa (śmietana, mascarpone, cukier puder, cytryna) - wiśnie w syropie Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka(...)może być za cienka). Wstawiamy do zamrażarki lub lodówki i chłodzimy. Z gotowych, delikatnie zdejmujemy papilotki lub foremki silikonowe. Wypełniamy – czym kto lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny. Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu
mojewypiekiinietylkozaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit! Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone. Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować . Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)wody 45 ml oleju 3 łyżki naturalnego kakao Nadzienie: 300 ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 2 banany sok z cytryny do skropienia bananów Przygotowanie: Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić
Fabryka pomysłówMój deser od klasycznego tiramisu różni się tym, że zamiast biszkopcików "języczków" ma w sobie herbatniki, oraz urozmaicony jest o budyń i owoce. Mascarpone i kawa oraz amaretto są bez zmian, tak jak w tradycyjnym tiramisu :) Składniki: Masa kawowa: 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino) Masa budyniowa: 2 szklanki(...)śmietana i dowolne owoce do ozdoby. Sposób wykonania: Masa kawowa: Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując. Masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy
Bon Appetit Małgorzatyczekolada rozpalą Wasze zmysły :) Składniki: 250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky 200 g podłużnych biszkopcików (języczki) 2 jajka 75 g cukru 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku 1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy(...)nasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym naczyniu. Potem oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem następnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej
Bon Appetit Małgorzatyroku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam! Składniki: Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm): 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki(...)kakao Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 350-450 g masy krówkowej (według smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki mocny napar herbaty tarta gorzka czekolada do ozdoby kandyzowane czereśnie Sposób przygotowania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia
Kuchnia domowa AniBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich. Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka. Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku , ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)swojego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu. Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :) Biszkopt migdałowy z tego przepisu Krem kajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy
Kraina Miodem Płynącazostała brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować. SKŁADNIKI: SERNIK I MUS CZEKOLADOWY: - pół kostki masła - 350 g serka 3xmielonego - 200 g serka mascarpone - 4 jajka - pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej - szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych /Przepis na pierniki: tutaj . - skórka(...)łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ucierając. Gdy mamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę. Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną
Wypisz Wymaluj