masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:15/167)

Truskawkowe pole na kruchym cieście 269

Mój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny,  jajko,  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru(...)włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek,  2 galaretki truskawkowe,  1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu,  4 łyżki konfitury truskawkowej,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
truskawkowe babeczki... 165

suchego patyczka twarożek, truskawki, cukier puder zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i zostawić na 20 minu7t do napęcznienie - podgrzać w mikrofali i dodać do masy truskawkowej i wymieszać szprycką nakładać krem i posypać kolorową posypką.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pralinki truskawkowe 150

sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki z nadzieniem truskawkowym. Lekko je zmodyfikowałam i proszę mi uwierzyć, ale po zrobieniu rozeszły się w mgnieniu oka :) Czekoladę mleczną lub deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki(...)kąpieli wodnej białą czekoladę ze śmietanką (fot.3). Dodać przestudzone truskawki i wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawić do momentu aż zgęstnieje i będzie zimna.Teraz wypełnić wnętrze każdej pralinki wcześniej przygotowaną masą truskawkową - zostawiając około 2 mm odstępu od góry (fot.4). Wstawić całość na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pokryć pralinki resztą czekolady i "pozamykać" każdą z nich

Świat Ciasta
Torcik z czarnymi malinami 146

czarnymi malinami i serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy(...)włożyliśmy obręcz do wycinania i w związku z tym zmniejszyła się średnica tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy

Kuchenne Wariacje
Czekoladowiec z truskawkami 177

tabliczka gorzkiej czekolady * 2szklanki mąki * 1 szklanka kakao * 1łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej  * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy

Pobite gary Barbary
Kostka szczęścia ;) 547

Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa  Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu- z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy(...)łyżce budyniu ugotowanego wcześniej.  Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa. Uwaga! Galaretka z truskawek musi mieć bardzo gęstą konsystencję, bo inaczej wypłynie z ciasta. Przygotowane ciasto polecam nie wkładać od razu do lodówki, niech postoi sobie

Czerwona Porzeczka
Deser śmietankowo- truskawkowy z chia 201

Dzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję  truskawki  mrożone.  Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam(...)jeśli owoce mają bardzo niską temperaturę, mieszamy je z żelatyną dopiero, gdy pierwsza warstwa jest już ścięta. Gdy warstwa śmietankowa zaczyna gęstnieć, delikatnie wylewamy na nią masę truskawkową i całość ponownie wkładamy do lodówki.  Gdy warstwa owocowa zacznie się ścinać, wylewamy warstwę z nasionami chia, a na końcu warstwę śmietankową. Deser podajemy dopiero, gdy się całkowicie zetnie

Smak mojego domu
Ptysie z masą truskawkową 156

TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: powyżej 60 min   Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem. U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić je wzdłuż i przełożyć kremem

Gotuję Testuję
Muffinki truskawkowe - Kiera Cass "Rywalki" 176

jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany 12% 200 g truskawek 100 g masła 280 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Na krem truskawkowy 300 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix 300 g truskawek WYKONANIE Muffinki: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć(...)puder. Na koniec dodać śmietan-fix i wstawić do lodówki. Truskawki umyć i mieścić w misie blendera. Jeżeli są kwaśne, to można je lekko dosłodzić, a następnie zblendować. Gotową masę truskawkową wlać do śmietany i dobrze zmiksować. Włożyć do lodówki na godzinę.  Małym nożykiem odcinać wierzch muffinki i rękawem cukierniczym wyciskać krem, nałożyć górę i na nią również wycisnąć

Passions hobbies life
ciasto mrożone z finest cookies 266

Mieszać na niskich obrotach, do połączenia .Dodać powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone świeże truskawki do masy.Na upieczone i ostudzone dno wyłożyć masę truskawkową , następnie posypać odłożonymi pokruszonymi ciasteczkami wierzch ciasta-deseru.Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .Pozostaje już tylko cieszyć się ze smakowitego deseru

w mojej kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ 135

pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni  i termoobieg i suszymy naszą  bezę jeszcze przez 15 minut. Ciasto musimy dokładnie wystudzić aby budyń i masa truskawkowa dobrze stężały. Smacznego

KuchcikoweLove
Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym 331

drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki. 11. Na biszkopt w blaszce wylać połowę masy bananowej i blaszkę wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu z zamrażalnika wylać połowę masy truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć połową ponczu i wyłożyć na niego pozostały krem z bananami. Na wierzchu rozprowadzić resztę kremu truskawkowego i przykryć ostatnim biszkoptem. 12. Ostatni biszkopt nasączyć

Mała Cukierenka
Mini serniczki z musem truskawkowym 124

kolejne 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.  W międzyczasie do garnka wkładamy truskawki,zagotowujemy. Po ostudzeniu blendujemy do otrzymania pianki. Podgrzewamy i wsypujemy łyżkę żelatyny. Studzimy, jeszcze raz blendując. Masę truskawkową nakładamy delikatnie łyżeczką i wkładamy do stężenia do lodówki. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
PRZEKŁADANIEC SEROWY KOKOSOWO-KAKAOWY 149

proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao Wkładka kokosowa: 5 białek,  ¾ szkl. cukru,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  100 g wiórek kokosowych,  2 łyżki kisielu truskawkowego. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego,  5 żółtek,  ok.3/4 szkl. cukru (słodkość wg uznania),  ½ szkl. mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  olejek pomarańczowy,  15 dag margaryny

słodki bratek
Nowojorski kremowy sernik truskawkowy 309

zmniejszamy do  110* i pieczemy jeszcze przez 60-75 min.  Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy przez 1 h a następnie zostawiamy na 12 h w lodówce. Masa Truskawkowa: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody Galaretki zagotowujemy w 2 szklankach wody. Truskawki blendujemy i dodajemy tężejącą galaretkę. To wszystko wylewamy na ciasto wcześniej schłodzone

Moje Słodkie Piekiełko