masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:14/167)

Tarta z truskawkami 172

kolei wykładamy pokrojone w plastry truskawki wstawiany ponownie do piekarnika obniżając temp. do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut kiedy tarta ostygnie przekładamy ją do lodówki, żeby masa truskawkowa zastygła SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron razowy z serem i truskawkami 171

blendujemy (możemy też zmiksowane truskawki po prostu wymieszać z serem łyżką). Na koniec dodajemy cukier i raz jeszcze mieszamy. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który polewamy kilkoma łyżkami serowo-truskawkowej masy. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami i listkami mięty. Smacznego

MyCookBook.pl
Pożegnanie z truskawkami 179

Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką masę z cukrem i ekstraktem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą, mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić.Chłodną żęlatynę wymieszać z masą truskawkową. Przelać do silikonowych foremek do lodu, schłodzić w lodówce 2-3 godziny.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.Gotowe galaretki wycisnąć z foremek. Ułożyć na papierze do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z truskawkami 148

warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam.   - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Do gorących truskawek wsypać

In my kitchen
Truskawkowa tarta na serowym spodzie 152

jajko 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 200g sera białego w kostce 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: około 300g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody fruktoza lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy wykładamy ciasto na formę do tart(...)około 20-25 minut w temp. 180 stopni truskawki kroimy w ćwiartki w garnku mieszamy wodę ze mąką a następnie dodajemy truskawki gotujemy (ciągle mieszając) na małym ogniu, aż masa zgęstnieje w razie potrzeby dosładzamy masę wg. smaku wykładamy masę na spód tarty pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni kiedy tarta wystygnie wkładamy ją do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 197

minut.       Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko, żółtka i mąkę dodajemy do ciepłej (nie gotującej się!) paćki, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie już bliska zagotowaniu dodajemy łyżeczkę(...)stopni przez 60 minut.       Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód wykładamy 2-3 łyżki strawberry curd i przykrywamy bezą. Podajemy z dodatkową porcją masy truskawkowej. Z podanej ilości składników wychodzi 5 gigantycznych ciastek. Wspaniały głos, kilka fajnych piosenek - szkoda, że tylko kilka

sama złodycz
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 312

duże jajka4 czubate łyżki cukru3 czubate łyżki mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejszczypta soliMasa truskawkowa:330 ml śmietanki kremówki5 łyżek cukru pudru1 truskawkowa galaretkaDodatkowo:3/4 szklanki mocnej herbatytruskawka kaszubska na wierzch Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Białka oddzielamy(...)Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po żółtku dalej miksując. Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowy z sokiem z cytryny 205

domowych zapasach na zimowo - jesienny czas nie może zabraknąć dżemu truskawkowego :), a ten, który sami przygotujemy....najzdrowszy i najpyszniejszy :) Składniki : 4 kg truskawek  2 duże cytryny lub trzy małe  1 kg cukru żelującego 1:1 1/4 szklanki wody(...)Truskawki odszypułkować, przepołowić.  W dużym rondlu przygotowane truskawki połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryn i podlać wodą. Gotować do czasu gdy truskawki zupełnie się rozpadną.2. Do wysmażonej masy truskawkowej wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na minimum 4 godziny, lub najlepiej na noc.3. Dnia następnego ponownie gotujemy dżem z cukrem żelującym.Cały czas musimy mieszać

Apetyczna babeczka
Chłodnik truskawkowy z ciasteczkami 163

gładką masę. Dodać cukier kryształ i cukier wanilinowy i wszystko razem wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. 1/3 odłożyć, a 2/3 dołożyć do masy truskawkowej, którą ubić z śmietaną. Do miseczek nakładać porcję chłodnika, udekorować bitą śmietaną, posypać płatkami migdałów, listkami melisy. Podawać z ciasteczkami! Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

dom-agi.pl
Torcik truskawkowy 188

szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Deser - truskawkowa palisada 164

Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień  niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym

Kuchcik gotuje
Biszkopt z musem truskawkowym 178

KREM: 2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka a jedna mleczna) 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone  MUS: 300 g truskawek (świeże lub rozmrożone) 3 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka oddzielić od żółtek, ubić bardzo dokładnie ze szczyptą soli. Do piany dodawać stopniowo cukier, a kiedy piana stanie się szklista wmiksować po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane(...)zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Ciasteczka orzechowo- truskawkowe 211

sztuk: Ciasteczka: 30 dkg mąki tortowej 30 dkg margaryny 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 10 dkg posiekanych lub startych orzechów 5 dg cukru kryształu Masa truskawkowe: 125 dkg margaryny lub masła 1/3 szklanki cukru pudru 25 dkg świeżych truskawek Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka: Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu(...)wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Piec w nagrzanym do 170st C piekarniku na rumiany kolor. 2. Masa: Margarynę lub masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać do wykorzystania wszystkich. Gotową masą przekładać ciasteczka, pamiętając by na wierzchu znalazły się strony

Kuchnia w czekoladzie
Deser galaretka z truskawkami 1001

Dalszy ciąg truskawkowych smakołyków.Korzystamy z tego krótkiego sezonu ile się da.Deser banalnie prosty ale za to bardzo pyszny. Składniki: 2 szt galaretka truskawkowa 400 g jogurt grecki 50 g cukier puder 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny truskawki do galaretki i na dekorację Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej(...)pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem.Jogurt przełożyć do naczynia ,rozmieszać. Dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Żelatynę namoczyć w 50 ml wody,podgrzać do rozpuszczenia ,letnią wlać do masy truskawkowej ,wymieszać i rozlać na stężałą galaretkę.Ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokrojonymi w kosteczkę truskawkami

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z truskawkami 223

minut Ilość porcji: 8 Składniki:  Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 gorzka czekolada  Przygotowanie tego dania zaczynamy od zrobienia ciasta i usmażenia naleśników. W miedzyczasie myjemy i kroimy truskawki na kawałki. Nakładamy je na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody(...)ognia do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jest to miska ustawiona nad gotującą się wodą w garnku). Kiedy juz wszystko jest gotowe: rozkładamy naleśniki, a na nie wykładamy masę truskawkową. Naleśnik składamy w trójkąt lub zwijamy w rulonik i polewamy roztopioną czekoladą. Zajadamy

Kolizje Smaków