Zdrowe i bardzo proste masło orzechowe ,nic tylko orzechy i jak ktoś lubi sól. Warto zrobić bo wiemy co jemy a roboty jest śmiesznie mało więc polecam wszystkim zrobić zamiast kupować. Składniki : - orzeszki ziemne niełuskane - odrobina soli opcjonalnie Łuskamy orzeszki , w zależności od wielkości blendera/miksera dzielimy na porcje bo za jednym razem nie damy rady utrzeć wszystkiego(...)orzeszków było na 3 porcje ucierania. Pierwsza faza ucierania - z orzeszków robi się jakby mąka i tu nie trzeba się zrażać tylko otworzyć blender aby ściągnąć masę w dół i nadal ucieramy aż powstanie masło , osobiście lubię czuć drobinki orzeszków dlatego nie ucieram na zupełnie gładką masę jak widać na zdjęciu ,jak ktoś lubi to można dodać odrobinę
Wypieki Renemąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki pełnoziarnistej - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 45g soli himalajskiej(...)przesmarowania formy - otręby orkiszowe (lub inne) do obsypania formy W misie miksera umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy (dokładnie wysmarowanej i wysypanej otrębami), lekko wyrównać. Masa jest płynna (rzadka) więc nie ma potrzeby rozprowadzania, ubijania jej w formie. z orkiszem i płaskurką można sobie
Smaczne Zdrowetortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki. Masa: 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować bardzo dokładnie. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki(...)wypłukując z niej saponiny, będzie mniej gorzka. Warto kupować kaszę dobrej jakości i świeżą, stara jest bardziej gorzka. Super posmaku nadaje wcześniejsze podprażenie jej na suchej patelni, czuć fajny orzechowy aromat. Gotując kaszę nie mieszamy jej, wystarczy wrzucić ją do wrzątku (proporcje 1:2) palnik na minimum i przykryć pokrywką. Gotować około 20 min. Smacznego! Sernik na zimno z kaszą
moj przepis naznajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych orzechów laskowych bez soli lub ciemne kakao wymieszane(...)wiórków kokosowych do obtoczenia ewentualnie 2 łyżki likieru kokosowego Herbatniki rozdrobnić na proszek, dodać do kremu (opcjonalnie z likierem) i dobrze połączyć. Masę schłodzić w lodówce tak, żeby można było łatwo lepić kuleczki. Gotowe obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie dobrze schłodzić
Maślane ciasteczkoKolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się? Ciasto kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek(...)szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek. ok 1 kg jabłek 70 g posiekanych orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w dość drobne
Słodka Kraina WypiekówBardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia. 2. Wymieszać razem mąkę migdałową i wiórki kokosowe. 3. Do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać
Mała CukierenkaCiasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi. Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka(...)mąki łyżeczka proszku do pieczenia150 g świeżej żurawiny50 g orzechów arachidowych2 łyżki miodu naciowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier
Słodkie PrzyjemnościTaka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :)Składniki :3 czerwone mięsiste papryki1/2 szklanki bułki tartej1
Proste PotrawyPuszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się
Domowe TortySkoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w zgodzie. Aczkolwiek niektóre wersje sklepowe są tak przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki(...)łyżki miodu (generalnie do smaku) Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np. orzechy, migdały Przygotowanie: Sezam uprażyć na patelni (pilnować by nie ściemniał). Ostudzić. Zblendować na gładką masę z dodatkami (chyba, że wolicie np. kawałki orzechów to posiekać i dodać do gotowej masy wraz z miodem, niektóre bakalie jak orzechy można uprażyć w celu wzbogacenia smaku) robiąc przerwy
Fabryka pomysłówmięta, obecna tu nie tylko ze względów wizualnych. I bardzo proszę: jeżeli tylko masz taką możliwość, zaopatrz się w buteleczkę dobrej jakości oleju z pestek dyni; jego cudownie intensywny orzechowy aromat nada niecodziennego charakteru wielu potrawom. Składniki: 300g bobu 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (tłoczony na zimno, nierafinowany) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku ½ świeżej papryczki(...)Odcedź i zahartuj go zimną wodą. Obierz wszystkie ziarna i przełóż je do malaksera, wlej olej oraz sok z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i zmiksuj na w miarę gładką masę (możesz też rozgnieść go za pomocą praski do ziemniaków). Przełóż do miski. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę, miętę posiekaj. Dodaj je do zielonego smarowidła i zamieszaj. Gotową pastę
Roślinna - blog wegańskiorzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy(...)najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy na osobne talerzyki.Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w orzechach.Gotowe kuleczki
Mania GotowaniaWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8 jajek2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 szklanka cukruszczypta soliPianka z ajerkoniaku:500 ml śmietany 30%8 łyżeczki żelatyny1,5 szklanki ajerkoniaku4 łyżki cukru pudru0,5 szklanki mlekaPolewa czekoladowa:3 łyżki ciemnego kakao1/3 szklanki cukru90(...)masła3 łyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto:Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Oryginalny smakŚniadaniowa alternatywa dla owsianki i granoli. Podaję z masłem orzechowym i suszonymi daktylami. Pasują do nich również dżemy i słodkie syropy. Z takiej ilości składników wychodzi ok. 10 sztuk. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 ½ szklanki wody 3 łyżki sezamu lub wiórek kokosowych 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża garść rodzynek 1 duża garść(...)cukru lub słodkiego syropu 3 łyżki oleju Namocz płatki na co najmniej 2 godziny w wodzie. Następnie zmiksuj/zblenduj. Dodaj sezam, mąkę, żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo
Qlinarnie i Qlinarnieorzechy laskowe 100gram- mleko w proszku - 2 łyżki- cukier puder - 11 łyżek - masło - 150 gram- olejek wanilinowy kilka kropel- olej- 10ml- kakao ciemne 6 łyżek- wafle orzechowe 100 gram- czekolada gorzka lub mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki SPOSÓB WYKONANIA: - orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 5 minut po czym wykładamy(...)tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze - do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek kakao i znowu mieszamy w między czasie dodajemy kolejne 100 gram masła i 5 łyżek cukru pudru- do tej masy dodajemy pokruszone drobno
Basia w kuchni