masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:97/134)

Domowe masło orzechowe o idealnej konsystencji 152

Domowe masło orzechowe to jednoskładnikowy smakołyk na słodko i na słono. Sekret idealnej konsystencji tkwi w zmieleniu jeszcze ciepłych, świeżo uprażonych orzeszków. W podobny sposób można zrobić pyszne "masło" np. z migdałów czy sezamu (tahini). Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15-20 minut* Ilość sztuk(...)przypalają. Kiedy się ładnie przyrumienią i zaczną oddawać aromat - wrzucamy do blendera i mielimy jeszcze gorące . Dzięki temu  z orzeszków  będzie się wydobywał  naturalny olej , nadając masie bardziej lejącą, jedwabistą konsystencję. Dodajemy odrobinę soli - do smaku. *Jeśli Twój blender daje radę. Jeśli się przegrzewa jak mój, to trzeba rozłożyć na dwie tury robienie masła i trwać

Bazując na smaku
Sernik daktylowo-chałwowy bez jajek i cukru 287

daktyli dodatkowo obniza poziom cukru we krwi.Wiecej o daktylach tutaj :klik Jak smakuje ?Jest niezwykle subtelny w smaku, kremowy,slodziutki,o delikatnym posmaku chalwy.Idealna gladkosc sernika przelamuje delikatnie chrupiacy orzechowy spod.Zapraszam zatem do przepisu.A...sernik upieklam w foremce o przekroju 20 cm.Skladniki na spod sernika:130-150 g mielonych orzechow laskowych6-8 daktyliSkladniki na mase serowa:1/2 kg sera(...)lyzka esencji waniliowej-domowejPolewa czekoladowa:3 lyzki kakao3 lyzki wody 1 czubata lyzka masla1 lyzeczka miodu-opcjonalniedodatkowo . 2 -3 lyzki krokantu z orzechow laskowych do wykonczenia bokowWykonaniie:przygotowanie masy daktylowej.Daktyle dobrze umyc i zalac w miseczce 1 szklanka goracej wody.Odstawic do napecznienia.Czas pecznienia jest oczywiscie uzalezniony od stopnia wysuszenia daktyli.Moje byly dosc miekkie,dlatego zalalam gorace woda i odstawilam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
orzechowe BISZKOPCIKI 170

Składniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka

Luźna Kuchnia
Tort makaronikowy 184

maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać łyżką. Przelać(...)razie potrzeby zostawić w piekarniku chwilę dłużej. Pianę należy przygotowywać bezpośrednio przed pieczeniem (aby nie opadła). Ja zawsze w trakcie kiedy piecze się jeden blat, przygotowuję drugi. Masa: 3 kostki masła (po 200 g) 175 g cukru pudru 9 żółtek 5 łyżek kakao 1 kieliszek wódki Dodatkowo: orzechy do dekoracji Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ubić

Bullio
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 170

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)lubicie serniki, a także przepadacie za czekoladą i orzechami to koniecznie musicie go zrobić :) Składniki: Na spód: 170 g sucharków 200 g czekolady z orzechami 20 g masła Na masę serową: 12 g żelatyny (w proszku) 750 g twarogu 100 ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady z orzechami 250 g śmietanki 30% 1 łyżka kakao 75 g cukru

MyCookBook.pl
Tort makaronikowy 299

maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać łyżką. Przelać(...)razie potrzeby zostawić w piekarniku chwilę dłużej. Pianę należy przygotowywać bezpośrednio przed pieczeniem (aby nie opadła). Ja zawsze w trakcie kiedy piecze się jeden blat, przygotowuję drugi. Masa: 3 kostki masła (po 200 g) 175 g cukru pudru 9 żółtek 5 łyżek kakao 1 kieliszek wódki Dodatkowo: orzechy do dekoracji Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ubić

Bullio
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 273

farszem z serków Bieluch, których termin ważności zbliżał się końca, więc trzeba było coś z nich wykombinować. Tarta jest płaska, nie rośnie, ale jest znakomita w smaku. Bardzo orzechowy spód łagodzi kwaskowaty, cytrynowy posmak kremu. Jest wyśmienita, choć banalna w wykonaniu. Forma o średnicy 25cm. Można również użyć o wiele mniejszej formy, automatycznie wydłużając czas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi(...)mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki

Be Fit Be Strong
Krem do chleba: czekolada+orzechy+awokado 250

jest w środku jest ... zastanawiające. Skład nutelli to cukier( 57%) i olej roślinny! Orzechy są, ale to zaledwie 13%. W tej sytuacji może warto zrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju, aby krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie(...)Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. SMACZNEGO

Apetyt na Zielone
Domowy krem czekoladowo - orzechowy 146

obłudę i zło ucieka w samotność".  Źródło: weheartit Jeśli jesteście na diecie to ten przepis nie jest absolutnie dla Was:P Jesli natomiast kochacie wszystko co czekoladowe i orzechowe to zapraszam do lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety(...)mleka kilka krople aromatu rumowego (dodałam od siebie) Orzechy zmielić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć. Dodać cukier puder i wystudzoną czekoladę. Powoli wlewać mleko i wsypywać orzechy. Masa powinna mieć konsystencję musu. Przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Nie należy się martwić, że jest zbyt rzadka - pod wpływem zimna stężeje. Krem dodaję

My simple kitchen
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 161

fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków.   Kluski dyniowe: 400 g miąższu(...)fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk.  Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam)  lub formować

Jadło i czytadło
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 388

Pyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli :) Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu.   Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 80 g nutelli 1 łyżka kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko(...)wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Blachę

Mania Gotowania
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 176

rozcieramy je z mąką palcami aż do ich połączenia (czynność tą można również wykonywać siekając masło z mąką nożem). Następnie w połączonych składnikach robimy dołek, wbijamy żółtka, wlewamy aromat orzechowy, wsypujemy rozdrobnione orzechy i całość jak najszybciej zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie formy do tarty. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na ok.1h(...)pieczemy je rano).    Kolejno zabieramy się za przygotowanie kremu : pianki rozpuszczamy w rondelku w bardzo ciepłym mleku, na małym ogniu, dość szybko mieszając składniki trzepaczką. Po zgęstnieniu masy rondel zdejmujemy z ognia i studzimy w dość chłodnym miejscu. Kolejno schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania stałej, zwartej konsystencji – nie dodajemy do niej cukru pudru, ponieważ

Symfonia Smaków
Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 389

dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22 cm): 2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g) trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej) 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych) pół szklanki mleczka kokosowego pół szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)temperatury 185°C.  Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem

Domowa Cookierenka Agi
Chałka królewska - trzy smaki 241

Najsmaczniejsza chałka jaką upiekłam i jaką jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną(...)suszonych lub kandyzowanych wiśni 60 g dżemu wiśniowego 2 łyżeczki soku z cytryny marcepanowe: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki rumu lub amaretto 50 g pistacji orzechowe: 120 g mielonych orzechów laskowych 1 bio- pomarańcza 50 g cukru/miodu 1 białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego   Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!