masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:104/134)

Przepis na wafel miętowy 99

Przepis na wafel z miętowymi landrynkami. Te wafle rozpływają się w ustach! Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na wafel miętowy to przepis, który pochodzi

Via Gusto
.873. na niezdecydowanie 151

~krem owsiano-jaglany z borówkami, domowym masłem z nerkowców i proszkiem maca ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~30g kaszy jaglanej ~30g płatków owsianych ~1 1/2 szklanki płynu - mleko

breakfast of dreams
Orzechowiec 180

Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)70 g mielonych orzechów arachidowychłyżeczka(...)dalej ucieramy.Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`CPo ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego

Słodkie Przyjemności
5 razy fit desery 914

słodko i zdrowo i oczywiście pysznie. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych propozycji słodkich fit deserów: Babka cynamonowa z czekoladą Fit torcik z nutą szarlotki i kremem a’la nutella Orzechowy pudding chia Jaglany mugcake z nutą białej czekolady i malinami Biała czekolada z malinową nutą Jak przygotować te pyszności? Niektóre przepisy są naprawdę proste. ____________________________________________________________________ Babka cynamonowa z czekoladą 3 białka(...)łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem, układając jeden na drugim i dekorujemy owocami. Pudding chia ¾ szklanki mleka orzechowego 2 łyżki nasion chia Do mleka dodajemy nasiona chia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki oraz owoce. Jaglany mugcakę z nutą białej czekolady 2 całe

Tetiisheri
Ciasteczka piwne 192

część wypieków mi wyszła, a część zupełnie nie. Sernik opadł, a biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją na dziś są imprezowe ciasteczka piwne, w sam raz do pogryzania przed telewizorem, albo jako zamiennik krakersów(...)sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernik marchewkowy 186

Piernik marchewkowy...Miękkie, pulchne ciasto.Z wiórkami marchewki.O delikatnym aromacie cynamonu.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, tanie, pyszne.Polecam!Składniki:500 g mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce

Gospodyni Miejska
Sernik królewski 154

zamrażalnika na co najmniej godzinę (lub na noc). Masa serowa Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek . Później dodajemy do masy kolejno żółtka , porcjami twaróg , a na koniec opakowanie budyniu . Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy . Przygotowanie(...)Dłońmi dociskamy plastry ciasta tworząc równy spód, a następnie wylewamy na niego masę serową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie cały piekarnik z dolną grzałką, plus termoobieg). Pozostałe kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki i szybko ścieramy na tarce o grubych oczkach nad masą serową. Ciasto pieczemy przez 50 minut . Podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta. Następnie pozostawiamy na 20 minut

WegePrzepis
Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą 182

Jeżeli nie mieliście okazji poczytać ostatniego dodatku do Gazety Krakowskiej to dzisiaj przedstawiamy z niego naszą propozycję na kolejne makaroniki – tym razem orzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem(...)taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na macie do makaroników lub papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy

Kuchenne Wariacje
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 243

Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2(...)Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę i orzechy.Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa

Moje pyszne gotowanie
Cake pops czyli słodycze na patyku 285

patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto też zajrzeć(...)powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy

Smakowity Blog Kulinarny
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 146

uczulające, mniej kaloryczne i przede wszystkim mają urozmaicić nam zdrowszą dietę. Mąki gryczane, ryżowe, kukurydziane spotkać można niemal wszędzie. W dobrych sklepach znajdziemy perełki – mąkę jaglaną, sojową, konopną, orzechową, migdałową, amarantusową czy z tapioki . Każda ma inne, cenne właściwości. I choć mąk tych nie zawsze można użyć zamiennie z tradycyjną mąką, to jednak w dobie internetu znajdziemy miliony przepisów(...)tahini, kakao oraz szczyptę soli (sprzęt musi być przystosowany do rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu w miseczkach. W upał będą idealne nie tylko na deser, ale nawet

Poezja smaku
.1235. ciastka jak Nutella 153

karobowo-orzechowe* ciastka z fasoli~ * z masłem z orzechów laskowych Jakie to było dooooobre! :o ♥ Serio smakowało jak Nutella, mimo, że nie jadłam jej chyba ponad rok, ale w podświadomości właśnie z tym smakiem mi się te ciacha skojarzyły. Na pewno zrobie je jeszcze nie raz! Fasoli nie czuć nic a nic :) Od razu zapisuję przepis, aby go nie zapomniec(...)łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~olej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz z mlekiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka

breakfast of dreams
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 197

podpieczone pieczywo razowe. Z miłości do chrupkości postanowiłam przygotować sobie musli, którego dawno już nie robiłam. Tym razem postawiłam na orzechy ! Bez dodatku owoców suszonych. W pełni, 100% crunchy orzechowe! Jego podstawą są płatki owsiane, a urozmaiceniem jaglane, które z powodzeniem można zastąpić np. płatkami quinoa. Plus oczywiście mnóstwo dodatków w postaci orzechów i nasion, dodałam chyba wszystkie możliwe składniki(...)mlekiem, jogurtem, z miseczką owoców, z resztą pewni sami wiecie z czym będzie smakować Wam najbardziej ;) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków jaglanych  60 g masła orzechowego (u mnie z fistaszków i nerkowców) 45 g oleju kokosowego  15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biolovers)  szczypta soli himalajskiej  1 łyżeczka cynamonu

Zdrowie na języku :P
Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola 192

Świeża, lekka i bardzo smaczna – sałatka z moich ulubionych czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony(...)syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku) sól i świeżo mielony czarny pieprz Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką masę. Do osobnej miseczki wlać ocet i syrop klonowy, dodać dużą szczyptę soli i mieszać tak długo, aż sól się rozpuści. Doprawić pieprzem, dodać olej i orzech i wszystko razem dokładnie

Trzeci talerz
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 192

Bardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby(...)łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego

DefinicjaSmaku