masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:139/237)

Sernik z musem z pieczonego rabarbaru 160

mąki pszennej 70 g masła, zimnego 2 żółtka 70 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 3 jajka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mus z pieczonego(...)wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić ciastem jej spód, nakłuć widelcem. Piec przez około 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić wszystkie składniki i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód

Opowieści z piekarnika
Ciasto z bananem 403

łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 400 g śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone 2  łyżki cukru pudru 1/2 cytryny 6 kostek czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż powstanie puszysta masa. Mąkę ziemniaczaną, tortową mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej, delikatnie

kgwjanczewo
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe 181

żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy też orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.    Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo: puszka brzoskwiń(...)następnie dodajemy do niej  pokruszoną drobno chałwę wymieszaną z mascarpone. Zimne ciasto nasączamy herbatą, a następnie rozkładamy na nim brzoskwinie ( można je pokroić w mniejsze kawałki). Na brzoskwinie wykładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do lodówki, by całkowicie stężała. Gdy galaretka będzie sztywna rozsmarowujemy na niej masę chałwową, a wierzch ciasta posypujemy kakao

Cynamonowe szczęście
Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18) 224

tortownicy (np. o średnicy 28 cm) i z upieczonego biszkoptu należy wyciąć odpowiednie kształty: prostokąt, kulki. Do ozdobienia tego tortu możecie przygotować krem ganache i ubić go na sztywną masę (przepis TUTAJ ). Na sam koniec całość ozdobić roztopioną gorzką oraz białą czekoladą + kokardką, cukrowymi perełkamii :) Tort został podany na plastikowej, dużej desce + na niej zostały zrobione napisy(...)poniżej) Pomysły na kremy do tortów: (wystarczy kliknąć na wybrany krem)    - czekoladowy wraz dodatkiem mascarpone i kremu czekoladowego , - maślano-budyniowy , - śmietanowy wraz z dodatkiem białej czekolady , - wiśniowy , - typu ganache (mocno czekoladowy) . Jeżeli nie macie wprawy w przygotowaniu i ozdabianiu tortu masą plastyczną lub z pianek marshmallow to lepiej nie wykorzystujcie tych mas do zdobienia tortów, ponieważ możecie

Ugotować
Mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną 217

dodać proszek do pieczenia i cukier. Do mąki wlać masę jajeczno-mleczno-maślaną oraz posiekaną drobno czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać(...)210C (mini muffinki - normalnej wielkości - piec ok.20-25 minut). Po upieczeniu wyjąć na kratce i wystudzić. Przygotować bitą śmietaną. Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, lekko zmiksować. Dodać cukier i mascarpone. Ubić na sztywno. Śmietanę podzielić na 2 części i do każdej dodać ulubiony kolor barwnika. Delikatnie wymieszać.  Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i dekorować muffinki. Smacznego

CookYourself
BABECZKI KAWOWE 188

bardzo zimnej) 2 pełne łyżki mascarpone (zimnego) ok. 2 -3 łyżki cukru pudru (wg uznania) DODATKOWO: ciemne kakao do oprószenia kremu WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Formę do muffinek wyłóż papilotkami. W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.Następnie dodaj po jednym jajku(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dosyp do masy. Wymieszaj całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj rozpuszczoną w wodzie kawę i dokładnie wymieszaj. Papilotki napełnij do połowy wysokości jasną masą, a następnie wyłóż po porcji ciemnej masy.  Piecz babeczki około 20 - 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki czekoladowe z mascarpone i orzechami 197

łyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz: 300 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety  starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym

Gosia gotuje
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 205

kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować(...)całą noc). Schłodzony serek mascarpone rozmieszać w misce, dodać przygotowaną śmietankę i wszystko razem ubić ( nie za długo, żeby krem się nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską

Maślane ciasteczko
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 187

łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka esencji waniliowej Szczypta soli 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich (u mnie 1/2 szkl. orzechów brazylijskich) Krem: 250 g serka mascarpone 400 g serka śmietankowego 1/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki mielonej kawy ( u mnie o smaku orzechowym) 3 łyżki startych orzechów 1 kostka gorzkiej czekolady i kilka(...)sól i olej, wlewając go wolnym strumieniem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i proszkiem. Miksujemy z masą jajeczną. Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Dodajemy orzechy i marchew i mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 45-50 min - do suchego patyczka. Krem: Mascarpone ubijamy z cukrem. Dodajemy po łyżce serek kremowy i masło. Dodajemy kawę i starte orzechy. Ostudzony

Mieszam w Garnku
Kilimandżaro babci Basi 176

mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować ) i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do zimnej masy czekoladowej , a białka do oddzielnej(...)szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą . ( ja posmarowałam całą tortownicę ) Masa jest dość gęsta , dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki i na środku robimy dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 st. C. przez

Pysznosci Babci Basi
Brownie z kremem limonkowym 216

cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 szklanka śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2-3 limonki kakao Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Przekładacie do foremki wyłożonej

GRUBY WAŁEK
Brownie z kremem limonkowym 151

cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 szklanka śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2-3 limonki kakao Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Przekładacie do foremki wyłożonej

GRUBY WAŁEK
Tarta z granatem 213

maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy w blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe z maślanymi herbatnikami, żeby masa była bardziej stabilna. Same ciasteczka zbożowe były zbyt kruche i nie chciały się kleić(...)łyżką lub rękami. Wykładamy masę do formy na tartę i dokładnie dociskamy. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 150 stopni i pieczemy spód około 10 minut. W międzyczasie obieramy granat. Upieczony spód odkładamy do wystudzenia. Do przygotowania kremu potrzebujemy najpierw namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i skórkę otartą

Ciastkozercy
CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI bez pieczenia 154

cukier (200 g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) mini rogaliki z nadzieniem białej czekolady (1 op =  9 szt.) Krem mascarpone: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka 36% (200 ml.) cukier puder (3 łyżki) Dodatkowo: borówki amerykańskie (125 g) truskawki (3 szt. duże) maliny (125 g) Potrzebne gadżety: tortownica 26 cm. mikser(...)Tortownicę wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie, na krem borówkowy układamy rogaliki lekko je wciskając w masę, a następnie przykrywamy resztą kremu. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze stężał na 10 - 15 min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.) Krem mascarpone. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy aż składniki się połączą. Krem mascarpone przekładamy

RITA food channel
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 203

czekolady (58%) 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 60 g serka mascarpone srebrny pyłek srebrne i białe perełki cukrowe cukrowe śnieżynki 200 g białej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać cynamon i starty na tarce o dużych oczkach marcepan, połączyć. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym(...)dodaniu. Orzechy wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Papierem do pieczenia wyłożyć spody 3 form o średnicy 18 cm. Równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w 175 st. c. przez 25-30 minut. Ostudzić. Mus z białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, połączyć. Zalać kremówką posiekaną czekoladę, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze