Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku(...)migdałów 150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek czy rodzynek 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody różanej Przygotowanie: Masa makowa: Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło
Domowa Cookierenka Agiwersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię. Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku 3 białka jaj szczypta soli 4 łyżki(...)waniliowego 150g orzechów laskowych 150g rodzynek 150g płatków migdałowych 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki dowolnej marmolady Dodatkowo: lukier do polania makowca siekane orzechy do posypania *** Przygotowujemy masę makową. Orzechy oraz migdały kroimy na drobne kawałki. Do zmielonego maku dodajemy miód, cukier waniliowy, masło, marmoladę, orzechy i bakalie, mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Blog z Apetytemrodzynek lub suszonej żurawiny 25 g posiekanych dowolnych orzechów 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masa makowa - mielony mak zalewamy wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawiamy pod przykryciem na ok 20 min, następnie odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy gazy 2. Mieszamy(...)jabłek odcinamy górną część, wydrążamy środek, ostrożnie żeby nie przebić jabłka na wylot 5. Jabłka smarujemy z wierzchu masłem, następnie obtaczamy w cukrze brązowym, do środka jabłka nakładamy masę makową, przykrywamy wierzchem jabłka i stawiamy jabłka do naczynie żaroodpornego, wstawiamy całość do piekarnika na ok 10 min 6. Sok jabłkowy mieszamy z lekko rozgniecionymi ziarnami pieprzu, oraz nasionkami wyłuskanymi
Słodki Kompromiszrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie oderwać porcję do zjedzenia. Ja przygotowałam gwiazdę z gotową masą makową z puszki, ale równie dobrze może to być Nutella czy marmolada. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 3 żółtka 100 g cukru 100 g masła(...)świeżych drożdży 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 350 g masy makowej 1 białko Przygotowanie Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy 100 ml mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi
e-PrzepisyKulinarnesię składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi(...)ciastami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej (850g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 250dag twarogu 15dag masła 15dag bakalii lukier i kandyzowane skórki owocowe do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone
Danka PichciPyszne babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem z masy makowej to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości :) Prezentują się bardzo ładnie i same w sobie są ozdobą świątecznego stołu. Babeczki przygotowuje się dość szybko, a to też za sprawą gotowej masy makowej w puszcze (nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją samemu). Najlepiej przygotować je max. 1 dzień(...)zdadzą egzaminu). Składniki (na ok. 24 szt.): Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła (lub margaryny) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g) Dodatkowo: 1 jajko (do posmarowania babeczek przed pieczeniem) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Ciasto: Przesianą mąkę wraz z masłem, cukrem i żółtkami zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy
MyCookBook.plroku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Może nie wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny i domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie ciasta w papier. Papier jest śliski i ciągle coś mi się przesuwało. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki(...)mąki 50 g świeżych drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% masa 800 g domowej masy makowej 2 białka 1 całe jajko oraz białko do posmarowania ciasta do dekoracji polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Ciasto Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć
Monia miesza i gotujeUwielbiam masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe(...)mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka 50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ugotowaćfirma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy mielony mak. Wystarczy zagotować w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste J Składniki: masa makowa: 200 ml mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek jumbo (sułtańskie), alkohol(...)Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 90 g cukru pudru, 2 jajka, otarta skórka z całej cytryny, 150 g chałwy sezamowej o smaku wanilii, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Przygotowanie: Kilka godzin wcześniej namaczamy rodzynki w alkoholu. Ja zalałam śliwowicą, dzięki temu zyskały na mocy :) Masa makowa: Mleko
Moniki Smakołykikońcu w przeciwległych rogach, tak aby nie stykały się ze sobą, suche drożdże i sól. Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu(...)amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli do ubijania piany z białek Przygotowanie masy makowej Mak zalać wrzącą wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do mięsa na sitku o jak najdrobniejszych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawięc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie go dwukrotnie i dopiero wtedy wymieszajcie z resztą składników. 10 sztuk: zaczyn(...)łyżki cukru trzcinowego 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego masa makowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g zmielonego maku 5 łyżek miodu łyżka masła skórka starta z dwóch pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny dodatkowo
Mienta blogłyżeczki proszku do pieczeniakilka kropel olejku migdałowegonamoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć)Beza:4 białka jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa(...)rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, bardzo powoli, stopniowo dosypujemy cukier – ciągle ubijając. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści
Poezja smakuLukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy(...)Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki
Różne smaki w kuchniLukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy(...)Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki
Słodkości i nie tylkopodanych składników zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Po schłodzeniu wykładamy do blachy wyłożonej papierem dopieczenia. Nakłuwamy widelcem. Masa makowa: puszka gotowej masy makowej z bakaliami Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 5 żółtek 2 jaja 1 szklanka oleju skórka otarta z 1 cytryny ½ szklanki śmietany 2 szklanki cukru(...)śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki WYKONANIE: ciasto kruche nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut wykładamy masę makową wykładamy ½ masy serowej wykładamy brzoskwinie wykładamy ½ masy serowej pieczemy ok. 65- 70 minut w temp 180 stopni. zostawiamy do ostudzenia w zamkniętym piekarniku Smacznego
Domowe ciasta