łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni
Praktyczna plmąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki wszystkie(...)zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym
W Mojej Kuchni LubięChoinka – Makowiec z ciasta francuskiego – deser bardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy(...)szkole ( z tym ciastem nawet starsze dzieci spokojnie sobie poradzą!) PRZEPIS CHOINKA MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki choinka makowiec z ciasta francuskiego: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka masy makowej 1 jajko cukier puder Jak zrobić choinka makowiec z ciasta francuskiego: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ciasto francuskie otwieramy z opakowania i rozwijamy na papierze do pieczenia, jeśli trzeba lekko
Dorota Smakujemakowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki olejku migdałowego Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć(...)jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyzdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej jeśli Wasza masa makowa nie jest bardzo słodka – moja była) 150 g masła 2 jajka 50 g drożdży + masa makowa, cukier(...)wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu
Ciastkozercyawersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy(...)cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta. Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę
Smakowy RajIdealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 200 g zmielonego maku 2 żółtka(...)szklanki gorącej wody 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 10 suszonych daktyli 6 suszonych fig Dodatkowo: 1/2 gorzkiej czekolady 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Masa makowa: Mielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając, aż woda odparuje i masa stanie się gęsta. Studzimy
Oryginalny smakwezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części. Każdy pasek pokroić w trójkąty(...)około 8-10 kawałków. 2 . Masę makową wykładać na trójkąty z ciasta francuskiego. Kłaść po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki. 3. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. 4. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia. 5. Polewę rozgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej - według zaleceń z opakowania
kolorowotorcikowociasto stanie się bardziej sprężyste 7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min 8. Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy(...)folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm 10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części, następnie nacinamy wzdłuż na trzy paski, każdy zwijamy w supełek, końce wsuwamy pod spód 11. Odkładamy supełki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia 12. Piekarnik nagrzewamy
Słodki Kompromispraktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej(...)dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Udekorować. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysmażenie czegokolwiek przed 6 nad ranem nie jest dobrym pomysłem, szczególnie po dwóch tygodniach wstawania po 8 :P , no nic, nie wyglądał, ale przynajmniej był dobry :P Masa makowa się skończyła :( Macie jakieś pomysły, propozycje jak uczcić jutrzejszą rocznicę? Bo u mnie pustka, w dodatku środek tygodnia(...)wrzątkiem(najlepiej wieczorem) przykrywam i czekam, aż wchłoną płyn*. Mieszam z resztą składników i smażę na dobrze rozgrzanej patelni*ja płatki zalałam wieczorem, odczekałam aż wchłoną płyn, zmieszałam z masą makową i odstawiłam na noc do lodówki Ps. Radzę nie ubijać białka, bo omlet może wam się rozlecieć tak jak w moim przyadtku
More food, love and dreamsszczypta soli Wykonanie: Z mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Masa makowa: 250 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżki miodu 80 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 50 g rodzynków skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka miękkiego masła(...)wystudzeniu dobrze odsączyć z płynu i dwukrotnie zmielić (użyłam już zmielonego, ta czynność wówczas odchodzi). Do maku dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, pozostawiając ok 2 cm ciasta z brzegu. Zwinąć w roladę, a końce założyć
zadanie-gotowaniezmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy(...)uznania. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm. 6. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną. 7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :DSkoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).Składniki:50 g drożdżykubek mlekajajożółtko3 łyżki cukruszczypta soli himalajskiejcukier waniliowyodrobina kurkumyok. 100 g masła stopionegoDodatkowo:białko do posmarowaniamak do dekoracjilukier czekoladowy(...)zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś
Moje pyszne gotowanieprzyszedł czas na makowiec drożdżowy z tą właśnie masą. Bardzo lubię drożdżowy makowiec bo mało z nim pracy, ciasto rośnie samo. Zapraszam Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania 1 op. suchych drożdży (7 g) 2 jajka 1/2 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 100 g masła szczypta soli masa makowa:200 g mielonego maku niebieskiego(...)przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę soli, mleko, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę makową: Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarne