masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:31/125)

Babka czekoladowa 144

wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 182

lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki". Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
miętowo-czekoladowe serniczki 111

muffinek wyłóżyć papilotkami, na dno każdej z nich wysypać pokruszone ciasteczka Zmiksować resztę składników- krótko - do połączenia się .Dodać pokruszoną czekoladę.   Gotowa masę wlać w papilotki wcześniej przygotowanych . Piec, około 25 minut. Po tym czasie babeczki będą wyglądały jakby były niedopieczone, lekko popękany i wilgotne. Babeczki rosną podczas pieczenia i lekko opadają po wyjęciu z piekarnika. Pół szkl.śmietany

w mojej kuchni
Muffinki porzeczkowe 113

dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kuchenne aromaty
pyszny krem bananowy 195

serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser Najlepiej smakuje schłodzony

Domowy Smak Jedzenia
Walentynkowe Double Chocolate 131

babeczki czekoladowe znajdziecie tu   Składniki na podwójnie czekoladowy krem:   1 budyń czekoladowy 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 0,5 tabliczki czekolady 1 kostka masła     Babeczki przygotowujemy według przepisu. 8 Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, kiedy pojawią się bąbelki wlewamy(...)ostygła – nie może być gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami i cukrowymi koralikami. Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Muffinki owieczki 1211

cukru Dodatkowo: 150 g marcepanu 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows czarny barwnik spożywczy w płynie białe cukiereczki perełki Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki(...)wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone i cukry. Ubić sztywny krem. Odstawić do lodówki. Wystudzone babeczki wydrążyć w środku, najlepiej za pomocą specjalne wykrawaczki  (fot.3) , ale można to samo wykonać za pomocą niewielkiego nożyka. Po wydrążeniu każdy powstały otwór wypełnić wcześniej przygotowanym kremem śmietanowym

Świat Ciasta
Cytrynowe babeczki 248

małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewamy przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Zestawiamy miskę z ognia, studzimy, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić krem w lodówce, aby pozbyć się z kremu drobinek ściętego białka. Babeczki: 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki(...)masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły

Luźna Kuchnia
Kruche babeczki z budyniem 236

żółtku, na przemian z cukrem. Dokładnie łączymy składniki, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Ciepłym budyniem wypełniamy do ok. ¾ wysokości przygotowane foremki, przykrywamy krążkami i szczelnie dociskamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy 20 minut. Ponieważ moje ciastka były pieczone w dwóch rodzajach foremek (babeczki i różyczki) – różyczki wymagały dodatkowego dopieczenia przez 10 minut, ponieważ foremki

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 191

znalazłam z domowych zapasów.  Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie  jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem  jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości(...)się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej  i na wierzch znowu łyżkę ciasta tak aby zapełnić połowę foremki. Pamiętajmy bowiem, że ciasto mocno wyrasta. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika na 30 minut nagrzanego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Niedziela w kuchni 151

ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza będzie. Ja użyłam blendera z końcówką do ubijania i otrzymałam gładką piankę. Dolewamy do foremek i czekamy aż stężeje – jeśli serek był zimny, to stężeje bardzo szybko. Aby wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk(...)jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy

Kucharzyca
Muffinki Kinder Bueno 733

Kinder Bueno to jeden z moich ulubionych batoników, a babeczki z całymi orzechami laskowymi chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam to połączyć, czego efektem są dzisiejsze muffinki :) Składniki na muffinki: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki(...)osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie

Ciastkozercy
Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym 153

Babeczki: Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę(...)przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ  (tutaj)  oraz blog

VioletoweKucharzenie
Przepisy na słodkości 2212

tatrzańska Śmietanowiec z galaretkami Tiramisu Torcik serowo-truskawkowy Tort brzoskwiniowy Tort czekoladowy Tort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniami Tort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowym CIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotki Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkami Ciasteczka francuskie z marmoladą różaną Ciasteczka Klementynki(...)Ciasteczka kruche z bezą Ciasteczka orzechowe Ciasteczka owsiane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami  Ciasteczka z lentilkami  Ciastka pieguski  Francuskie paluszki z solą i kminkiem Kruche babeczki z kremem    Muffinki czekoladowe z wiśniami  Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z bananami  Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z jagodami Muffinki z mirabelkami Muffinki z musli

Kuchnia domowa Ani
Babeczki trzcinowe z physalis 148

Małe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe.   Physalis  niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje.  Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już  jeść  możemy.  Składniki:  2 wiejskie jaja(...)Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis .  Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie  15-20 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Wegańskie babeczki orzechowe 147

wygłodniałe wilki i byli bardzo zaskoczeni, kiedy im powiedziałam, że to całkowicie wegański przepis :) Polecam jako niedzielny deser, my pieczemy je dzisiaj po raz kolejny. Wegańskie babeczki orzechowe 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych) 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce) 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki masła(...)międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel wyłożyć na wierzch babeczek i zostawić do wystygnięcia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 184

łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry