masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:26/125)

Mini babeczki marmurkowe 163

powstały mini babeczki marmurkowe Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao kandyzowana skórka pomarańczowa 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Białka ubijam na pianę, dodaję po jednym żółtku i po troszku cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam olej(...)odlałam jakieś cztery, może pięć łyżek ciasta do drugiej  miseczki i dosypałam do tego kakao. Foremni na babeczki posmarowałam tłuszczem. Do każdej wlałam po łyżce białego ciasta, a na środek każdej białej masy położyłam po łyżeczce  ciasta ciemnego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki Wielkanocne 216

proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę. Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy

Świat Ciasta
Babeczki czekoladowo - miętowe 231

czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego 80 ml oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao(...)Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Wykonanie kremu: Listki mięty wrzucić do blendera, dodać trochę śmietany i zmiksować by powstała gładka, jednolita masa. Pozostałą śmietanę i serek mascarpone lekko ubić, dodać zmiksowaną miętę i cukier puder. Ubić masę na sztywno. Schłodzić powstały krem

maniapieczenia
Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym) 527

500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200g żółtego sera 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Kruche babeczki: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut.  2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy foremki

Szefowa kuchni
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 210

lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA

Życie zamknięte w smaku
Domowy ekstrakt miętowy 149

przygotować :) To nic trudnego, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki mięty zajmują nam pół szklanki

Domowa Cookierenka Agi
CZEKOLADKI 127

zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić

Kuchnia w opałach
Marchewkowe babeczki z migdałami 165

pierwszej misce, a w drugiej olej i jajka. Do miski z jajkami wsypywać produkty sypkie, marchewkę ciągle mieszając (można użyć miksera lub łyżki). Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem.  Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić

cooklife
Ciastkowe lizaki 170

szaszłyków biała kuwertura czekoladowa lub cukierki do rozpuszczenia miśki żelki Babeczki przygotowujemy według przepisu . 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka. Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej z prób nabiłam gotowe kulki

Ciastkozercy
Makowe koniczynki 229

Jeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40

Apetyczna babeczka
PRALINKA-MUFFINKA 132

kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarować papierki. Schłodzić - czynność powtórzyć. Zostawić do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie, ostrożnie zdjąć papierek. Serek ubić z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy - napełnić dno babeczki. Ułożyć truskawki i uzupełnić resztą kremu. Udekorować.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Mini makowce z serem i karmelem. 177

temp. 170C. Serniczek powinien być ścięty i lekko podpieczony.   Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki karmelu. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać ponieważ karmel lubi się przypalać. Wystudzone babeczki polewamy  ciepłym karmelem po wierzchu. Smacznego! Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

Radość kipiąca uśmiechem.
Muffinki z masą krówkową 191

Przepis pochodzi z blogu www.gebawniebie.blogspot.com    Dziękuję Evitaa !  A oto składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku

Proste Potrawy
Babeczki waniliowe z truskawkami 201

babeczek): 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze - dajcie 2/3) 2 łyżeczki cukru waniliowego ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej truskawki Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami wanilii na puszystą, białą masę(...)czas miksując dodajemy mleko, budyń oraz mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystkie składniki powinny połączyć się w jednolitą, gładką masę, którą przekładamy do papilotek (do ok. 2/3 wysokości). Do każdej babeczki wciskamy odszypułkowaną truskawkę. Babeczki na 20 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone w środku. Ja swoje

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki kurczaki 208

godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry. Krem przygotowujemy według przepisu . Do gotowego dodajemy kilka kropel żółtego barwnika. Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kolorowe cukierki i krótko mieszamy. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto zafarbuje się od cukierków. Nastawiamy piekarnik

Ciastkozercy