Była drożdżówka ..pyszna była..bardzo szybka zjedzona...a zostało w puszce trochę masy makowej ...no i cóż..powstały takie oto babeczki...szybkie do zrobienia..polecam.Przepis podpatrzony gdzieś w necie. 20 dkg cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dkg mąki 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 125 ml oleju masa makowa Helio Jajka z cukrem utrzeć, dodać
Moje domowe kucharzenieprawdziwią pożeraczką. Niewiele myśląc złapałam garść tych suszonych słodkości i dorzuciłam do czekoladowo-kawowej masy. Tak trochę niechcący, powstało coś naprawdę pysznego! Delikatna nutka kawy, gorzka czekolada, rozpływające się w ustach kawałeczki bananów i słodkie rodzynki... zajadaliśmy się nimi całą niedzielę. Niestety, babeczki dostały się również w małe łapki Karoli, czego skutkiem był nie tylko niemiłosierny bałagan (babeczki doskonale(...)razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki. Pokroić banany w kostkę ok 1-1,5 cm - wrzucić do masy i wymieszać. Napełniać masą foremki do babeczek do ok 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 15 minut (sprawdzić patyczkiem czy się upiekły). Na koniec można je posypać cukrem pudrem
Kulinarne Inspiracjebabeczek. Składniki : 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl mleka 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego Krem : 1 i 2/3 szkl cukru pudru 120g miękkiego masła 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego 2 łyżki mleka barwnik spożywczy dodatkowo : czekoladowe, małe jajeczka Przygotowanie: Masło ucieramy na puszystą masę(...)połączą. Dodajemy aromat, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i drugą część mleka, dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, wyłączyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. C i pieczemy 25min. Krem : Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Dodajemy aromat, mleko oraz barwnik - wymieszać. Kremem
charlotte gotujełyżeczka cukru waniliowego (lub aromat waniliowy) 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie) Poziomki myjemy w zimnej wodzie i przekładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Babeczki przygotowujemy według przepisu , do dokładnie wymieszanego ciasta dodajemy garść poziomek i mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami(...)wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty) w trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej - ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia. Poziomki miksujemy na mus i mieszamy dokładnie z serkiem
Ciastkozercywysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je masą przygotowaną ze śmietany i mascarpone. Składniki muszą być zimne (śmietana i mascarpone) Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy trochę masy, dodajemy barwnik, mieszamy(...)worka cukierniczego wkładamy najpierw jasną, potem czerwoną masę. Podczas dekorowania obie masy się połączą tworząc ciekawy wzór. Może kolorem moje Babeczki Red Velvet mnie trochę zawiodły (następnym razem pominę w składnikach kakao), ale za to po stokroć wynagrodziły to smakiem. Wyszły bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Jednym słowem – pyszne. Polecam tym, którzy lubią bawić się barwami, ale i nie tylko
mojewypiekiinietylkostworzenia dekoracji: Ciasteczkowy Potwór: Oskar: Wielki Ptak: Elmo: Detale z masy cukrowej przyklejamy do siebie za pomocą niewielkiej ilości wody. Można nanieść ją na masę małym pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym. Przed przyklejeniem ozdób na babeczki dobrze jest dać im trochę czasu na wyschnięcie(...)pół godziny). Przepis i instrukcję wykonania babeczek znajdziecie tu , a tutaj jak zrobić krem. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na przestudzone babeczki. Wysuszone ozdoby z masy cukrowej przyklejamy na krem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybardzo szybko – już po ok. 30 min powinny być gotowe do jedzenia. Jeśli robiliście domowe papilotki, ściągnijcie z nich folię aluminiową, przyda się do produkcji następnych muffinek. Babeczki można ozdobić masą z mascarpone i cukru pudru, ale same też świetnie smakują. OM NOM NOM! Post KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł pojawił się poraz pierwszy
Nerds KitchenKremowe babeczki składające się z dwóch warstw - gęstego, intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste w przygotowaniu! Składniki (na ok.16 babeczek) : brownie - 100 g gorzkiej czekolady 70% - 100 g masła - 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista) - 2 jajka - ok. 3-4 czubatych łyżek cukru pudru masa serowa(...)piekarnika na ok. 10-15 minut, w celu podpieczenia spodu. W tym czasie twaróg utrzeć z jajkiem, budyniem i cukrem pudrem. Wyłożyć po ok. 1,5 łyżce masy serowej na podpieczone spody babeczek. Dodatkowo nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej i rozprowadzić delikatnie za pomocą wykałaczki, tworząc esy-floresy. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić na metalowej kratce
Kuchnia Elliezmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się wodę). 4. Masę przełożyć do szprycy, babeczki wyjąć z piekarnika i udekorować ich wierzch masą ziemniaczaną, a następnie posypać szczypiorkiem i papryką. Można podawać od razu na ciepło, choć bardzo smaczne są też na zimno
Kto ugości moich gości?stopniach - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić - do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji - masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać - serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut - truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus - mus przełożyć(...)owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek
Smakołyki BerenikiChyba nikogo nie trzeba długo przekonywać, że to, co zrobione w domu zazwyczaj jest lepsze i zdrowsze. Dlatego tak bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam przepis na
Ciastkozercypiekę na każde święta wielkanocne i moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe; 2 łyżeczki proszku(...)wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek nie polewałam polewą, a i tak były dobre
In my kitchenjednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu rostrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, na koniec dodajemy ulubione owoce. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy odrobiną brązowego cukru - utworzy słodką skorupkę. Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź(...)koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej gęste i warto dolać jeszcze trochę maślanki, aby masa łatwiej się mieszała, a babeczki były wilgotne
Kulinarne Inspiracjearomaty i barwnik spożywczy i mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo, babeczki po upieczeniu wyjdą twarde jak kamień. 2. Do blaszki na babeczki wkładamy papilotki. Nakładamy masę, zostawiając około centymetr wolnego miejsca go góry papilotki (babeczki bardzo urosną). Możemy też (tak jak ja) przelać ciasto do silikonowych foremek w kształcie serduszek do 2/3 wysokości foremek
My Culinary Artłyżeczki sody -kropla aromatu waniliowego -nadzienie: dowolny dżem (u mnie truskawki w syropie) Wykonanie: W naczyniu mieszamy wszystkie składniki oprócz dżemu, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy do każdej ciasto, do wysokości 1/3 foremki. Na to dajemy łyżeczkę dżemu, a następnie łyżeczka ciasta tak aby przykryć dżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
KasiekGotuje