marynaty - 6066 przepisów (strona:256/405)

słodka papryka konserwowa 126

smaków. Myjemy papryki, wykrajamy z nich gniazda nasienne, kroimy w cząstki i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po jednej niewielkiej obranej cebulce.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  papryki  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Papryki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
pieczone skrzydełka czosnkowe 165

czosnki 20 g masła 1 łyżeczka magi domowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Na desce do krojenia, nożem miażdżymy  ząbki czosnku, siekamy go i dodajemy do niego

Miód i pieprz
Curry z kurczakiem 162

kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 papryczki chili  1 łyżeczka starego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry olej do smażenia + 1 łyżka do marynaty 1 łyżeczka kurkumy sól  Wykonanie: Pierś myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pastę curry, olej, papryczkę chili, kurkumę, sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki na ostro 103

Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych. Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina oliwy. do tego wszystkiego dodajemy krewetki i odstawiamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Żeberka po brazylijsku 101

łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżka papryki 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka chili sól i pieprz 1 kg żeberek wieprzowych 200g sosu barbecue Mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie

Smaki Przyprawy i Kolory
Przedstawiam królika 136

ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc. Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień

Smaki Przyprawy i Kolory
ogórki konserwowe na zimę 176

zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Kurczak z warzywami 156

Szczerze polecam mrożonkę z tego marketu KLIK jest tania i bardzo dobrej jakości.  Przypominam też o konkursie, do wygrania pyszne sosy :) KLIK :) 2 piersi z kurczaka  Marynata:  *ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań  Przyprawa do kurczaka (złocista)  Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki  Imbir  Chilli  Zioła prowansalskie  Pieprz bałkański

Takie tam pichcenie
Sałatka z grillowanym kurczakiem i młodą kukurydzą 186

sałat 1/2 opakowania młodego szpinaku 8-10 kolb młodej kukurydzy 4 jajka 3 małe czerwone cebule 1 mała ostra papryczka garść świeżego tymianku garść świeżej bazylii  Składniki na marynatę do mięsa: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa

Garniec Magalie
Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy 191

sierpnia - najpopularniejsze przepisy: 7. Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 6. Fioletowa fala orzeźwienia 5. Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym A teraz czas na podium: 3. Mrożona kawa z lodami waniliowo-czekoladowymi, przyprawami zwieńczona bitą śmietaną i jagodami

Słodkie okruszki
cukinia marynowana w słodkiej zalewie 146

odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 160

które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę. Możecie potraktować mięso w dwójnasób – natrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię.   Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo

Karo in the Kitchen
Pieczona pierś z kurczaka z plastrami cukinii 196

Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w mniejsze plastry.   Oliwę lub olej mieszamy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajemy koperek. Dokładnie nacieramy kurczaka marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach kurczaka układamy w foremkę. Cukinię kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Układamy pomiędzy kurczaka. Pieczemy 180C przez

Passion of Cooking
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą 144

testowania od firmy JAMAR . Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek czy marynat. Ocet nadał mojej sałatce ciekawego winnego smaku. Zdecydowanie będę po niego często sięgać w kuchni.  Zachęcam wszystkich do zakupu produktów formy JAMAR , niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi