marynaty - 6066 przepisów (strona:255/405)

KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY – na ostro! 239

dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane wcześniej w jogurtowej marynacie z dodatkiem chili i czosnku , a potem panierowane w pokruszonej ( nie startej! ) bułce tworzy fantastyczne danie, które z całą pewnością każdemu posmakuje! Może nie jest dietetyczne i nie jest

Ostra na Słodko
Buchty z mięsem 167

Pieczeń • Mięso posypać solą pieprzem czosnek  zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy  i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin  w marynacie najlepiej na noc 2. • Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso  obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia  żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać

W królestwie smaków Beaty
Nuggetsy z kurczaka light - pieczone w maślankowej marynacie 200

Słynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka. Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki

Tradycyjna Kuchnia
kanapkowe ogórki z kurkumą 118

ogórki tniemy wzdłuż, na cienkie plastry i wkładamy do słoików. Uważamy przy tym,aby pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry. Słój z ogórkami z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone a następnie  zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez

Miód i pieprz
Polędwiczki w marynacie ziołowo-musztardowej 163

POLĘDWICZKI W MARYNACIE ZIOŁOWO-MUSZTARDOWEJ KUPIŁAM POLĘDWICZKI,SAMA NIE WIEDZIAŁAM CO Z NIMI ZROBIĆ, WIĘC IMPROWIZOWAŁAM I WYSZŁY GENIALNE,SOCZYSTE,KRUCHE I NAPRAWDĘ PYSZNE SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: MUSZTARDA 2 ZĄBKI CZOSNKU 2 POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZIOŁA PROWANSALSKIE SÓL,PIEPRZ PAPRYKA SŁODKA MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI I NACIERAMY POLĘDWICZKI I ZOSTAWIAMY NA KILKA GODZIN W LODÓWCE NASTĘPNIE OBSMAŻAMY

Swojskie jedzonko
marynowane pomidorki 113

gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  pomidory  były w niej całkowicie zanurzone. Dodajemy gałązkę świeżej bazylii i zamykamy słój. Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez

Miód i pieprz
DŻEM ŚLIWKOWO - GRUSZKOWY 98

mąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać? Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :) W zimie będzie w czym wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Kuchnia w opałach
Kurczak z ryżem i brokułami 178

marynujemy w tym kurczaka przez ok. 2 godziny. Ryż gotujemy wedłu przepisy na opakowaniu, dodając pod koniec kurkumę. Brokuł gotujemy tak, aby nie był zbyt miękki. Kurczaka razem z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy różyczki brokułów i ryż.  Smacznego

Salonik smaków
Pieczeń wołowa z kminkiem 187

konieczne obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem, kminek zgnieść w  moździerzu . Do miski włożyć czosnek, kminek,paprykę,dodać oliwę i  wymieszać. Marynatą natrzeć mięso,przykryć lub owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki - najlepiej na noc.  Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron

Stare Gary
sałatka szwedzka z olejem 122

ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość  wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Kurczak na butelce piwa 5312

solidne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy też trochę suszonego, ok. łyżeczkę soli, ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszamy i wcieramy powstałą marynatę w  kurczaka, a pod skórę kurczaka delikatnie wciskamy kawałki masełka.  Nasadzamy kurczaka na butelkę z piwem, wkładamy do brytfanki lub stawiamy na blachę (nalewamy trochę wody do naczynia żeby

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 229

nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut, po tym czasie warzywa lekko przesuwamy robiąc miejsce na łososia. Łososia należy umyć i osuszyć, następnie wyłożyć na blaszkę i polać marynatą - w miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, dodać za'atar, sól, pieprz i olej. Całość pieczemy dalej przez 15 minut. Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją

Plate of Joy
Kolorowy makaron z pesto, pieczarkami, kurczakiem.... 138

pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżeczki pesto bazyliowego 20 dag pieczarek pół czerwonej papryki olej do smazenia 2 łyzki świeżego koperku masło do smazenia sól, pieprz   Do marynaty; sól, pieprz, garam masala , oliwa   Przygotowanie;   Filet z kurczaka myje, osuszam i nacieram przyprawami i oliwą. Odstawiam na około 2 godz. Nastepnie smaże go na patelni z każdej

Radość kipiąca uśmiechem.
Tradycyjny schaboszczak 125

smażenia - oliwa z oliwek - pietruszka, pomidorki cherry panierka: - mąka pszenna - 2 jaja Schab kroję na kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm, lekko je rozbijam, wcieram w nie marynatę przygotowaną z przypraw i oliwy z oliwek, zostawiam w lodówce na minimum 12 godzin w przykrytym szczelnie naczyniu. Następnego dnia wyciągam kotlety z lodówki, obtaczam je w mące

Wielopokoleniowo
Soczysty obiad z kurczakiem 294

dań z piekarnika-opcjonalnie sos barbecue FOLWARK vinaigrette MONINI smak suszone pomidory sól różowa himalajska oliwa z oliwek bazylia Kurczaka zamarynuj , dzień wcześniej. U mnie leżał całą noc w marynacie- vinaigrette Monini suszone pomidory + szczypta soli i ząbek czosnku. Na drugi dzień obieramy ziemniaki i marchewkę. Kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos. Mieszamy sos barbecue z oliwą z oliwek i mieszamy

Z Kuchni Do Kuchni