marynaty - 6066 przepisów (strona:255/405)

Grill z wieprzowiną QAFP 222

żubrówka  - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem  - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, to na dodatek gotowe

Stare Gary
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 249

Odstawić na 15 minut. 2. Ananasa pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek, po chwili dodać krewetki wraz z całą marynatą. Następnie dodać ananasa oraz sezam. Smażyć 1-2 minuty i całość zalać białym winem. Dusić kilka minut, żeby wino odparowało. Nie należy trzymać krewetek na ogniu zbyt długo , bo będą

DefinicjaSmaku
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 214

kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku

DefinicjaSmaku
Grillowana jagnięcina oraz miętowe tzatziki z dodatkiem fety 207

doby przed podaniem. Ząbek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgnieść ziarna jałowca. Miętę, szałwię oraz tymianek posiekać. Wymieszać z musztardą oraz oliwą z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć mięso, umieścić w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki. Na 30 min przed przyrządzeniem wyjąć mieso z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię i smażyć

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese) 330

tygodniu na Definicji Smaku będzie bardzo grillowo :) Pojawią się przepisy na marynaty do mięs, sałatki, sosy i całą masę grillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty

DefinicjaSmaku
Grillowana kukurydza z pikantnym masełkiem pietruszkowo- czosnkowym 176

drobno papryczki chili ( z pestkami lub bez, w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 płaska łyżeczka vegety lub soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kukurydzę przekroić na pół. Można skropić oliwą ( lub marynatą pozostałą z grillowanych mies). Ułożyć na ruszcie i grillować ok 10 min z każdej strony, aż ziarenka zaczą się rumienić i będą miękkie. Masło wyjąć z lodówki aby trochę zmiękło

DefinicjaSmaku
Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 397

niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się nie wysuszył ( 3-5 min powinno wystarczyć). 6. Muszle nadziewać kurczakiem wymieszanym z pomidorami. Najlepiej robić to przy

DefinicjaSmaku
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 234

imbir. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz pieczarki. Następnie dolewamy łyżkę słodkiego sosu sojowego i smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Na końcu do woka dodajemy mięso razem z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre (3-5 minut). Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Danie wykładamy na talerze lub miseczki, skrapiamy sokiem z limonki

DefinicjaSmaku
Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym 482

kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i kolendrę drobno śiekamy. Wszystkie składniki

DefinicjaSmaku
Szaszłyki shoarma z mango, papryką i cebula 231

curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oliwy

DefinicjaSmaku
Kurczak z warzywami sezonowymi 132

gotować 2 minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę. Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami w sosie karmelowo-pomarańczowym 154

prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić z piór ( najlepiej opalić nad ogniem). Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.  Nafaszerować jabłkami.  Reszta marynaty posmarować kaczkę. Można ją związać tak aby owoce nam nie wypadały. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu przesmarować sokami

Jemy Pijemy
Grillowana karkówka marynowana w jogurcie 250

grilla i szaszłyków Kociołek Smaków Karkówkę pokroić w cienkie plastry i odłożyć. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do karkówki. Do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Miskę z karkówką przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie na całą noc. Następnie karkóweczkę grillować

Monia miesza i gotuje
Chutney kolendrowy 165

dziś (chutney robiłam wczoraj) zapewne musiałabym wyrzucić.    Ta propozycja to wspaniały pomysł na spożytkowanie nadmiaru kolendry, ale i na świetny, mocny, esencjonalny sos-bazę do dipów, sosów, marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis  Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z kurczakiem i rukolą 193

kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić to dzień wcześniej. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem kurczaka wraz z marynatą i podsmażałem aż sos całkowicie się zredukował, a mięso zaczęło ciemnieć. Następnie zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga

Kuchnia Prezydentowej