marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:48/67)

Skrzydełka w sosie chili + film 202

oraz sos chili sprawią że skrzydełka zyskają obłędny ostro-słodki smak a prostota przygotowania zachęci każdego zapracowanego kucharza do wypróbowania dania. składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki sosu chili 4 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju szczypta czarnego(...)przyprawę do grilla, czosnek granulowany, cukier , mieloną ostrą paprykę całość doprawiamy solą i pieprzem, na końcu wlewamy olej i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Umyte skrzydełka przekładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki . Następnie skrzydełka przekładamy do rękawa do pieczenia, rozkładamy je równomiernie w rękawie

Smakowite Dania
Kurczak z bakaliami na ostro 245

myślenia . Fakt - taki ,, bezmyślny kurczak" czasem trafia w punkt. Otworzyłam szufladę z przyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron(...)ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżeczki sosu śliwkowego TaoTao sos sojowy ciemny do smaku 4 połówki brzoskwiń z syropu 1/2 szklanki syropu od brzoskwiń 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, sosu śliwkowego, łyżeczki papryki mielonej i po pół łyżeczki  obu pieprzy. Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka w miodzie 166

skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Kurczak miodowo-cytrynowy 233

zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni  grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Udka kurczaka w porterze 204

lubisz kurczaka,a nie lubisz kosci tylko samo miesko ten przepis jest dla Ciebie.Kurczak pozbawiony kostek,zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie i dodatkiem ziol jest znakomity.Udka sa bardzo soczyste .Kurczaka w ten sposob przygotowywal Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie(...)oproszyc pieprzem i oblozyc ziolamikazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 dobynozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gorywlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowy kurczak z rozmarynem 177

jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki:   6  udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny 4 gałązki rozmarynu sól morska Wykonanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej(...)sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.  Piekarnik nagrzewamy   do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia

Kulinarne przygody Gatity
Witam robaczki moje drogie . 331

tluszczyku. Mam nadzieje, ze sprobujecie taki obiad zrobic, któregoś dnia w Waszych domach. A, wiec  robaczki nie zanudzam, tylko podaje przepis i do dziela kucharze !!! SKLADNIKI: -2 piersi z kurczaka -oliwa z oliwek lub olej -przyprawy: ·          Tymianek suszony ·          Majeranek suszony(...)kilka lyzek oliwy/oleju , sypiemy po 1 lyzce ziol, łyżeczkę papryki w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi  zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona

PychaDania
piersi a`la zrazy w przyprawie chimichurri... 220

Składniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)piersi z przyprawami przełożyć do woreczka i dobrze rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami

W Mojej Kuchni Lubię
Wyniki konkursu z Kamisem 117

wybrałam dobrze.Dziękuję za udział i gratuluję wyróżnionym przepisom. Zwycięzcy otrzymują zestaw przypraw Kamis składający się z : Przyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy(...)Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki

Wielki apetyt
Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem 158

Składniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2 jajka olej do smażenia sól i pieprz do smaku ponadto 1 puszka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą(...)ściągamy skórę, wyjmujemy kostki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy na trzy części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie w roztrzepanych jajkach i jeszcze raz w mące

kgwjanczewo
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 221

posiadanie kończy się dla obcokrajowaca  deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach(...)pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać . Następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Skrzydełka w powidłach z marchewką + film 124

idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu.   składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta cynamonu szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta soli(...)pomidorowy, dodajemy powidła oraz miód, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, wsypujemy imbir i wszystko solimy, na końcu wlewamy olej oraz wodę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie  ze sobą łączymy. Marynatę dzielimy na dwie części, do jednej  przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego

Smakowite Dania
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 232

musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny  pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam(...)papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu

Mechanik w kuchni
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 248

dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach(...)czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki majeranku i po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Można dodać

Kulinarna Patilogia
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 190

świąteczny obiad, małe spotkanie rodzinne, czy większe np. chrzciny dziecka. Sprawdzi się zawsze. Do obiadu, lub na wytworną kolację.  Ja zawsze bałam się przygotowań takich pieczeni, czy pieczenia kurczaka w całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych(...)brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości - może być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska

Poezja Smaków - blog kulinarny