marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:96/253)

Kimchi 121

sklepach z egzotyczną żywnością i oczywiście w internetach. Gotowe kimchi jest bardzo wszechstronne, można je jeść jako przekąskę wprost ze słoika, dodawać do sałatek, kanapek, smażonego ryżu, marynaty do pieczonego kurczaka i wielu innych potraw. Chętnie podzielę się z Wami tymi przepisami, ale zacznijcie od ukiszenia kimchi. Składniki: 1 kg kapusty pekińskiej 5 łyżek soli 3 litry wody Pasta

Smakowity Blog Kulinarny
Lemon Curd 120

coś pysznego. Uwielbiam połączenie kwaśnego i słodkiego. Idealnie współgra w masach ciast i tortów, ale również jako jeden ze składników deserów. Ba! Pokusiłam się również dodać go do marynaty przed pieczeniem kurczaka. Można go trzymać do dwóch tygodni szczelnie zamknięty w lodówce. Spróbujcie :) Składniki:  2 żółtka 2 duże jaja 2 cytryny 90g masła 160g cukru  Przygotowanie: Cytryny zalewamy

ChilliJemy
Chlebki naan z grillowanymi warzywami i tofu 95

znajomymi i wspólne grillowanie staje się rodzajem narodowego sportu;) A co jeśli podczas takiego spotkania zaserwować sobie małą kulinarną podróż do Indii? Wystarczy niewiele - odpowiednie przyprawy i marynaty, delikatne mięso kurczaka, tofu, warzywa - i już nasza podróż nabiera smaku. Grillowane warzywa i tofu możemy podać jako dodatek do ryżu, ale żeby było wygodniej je spożywać podczas grillowania, usmażyłam chlebki naan

Obiad gotowy
Kurczakowe Balti z krewetkami, indyjskie danie 80

wodę, masło, chutney z mango. Jeszcze raz zmiksować. Doprawić wszystko solą i mielonymi płatkami chili. Powinno być ostre. Wlać wszystko do kurczaka i wymieszać. Zostawić na pół godziny. Kurczaka razem z marynatą wlać na patelnię i gotować około 10 minut. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Krewetki obrać i dodać do mięsa. Drugą chili pokroić w cienkie krążki

Kuchnia Pokoleń
Drobiowe kotleciki Szu Szu 113

piersi  kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.  W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.  Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki

Pieprzyć z Fantazją
Drobiowe kotleciki Szu Szu 206

piersi  kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.  W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.  Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki

Pieprzyć z Fantazją
"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" Jola Caputa 124

zadowolą fanów bardziej zdecydowanych smaków, pojawiają się również nuty orientalne. Z pośród tych przepisów moją uwagę przykuła szarpana wieprzowina w cydrze, burger z krążkami cebulowym i piersi z kurczaka w cytrusowej marynacie. Ostatnia część to słodkie przepisy Sylwii - i tu jest w czym wybierać są muffinki, smakowite ciasta, serniki i torty jest w czym wybierać. Jedyny minus to brak jakiegoś

Cynamonowe szczęście
Chicken Sticks 129

podania     *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe paski *** ***Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy *** *** Mięso z kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki *** *** Płatki kukurydziane wsypujemy do mocnego woreczka foliowego *** *** Za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy płatki na drobne kawałki *** *** Następnie kawałki mięsa

Blog z Apetytem
Skrzydełka po diabelsku 121

przyrządzać na rozmaite sposoby i zawsze wszystkim smakują, zarówno dużym jak i małym łasuchom. Udało mi się znaleść dość ciekawy i prosty przepis.Polecam Składniki 10-12 skrzydełek z kurczaka sól,pieprz Marynata 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu łyżka musztardy czubata 3 zmiażdżone czosnki łyżka … Czytaj dalej Skrzydełka po diabelsku

gotuj ze mną
Szybki makaron z patelni , pomysł na obiad 166

selera siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , podsmażamy na nim cebulę , wyciśnięty praską czosnek , selera naciowego i paprykę . Jak już warzywa trochę zmiękną dokładamy kurczaka razem z marynatą , dokładamy różyczki brokuła , doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Smażymy na dość dużym ogniu do chwili , aż mięso i brokuły będą gotowe się jeszcze nie zaczną się rozpadać

Ogrodnik w podróży
PESTO Z BAZYLII 188

Klasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli.  Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy

cool and minty
Miodowe szaleństwo w moim domu 147

lekkim czerwonawym odcieniem  pojemność 250g  zapach bardzo intensywny , kwiatowy  jeden ze słodszych miodów jakie jadłam  wyrazisty smak  idealny jako dodatek do marynat (polecam marynatę np. do kurczaka czy indyka) Hiszpański Miód Pomarańczowy kolor miodu jasnożółty lub słomianożółty  lekki , słodki, wyrazisty  idelanie nadaje się do herbaty ,kawy czy do deserów  pojemność

Gotowanie Patki
Pieczone pałki z kurczaka 158

grube plastry. Cebule obierz z łupinek i pokrój na ćwiartki. Warzywa przełóż do miski, lekko posól i dokładnie wszystko wymieszaj. Zamarynowane mięso ułóż na ruszcie. Wokół kurczaka rozłóż warzywa. Całość polej pozostałą marynatą. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. kurczaka piecz przez mniej więcej 60 minut (w tym czasie kurczak powinien się upiec, a warzywa powinny zrobić się miękkie). W czasie

blog.moje-pasje.info
DROBIOWA WĘDLINA NA KANAPKI 156

SKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka lub indyka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielona 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE:  Mięso dokładnie myję. Rozkrajam w poprzech. Lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce łącze ze sobą wszystkie składniki marynaty. Nacieram mięso dokładnie a następnie zawijam

Gotowanie Patki
Pomidorowa, pikantna zupa z kurczakiem, groszkiem, fasolką i pieczarkami czyli obiad w 20 minut! 153

Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez 30 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i masło. Smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję kurczaka z całą marynatą i smażę całość jeszcze 4-5 minut. Dodaję posiekane pieczarki i smażę jeszcze 2- 3 minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość

Mango Papaja
Sos włoski do sałatek 367

tylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już

Karo in the Kitchen
Risotto z warzywami 142

konsystencji i wchłonie całą wodę, około 12 do 15 minut. A ja po 7 minutach gotowania ryżu dodałam mrożone warzywa tj.brokuł i marchewka. Ryż podałam z grillowanym kurczakiem w ostrej marynacie. ‪#‎ Zaryżykuj‬   ‪#‎ UncleBens‬   ‪#‎ wyzwanie‬   ‪#‎ ryż ‬ ‪#‎ konkurs‬

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak z suszonymi owocami i oliwkami. 149

oliwki przekrojone na połówki i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Zwiększyć ogień do dużego i wlać owoce wraz z winem. Po 2 minutach zmniejszyć ogień do minimalnego. Kawałki kurczaka wraz z marynatą przenieść na rozgrzaną patelnię (na 2 partie) i usmażyć na rumiano z obu stron. Przenieść do rondelka z owocami i oliwkami i dusić jeszcze 5 - 10 minut. Podawać

zadanie-gotowanie
Kurczak po chińsku 251

kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki

Mama z miasta
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 210

ząbki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Wymieszaj z naczyniu wszystkie przyprawy razem z sokiem z limonki, oliwą z oliwek i drobno posiekanym czosnkiem. Zamarynuj mięso z kurczaka w przygotowanej marynacie przez minimum 4 godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim mięso (najlepiej z funkcją grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości

Kuchnia Bon Appetit
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 211

skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka kurkumy, oregano, kminu rzymskiego; 0,5 łyżeczki cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy 4 czerwone papryki 1 torebka kaszy jaglane 1 cebula 1 ząbek

psgotujemy
Kurczak w mascarpone i sokiem z pomarańczy 156

misce wymieszać mascarpone z jogurtem, sokiem z pomarańczy, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso  Cebulę pokroić i zeszklić na oleju z listkami laurowymi Kurczaka z serową marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy.  Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli

Gaździnka warzy
Polędwiczki miodowo-musztardowe 436

Połączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie miodu i musztardy. Wyszło coś wspaniałego! Polędwiczki były bardzo mięciutkie, soczyste, a ich smak po prostu zachwycał. W kolejny raz upewniłem się, że takie połączenie smaku (miód+musztarda+mięso) smakuje w każdym wydaniu

Kuchnia Łukasza
Grillowany czosnkowy filet 182

Szybki i aromatyczny Składniki filet z kurczaka 1 pojedynczy marynata: czosnek 2 ząbki sos chili 2 łyżki sól czubrica czerwona Sposób przygotowania Fileta przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić, natrzeć … Czytaj dalej Grillowany czosnkowy filet

czarrna od kuchni
Łagodne zielone curry z kurczakiem 251

średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami

Wyprawy kulinarne
PAD THAI Z KURCZAKIEM 299

wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ). SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy

Ostra na Słodko
Kurczak z ryżem i brokułami 186

pieprz i marynujemy w tym kurczaka przez ok. 2 godziny. Ryż gotujemy wedłu przepisy na opakowaniu, dodając pod koniec kurkumę. Brokuł gotujemy tak, aby nie był zbyt miękki. Kurczaka razem z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy różyczki brokułów i ryż.  Smacznego

Salonik smaków
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 237

ewentualnie suszoną bazylię ).  Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Soczyste kotlety 174

możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite

Kuchnia Beaty
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 359

mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę

Kraina Miodem Płynąca
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 313

kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy ciemny – 2 łyżki* miód – 4 łyżki* czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki* sól(...)rozgniecionym czosnkiem.Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem

Ostra na Słodko
Szaszłyczki drobiowe z harissą 233

Chicken with harissaSkładniki.1 pierś z kurczaka2 szalotkiMarynata.1 łyżeczka harissy2 łyżki oleju sezamowegoświeży rozmarynpieprzsólWykonanie.Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.Na

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 393

ktoś lubi :) Później jest już z górki - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy

Kulinarne zapędy Kokosa
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 237

papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.  Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś

Sajkofanka smaku
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 238

 Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :)Składniki:ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkęMarynata:pieprz2 łyżki sosu sojowegołyżka oleju

Smaki Edyty
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 198

który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 395

wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1(...)praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej).Przygotowujemy dip. Owoce

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 350

małe piersi z kurczaka (około 50 dag) 20 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami(...)temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować. Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa

Świat Domowej Kuchni
Grillowane skrzydełka 118

zabłysnąć. Kolejny powód może być taki, że w moim kombiwarze królowały ćwiartki na obiad więc regularnie jadłem kurczak pieczonego, który nie wiele różnił się od kurczaka zgrilowanego. Link do filmu z przepisem: 162 - Jak przyprawić skrzydełka kurczaka na grilla? - Prosty przepis na marynatę! Szybki sposób! Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka  łyżka musztardy ostrej łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka cynamonu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczony filet z piersi kurczaka do chlebka 184

wędlinka. Zachęcam każdego do upieczenia sobie takiego mięska. Spróbujecie, zasmakujecie i zobaczcie, że będziecie chcieli piec już zawsze takie mięsko. Potrzebujemy 1 duży podwójny filet z kurczaka ( mój ważył około 1kg ) Do marynaty 6-7 łyżek oleju lub oliwy papryka czerwona w proszku około 1-2 łyżeczek papryka ostra w proszku (pół łyżeczki ) świeżo zmielony pieprz kolorowy sól oraz sól(...)czosnkowa 1/2 małej cebulki czasami daje też czubryce zieloną około 1 łyżeczki 1. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą,  nacieramy nią umyte filety z kurczaka, następnie przekładamy nasz filet do powstałej marynaty i szczelnie zamykamy. Odstawiamy najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie wyjmujemy fileta, ściśle obwiązujemy go nicią i przekładamy do folii aluminiowej, pieczemy najpierw przez około

Gotowanie...to proste !
Kurczak w sosie kurkowo pietruszkowym 81

dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki. Dzięki temu mamy sycący wzbogacony o warzywa obiad. Prosty sposób żeby przemycić do obiadu trochę witamin.         marynata: 2 pałki z kurczaka 2 udka z kurczaka 2 cebule 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki, koperek   Sos: 200 g kurek(...)pietruszki masło klarowane   Do pojemnika przekładam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję zioła, olej, ocet winny, sól, pieprz. Mieszam marynatę, dokładam mięso, i nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień smażę na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym kurczaka. Z każdej strony obsmażam, podlewam delikatnie wodą i duszę do miękkości. Kurki myję i odsączam z wody na sitku

wesoła kuchnia
Urodzinowe menu :) 293

olej Kurczaka oczyszczamy i odkrawamy, co zwyczajowo nazywamy polędwiczką, czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę(...)Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa, czyli jednym słowem musi być wyrazista, a nie może być mdła. Wszystkie smaki powinny być dobrze wyczuwalne. Kurczaka polewamy połową tak przygotowanej marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. (Jeśli nasze piersi z kurczaka są dość grube, możemy

Ratunku obiad
Obiad w pół godziny – leczo z grillowanym kurczakiem 68

cebula 3 pomidory papryka cukinia filet z kurczaka ryż pełnoziarnisty sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka olej , oliwa Wykonanie Przygotowanie marynaty  do mięsa Oliwę z oliwek wymieszać z solą, pieprzem oraz słodką papryką. Przygotowaną marynatą posmarować filet z kurczak i smażyć na patelni do grillowania lub na grillu. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula

Pomysłowa kuchnia
Obiad w pół godziny – leczo z grillowanym kurczakiem 82

cebula 3 pomidory papryka cukinia filet z kurczaka ryż pełnoziarnisty sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka olej , oliwa Wykonanie Przygotowanie marynaty  do mięsa Oliwę z oliwek wymieszać z solą, pieprzem oraz słodką papryką. Przygotowaną marynatą posmarować filet z kurczak i smażyć na patelni do grillowania lub na grillu. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula

Pomysłowa kuchnia
Pieczony kurczak z młodymi ziemniakami i cebulką 247

delikatnie polać je olejem. Ziemniaki przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na nie ułożyć kawałki kurczaka. W małej miseczce połączyć 2 łyżki oleju, miodu i sosu sojowego. Przygotowaną marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180ºC  piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej

Ugotować
53. Sałatka z piersią kurczaka, pomarańczą i rzodkwią z sosem musztardowo- miodowym, czyli symfonia smaków! 241

osiągnąć. Każda, nawet mała rzecz bardzo cieszy i motywuje. My dziś stworzyłyśmy nową symfonię... smaków. Na talerzu kolorowa kompozycja smaków i aromatów. Sałatka z gotowaną piersią kurczaka, rukolą, pomarańczą, rzodkwią białą w marynacie bazyliowo- pomarańczowej, sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było(...)plastry)Rzodkiew białaRukolaPestki dyniTruskawkiOpcjonalnie natka pietruszkiSkładniki na sos musztardowo- miodowy:3 łyżeczki musztardy1 łyżeczka miodu1 łyżka oliwy z oliwekTrochę jogurtuSkładniki na marynatę do rzodkwi:BazyliaPlaster pomarańczySólSos pomarańczowy:Sok pomarańczowy (ok. 200 ml)Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży

Symfonia Smaków
pyszne z rękawa udka kurczaka z warzywami,ziemniakami... 122

udka kurczaka 4 sztuki średnie, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, ziemniaki 1 kg, marchew 4 sztuki większe, cebula 2 sztuki duże, ząbki czosnku 8 sztuk większe Świeże udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, w misce wymieszać pikantną przyprawę do kurczaka z olejem, przyprawą w płynie, mocno natrzeć marynatą udka(...)schować do lodówki na całą noc. Obrane ziemniaki, marchew, cebule, ząbki czosnku pokroić na talarki i włożyć do rękawa, z całą marynatą do warzyw dodać udka kurczaka, rękaw zawiązać. Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do blaszki i piec 50 minut, po tym czasie rękaw na środku rozciąć wzdłuż i na termoobiegu w 160C piec

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z warzywami sezonowymi 120

minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę. Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać, smażyć około

królestwo garów
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 205

plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka brązowa 2 łyżkimiód(...)łyżkasól 1/2 łyżeczkiposypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżkiolej lub oliwa 1 łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć

głodny alergik
Kurczak tandoori. 345

cytryny, przyprawę i sól (dla lepszego efektu można dodać odrobinę czerwonego barwnika). Robimy to na zasadzie -do smaku. Pamiętając, że nie dodajemy żadnej innej przyprawy cała marynata powinna być dość słona, aby kurczak tą solą przeszedł.  Układamy kawałki mięsa obficie smarując je marynatą i odkładamy na min 2 h do lodówki. Układamy w naczyniu ( w moim przypadku wykorzystałam naczynie

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania