piekł 2h 19 minut -kilka pieczarek w całości -cebula nieobrana, przekrojona na pół -4 ząbki czosnku w łupinach -dwa liście laurowe -kilka liści rukoli Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Marynata: -łyżka miodu -3 łyżki oliwy -łyżka papryki słodkiej -łyżeczka papryki ostrej -duże szczypty: majeranku, estragonu, lubczyku, rozmarynu i kolendry (ucieramy w moździerzu z dwoma ząbkami czosnku) -duża(...)łączymy z oliwą, miodem i paprykami oraz solą. Zalewamy tym kurczaka i oklepujemy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na 3h. Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski, w której mięso się marynowało. Wkładamy do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Przypominam, że pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Mój
BaRepasmięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu. Marynata nr 1: Składniki: około 12 skrzydełek 3 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka oliwy(...)miodu 2 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki keczupu 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz Marynata nr 3: Składniki: około 14-15 skrzydełek z kurczaka przyprawa do skrzydełek 2 łyżki miodu łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju lub oliwy Rada: Marynując mięso
Słodkie okruszkikoktajlowe dopełniające całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki(...)smaku Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Pierś kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Wszystko zgotowujemy, po czym odstawiamy na bok przykrywając pokrywką. Kurczak musi ostygnąć w marynacie (dobrze, jeśli postoi kilka- kilkanaście godzin). Dressing: musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód umieszczamy w miseczce. Natkę pietruszki drobno siekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy
Symfonia Smakówkurczak ok. 1,5 kg. marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 -4 ząbki czosnku szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego szczypta rozmarynu szczypta oregano odrobina czili w płatkach kilka listków laurowych dodatkowo do polania kurczaka: łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić i osączyć. Natrzeć(...)powstałą marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć listkami laurowymi, szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc). Nagrzać piekarnik do 180*C. Kurczaka ułożyć na "brzuchu" i piec 30 min. Następnie odwrócić go i piec na plecach, przykrytego folią aluminiowa przez ok. 50 min. Zdjąć przykrycie, polać kurczaka wymieszanym miodem z wodą i sokiem z cytryny
Lubię to gotujęPRZYGOTOWANIA: 20 MINUT (+ 2-3 GODZINY MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: średniej wielkości pierś kurczaka, nieduży por, 1 pomarańcza, 100 g makaronu sojowego, sól i pieprz. Składniki marynaty do mięsa: sok z 1 pomarańczy, łyżka sosu sojowego. Dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie(...)pomarańczy, odkładam na 2-3 godziny. Makaron przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażam pokrojonego w plastry pora z dodatkiem soli (około 5 minut). Następnie dodaję kurczaka wraz z marynatą, smażę kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos zestawiam z gazu, dodaję pokrojoną w cząstki pomarańczę. Danie łączę z makaronem. Podaję posypane natką pietruszki
JejKuchniawiecie, proste przepisy są także moją specjalnością. Mam nadzieję, że i ten przypadnie Wam do gustu! Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek(...)łyżki słodkiej papryki Galeo 5 łyżek oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 tortille pełnoziarniste 2 liście sałaty rzymskiej 1/3 czerwonej papryki 1/3 awokado Przepis 1 Pierś z kurczaka filetujemy. Przygotowujemy marynatę - mieszamy ze sobą wszystkie zioła Galeo, oliwę oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku. 2 Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka grillujemy na patelni do mocnego
Kuchnia Bazyliiwyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem warzyw i ryżu z aromatyczną mieszanką przypraw curry to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad. Składniki: 1,7kg kurczaka 250ml piwa o smaku rabarbaru olej do wysmarowania naczynia Marynata: 2 ząbki czosnku 4 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki suszonego lubczyku sól pieprz(...)czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżka miodu 1/2 szklanki bulionu drobiowego 100g kolorowego ryżu (czerwony, ciemnobrązowy, dziki) sól pieprz olej rzepakowy Wykonanie: 1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. 2. Kurczaka umyć i osuszyć, usunąć kość korpusu, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 3. Farsz: ryż
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie(...)składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem
moj przepis nałyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie(...)składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem
moj przepis nałyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę(...)cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec 10 min w 200 st. następnie dodać 5 łyżek wrzącej wody
moj przepis nałyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę(...)cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec 10 min w 200 st. następnie dodać 5 łyżek wrzącej wody
moj przepis nałyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę(...)cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec 10 min w 200 st. następnie dodać 5 łyżek wrzącej wody
moj przepis naajoli, odświeżający i lekki dzięki dość dużej zawartości soku z limonki. Czas przygotowania całego dania zamyka się w 30 minutach. Możecie pominąć etap macerowania w jogurcie, ale warto kurczaka zanurzyć w marynacie chociaż na 15 minut, ponieważ staje się wtedy jeszcze bardziej delikatny i soczysty. Przepis pochodzi z FitmenCook . Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 jajko Kubek jogurtu(...)drobno szczypiorek lub kolendrę, wymieszaj solidnie całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej papryki
Niedzielny kucharzajoli, odświeżający i lekki dzięki dość dużej zawartości soku z limonki. Czas przygotowania całego dania zamyka się w 30 minutach. Możecie pominąć etap macerowania w jogurcie, ale warto kurczaka zanurzyć w marynacie chociaż na 15 minut, ponieważ staje się wtedy jeszcze bardziej delikatny i soczysty. Przepis pochodzi z FitmenCook . Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 jajko Kubek jogurtu(...)drobno szczypiorek lub kolendrę, wymieszaj solidnie całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej papryki
Niedzielny kucharzporcje): - 2 tylne ćwiartki kurczaka - 4 spore marchewki - 2 łyżki oleju - przyprawa do kurczaka złocista - curry - majeranek - pieprz - czosnek w pudrze - sól Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę: 1 czubatą łyżeczkę przyprawi kurczak złocisty, po pół łyżeczki przyprawy curry i czosnku, ćwierć łyżeczki pieprzu i 2 duże szczypty majeranku połączyć z olejem. Nasmarować kurczaka i odstawić do lodówki
W poszukiwaniu inspiracji