marynata do karkówki - 803 przepisów (strona:7/54)

Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy! 60

przypadku mięs grillowanych. Królowa polskiego BBQ, czyli karkówka, może być pyszna i soczysta, ale może być też sucha i mdła, jeśli nie zastosujemy odpowiedniej marynaty. Jednym z najlepszych przepisów na marynatę do karkówki jest taki, do którego potrzebujemy:  oleju,  musztardy ostrej, kilku ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,  sosu sojowego,  soli i pieprzu.  Wszystkie składniki należy(...)wymieszaj i następnie natrzyj marynatą plastry karkówki. Mięso odstaw do lodówki na całą noc. Natomiast świetna marynata, która idealnie pasuje do równie lubianego kurczaka, składa się z:  oliwy z oliwek,  musztardy,  soku z cytryny,  czosnku przeciśniętego przez praskę,  miodu,  słodkiej papryki w proszku,  soli i pieprzu.  Po wymieszaniu składników natrzyj mięso marynatą

Rozdomowiona
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 169

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
kark wieprzowy po madziarsku, czyli długo pieczona domowa wędlina 191

czosnek, gałka muszkatołowa, czy  lubczyk), w połączeniu z ostrą papryką i suszonymi pomidorami sprawi, że nasz wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki  2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól,  pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki(...)łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek  chilli  2 łyżki pomidorów suszonych  Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( olej, ocet, maggi sól, pieprz) wkładamy do sporej miski i mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum  24 godziny

Miód i pieprz
gulasz z karkówki z garam masala... 158

Składniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek cały 1/2 łyżeczki GULASZ: olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 średnie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 600 ml, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka(...)woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek składniki marynaty dobrze wymieszać i całą karkówkę dokładnie natrzeć, schować do woreczka na całą noc do lodówki, karkówkę pokroić w średnią kawałki i włożyć do garnka z gorącym olejem i na dużym ogniu podsmażyć mieszając do karkówki wsypac pokrojone cebule w kostkę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i podsmażac

W Mojej Kuchni Lubię
Aromatyczna karkówka z grilla 712

Aromatyczna karkówka z grilla Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko z rusztu, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Karkówka jest jednym z najlepszych mięs jakie możemy przygotować na grillu. Warto jednak przygotować do niej dobrą marynatę i moczyć w niej mięso przez co najmniej osiem godzin przed pieczeniem, wówczas karkówka wyjdzie palce lizać!     Składniki: 1 kg karkówki pół szklanki(...)łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki miodu opcjonalnie świeże zioła     *** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Mięso kroimy w średniej grubości plastry *** *** Plastry karkówki moczymy w marynacie, przekładamy do miski i przykrywamy. Mięso powinno marynować się w lodówce przez co najmniej 8 godzin *** *** Karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony. Podajemy

Blog z Apetytem
Karkówka z grilla 201

Karkówka z grilla   Składniki: mięso: - plastry karkówki marynata: - musztarda chrzanowa - przyprawa do karkówki (łagodna z solą - u mnie Prymat) - rozmaryn - mielona ostra papryka - bazylia - mielony czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.  Grilluję karkówkę z każdej

Kuchnia co dnia
Kebabowa karkówka pieczona w plastrach 90

ząbki Pieprz łyżeczka płaska Sól łyżeczka Przygotowanie: Karkówkę pokroić na plastry ok. 1cm. Plastry karkówki obsypać i natrzeć przyprawą gyros. Cebulę pokroić w pióra lub plastry. W osobnej misce wymieszać ketchup z majonez, musztardą, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry karkówki, smarujemy ja marynatą, posypujemy cebulą i przekładamy kolejnym kawałkiem karkówki. Jeśli(...)marynata nam zostanie polewamy po karkówce i całość wcieramy w mięso. Zamarynowaną karkówkę odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Karkówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut a następnie 20 -30 minut bez przykrycia. Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Rolada z karkówki z pieczarkami 99

Składniki: 1 kg karkówki Marynata: 6 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki rozmarynu 2 łyżki soli 1 łyżka oleju Nadzienie: 200 g pieczarek 1 czerwona cebula(...)ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Marynata: obrany czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Nadzienie: cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego rozdrobnione składniki nadzienia, soli i pieprzymy i dusimy do momentu odparowania wody. Karkówkę nacinamy wzdłuż na pół, nie rozcinając mięsa do końca

Qchnia po prostu
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli 235

oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw. Można karkówkę po upieczeniu pokroić(...)grubsze ok. 2 cm plastry i podać jako danie obiadowe z ziemniakami, koperkiem i sosem. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli, Polecam Najpierw natarłam karkówkę marynatą z 1 łyżki oleju  i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, duży liść laurowy, do tego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna karkówka 233

Przepis na marynatę do świątecznej karkówki jest w naszej rodzinie od dawna. Ja też już wiele razy ją robiłam i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki(...)magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone

Mama z miasta
Karkówka marynowana w sosie worcestershire 348

jako składnik marynat. Nadaje mięsu specyficzny, nienarzucający się smak i sprawia, że jest kruche, wręcz rozpływające się w ustach.  Składniki: - ok 1 kg karkówki - 3 posiekane ząbki czosnku - sól, pieprz - jedna średnia cebula marynata: - 2 łyżki sosu worcestershire - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman - 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego miodu - łyżeczka ostrej musztardy - 2 łyżki ketchupu pikantnego - łyżeczka wędzonej słodkiej(...)tymianku - 1 łyżeczka majeranku Karkówkę kroimy w ok 2 cm plastry. Nacieramy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i zalewamy karkówkę dbając by marynata dostała się pomiędzy każdy z plasterków. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  Następnego dnia wyjmujemy karkówkę z lodówki 30 minut przed pieczeniem, aby nabrała pokojowej temperatury

Cook&Love
Karkówka z patelni grillowej 163

nami...dla miłośników przysmaków z grilla- nastał trudny czas :) Uff,dobrze, że są patelnie grillowe-wiem, to nie to samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz(...)łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
Karkówka w ostrej marynacie na grill 203

jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki  marynata pęczek pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Składniki marynaty(...)wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy.  Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć

Stare Gary
Karkóweczka z grilla 123

Czas rozpocząć kolejny sezon grillowy, w tym roku nieco później, ale na pewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki MARYNATA: 1/3 szkl oliwy z oliwek  4-5 ząbków czosnku  1/2 cebuli  1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu  1 łyżeczka soli(...)masła  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka vegety/ soli  1/2 łyżeczki roztartego lubczyku Wykonanie: Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć, Pokroić w dość cienkie plastry, czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,a czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso dobrze natrzeć marynatą,  przykryć i wstawić do lodówki

Kuchnia Beaty