grochu (połówki lub cały - jeśli cały namoczyć na noc,połówki wystarczy na 2 godziny przed gotowaniem przepłukać i namoczyć w letniej wodzie)* 600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych* 2 marchewki* 1 pietruszka* po kawałku pora i selera* 3 listki laurowe* 4 ziela * łyżka majeranku* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki* 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie :Ugotować wywar z kości i warzyw
Magiczne Życie Martyproducent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Składniki :* 35 dag wątróbki drobiowej* 60 dag uda z indyka* 35 dag mięsa gulaszowego z indyka * cebula* 2 ząbki czosnku* średnia marchewka * średnia pietruszka * kawałek selera* opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi * 2 łyżki masła * sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa * garść pistacji Przygotowanie :Mięso z indyka
Magiczne Życie Martycałą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak. Składniki :* 500 g żeberek wieprzowych* 1/4 główki białej kapusty* 4 ziemniaki * marchewka* pietruszka* 1/4 selera* pół małego pora* natka pietruszki, koperek* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie :Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać
Magiczne Życie Martyczarny pieprz świeżo mielony * 4 łyżki żelatyny Przygotowanie : Kurczaka ugotować razem z włoszczyzną. Oddzielić od kości, pokroić. Rosół przecedzić przez gazę, odlać 2 litry, rozmieszać dokładnie żelatynę. Marchewkę z rosołu pokroić w kosteczkę a jajka na plasterki. W filiżankach układać plasterek jajka, marchewkę, zieleninę oraz kurczaka. Całość zalać rosołem i odstawić na trzy godziny do lodówki by galaretki
Magiczne Życie Martyzawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3 To niesamowite jak można kogoś tak znać! Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają Trzeba już kosić trawniki Cebula, marchewka i pietruszka już w ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety
Magiczne Życie MartyCześć :) Dzisiaj dzień pełen wrażeń - byliśmy na warsztatach kuchni świętokrzyskiej organizowanych przez Majonez Kielecki - było super ! :) Poświęcę im oddzielny post :) Przepis na dzisiaj? Drugi wypiek, który
Pora coś zjeśćDzień dobry!Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką. Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku. DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże, surowe, obrane ziemniaki 150g kabanosów 2 kostki rosołowe 1 łyżka majeranku kminek kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe Kapustę namoczyłam
W kuchni Karmel-itkisito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę dokładnie przelałam zimną wodą, opłukałam i ugotowałam do częściowej miękkości (woda powinna zakrywać kapustę). Odcedziłam
W kuchni Karmel-itkizabraknąć i tych ogórków. OGÓRKI WARSZAWSKIE. (tradycyjne;) Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody łyżka soli 2 łyżki cukru W wyparzonych słoikach układamy przyprawy
W kuchni Karmel-itkiChadzam sobie w delikatnie świecącym słońcu. Liście rozkwitniętych kwiatówmuskają moje łydki, a baldachy kopru sięgają aż do uda. Szelest... Kotsąsiadów, co zaszył się w w marchewce, wyskoczył niczym Filip z Konopi na mój widok. A właśnie, wiecie jak to z tym Filipem było? Nie? No, to Wam opowiem. Co to się stało, że Filip kojarzony jest właśni z konopiami
W kuchni Karmel-itkiPiknikowe wspomnienia cały czas są świeże.Wspaniałe towarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów
W kuchni Karmel-itkisokipozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler
W kuchni Karmel-itkidomu zwyczajowo się znajdują,i ot, jedzenia mamy na cały dzień. Dziś rano narwałam szczawiu. Zapraszam na zupę. ZUPA SZCZAWIOWA. /przepis od mamy;/ dwie spore garście szczawiu 2 duże marchewki 2 pietruszki 1,5 litra wywaru (u mnie warzywny) 2 ziarenka pieprzu 2 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 12% 200g białej cienkiej kiełbaski jajka
W kuchni Karmel-itki