marchewki - 4038 przepisów (strona:105/270)

Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 163

chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe.  Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy(...)starte pieczarki i duszę do momentu, aż pozbędę się wody.       Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodaję kolejno: pieczarki z porem, cebulę pokrojoną w kostkę,  marchewkę  startą na  dużych  oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Na koniec wszystko przyprawiam, nie żałując żadnej przyprawy, ponieważ pasztet ma być aromatyczny.  Pamiętajmy, że jeśli

Życie na widelcu
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 161

smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne nam (na 3-4 talerze): - 500 g buraczków startych (ze słoika) - pół cebuli - mała marchewka - duży ziemniak - 2 małe ząbki czosnku - liść laurowy - 3 ziela angielskie - kwasek cytrynowy (bardzo mała szczypta) - pół łyżeczki cukru - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oleju rzepakowego(...)plasterku szynki szwarcwaldzkiej na osobę - grzanki czosnkowe Przygotowanie:  Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak w sosie pomidorowym 119

spokojnie można też podać do niego chleb. Danie przygotowałam razem  Edytką , która znalazła ten przepis.      Składniki: 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka) 1/2 kg marchewki 600-800 g fasoli z puszki 50 g boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej   Wykonanie(...)Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem.  Podsmażyć na oleju.  Mięso zdjąć z patelni.   Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać.  Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką

Sto kolorów kuchni
Zielony Krem 266

który przygotuje się PRAWIE sam (bo tylko trzeba pokroić, wrzucić do garnka i zmiksować) to zapraszam do przeczytania tego postu! :)   Składniki: 250g szparagów 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 800ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Jak przygotować? Wszystkie warzywa umyć i obrać. Oderwać twarde końcówki szparagów, resztę pokroić(...)mniejsze kawałki, ok. 3 cm. Następnie marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową - ilość według upodobań

Chocolate Stop Tempting
Spaghetti à la bolognese. 143

fareast-language:EN-US;} Składniki: (na 2-3 porcje) 1 puszka pomidorów 200 g świeżych dojrzałych pomidorów 300 g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 2 małe cebule ½ marchewki 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz

Symfonia smakowa
Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną 134

ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :)  Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 torebka kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa Mięso umyć, oczyścić z błonek(...)pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić  w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ogórkowa zabielana 137

wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z  kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka  średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1 łyżeczka natki pietruszki(...)dekoracji Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ziemniaczana na boczku 154

należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się(...)wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać  Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fasolówka 127

ochoty :) Namoczyłam na noc i na drugi dzień wzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej (na noc) fasolkę. Ja po ok. 1 godzinie odlewam wodę(...)następnego Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa pieczarkowa 141

składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować).  Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy(...)ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :) Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie... Pora kroję

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paprykarz 142

dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów (ew. 3-4 szt. pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy(...)garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki - siup do garnka:) Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:) Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Surówka z kapusty 146

Zrobiłam dzisiaj zakupy owocowo-warzywne z zamiarem zwiększenia ilości witamin w jadłospisie:) Co prawda zakupy są bardziej owocowe niż warzywne, ale kapusta musiała być:) Składniki: 1/4 główki kapusty kawałek marchewki (naprawdę nieduży) 1 mała cebula 1 łyżeczka śmietany 18% 1 łyżeczka majonezu (u mnie Kielecki - jest dobrze doprawiony sam w sobie, dlatego go lubię) pieprz mielony czarny lub ziołowy(...)kapusty zdjąć wierzchnie liście, odciąć ok. 1/4 główki i pokroić na kawałki Marchewkę obrać i również przekroić na 4 części Cebulkę obrać, pokroić na kawałki Wszystkie warzywa umieścić w blenderze i zmiksować licząc do 3:) Nie dłużej, ponieważ zrobi się papka, a chodzi o to, żeby były wyczuwalne kawałki warzyw W kubeczku mieszamy łyżeczkę śmietany z łyżeczką majonezu i przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 133

ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone 1 marchewka ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości trochę mąki do oprószenia mięsa zioła prowansalskie bazylia sól pieprz Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek(...)naczynia i układamy w nim mięso Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 368

można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka ananasa razem z zalewą 1 puszka pędów bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka musztardy bazylia pieprz ziołowy(...)Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w kostkę Cebulę pokroić w piórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut Marchewkę pokroić w słupki Po upływie 30 minut  dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również w kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 166

pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion(...)większe kawałki. Nóżek nie kroimy. Tak przygotowane pieczarki dorzucamy wraz z rozmarynem do mięsa i dusimy całość do miękkości. Ok. 40-50 minut W tym czasie możemy przygotować marchewkę z jabłkiem ucierając je na małych oczkach. Można też zrobić mizerię: ogórek pokroić w cienkie plasterki, trochę posolić do smaku i wymieszać z 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietany

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com