gotowana na parze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam. SKŁADNIKI (porcja dla 4-5 osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera. mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza przyprawa do ryb pieprz sól tymianek WYKONANIE Rybę kroimy na kawałki, Przyprawiamy solą(...)pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem. Nastawiamy garnek do gotowania na parze. Wkładamy rybę i parujemy ok 10-15 min. Pora kroimy w talarki, Marchewkę i pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem. Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem
W kuchennym oknie Ewydużo pracy, ale na jego przygotowanie trzeba mieć trochę czasu. Najbardziej lubię gulasz podawany z kaszą gryczaną. A Wy jakie dodatki najbardziej lubicie? Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy papryka słodka chili 500 ml wody 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę(...)cebulę. Składniki zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Po ok. 20 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką. W razie potrzeby zagęścić mąką rozrobioną z porcją gulaszu. Podawać np. z kaszą gryczaną
Pasja Smakuszybki i smaczny obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 duża marchewka 1 duża śmietana 18% (330 g) 3 ząbki czosnku 90-100 g żółtego sera oliwa do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić(...)minuty niż podaje się na opakowaniu). Brokuła umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę
Passions hobbies lifeszklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy(...)Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem białym na sztywną masę. Delikatnie przekładamy pianę z białek do ówczesnej masy i mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do 3/4 wysokości, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Z tego przepisu
Piekę, bo lubięmięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta(...)dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym
Kuchnia BeatyŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ" lub jak kto woli ŚLEDZIOWA SAŁATKA WARSTWOWA. SKŁADNIKI: 4 matiasy 4 średnie ziemniaki 4 marchewki + 2 pietruszki 4 jajka 2 cebule czerwone 15 dag. sera żółtego vegeta, majonez, ketchup WYKONANIE: Warzywa i jajka gotujemy, kroimy w drobną kostkę, bądź jeśli ktoś woli trzemy na grubych oczkach tarki, matiasy i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)żółty trzemy na drobnych oczkach tarki, układamy warstwami w misce: matiasy wymieszane z cebulą, kropię tą warstwę oliwą z oliwek, ziemniaki, smarujemy warstwą majonezu, marchewka z pietruszką, warstwa majonezu, jajka, warstwa majonezu, starty ser, można :popisać ketchupem SMACZNEGO! Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami
Kuchnia Beatymoże zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min. kiełbasę i boczek wyjmujemy: kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę, do wywaru dodajemy zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, majeranek i vegetę, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki, żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy
Kuchnia Beatyurozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki(...)vegety, szczypta soli, 1/3 łyżeczki chili, WYKONANIE: Powyższe składniki mieszamy i używamy mieszaniny do smarowania golonki, przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, smarujemy mieszaniną, wkładamy posmarowaną golonkę, kawałek marchewki, pietruszki, selera, zawijamy i na grilla, smażymy około 15min. następnie wyjmujemy z folii i smażymy bezpośrednio na tacce do zrumienienia- gotowe i pyszne! Pamiętajcie błyszcząca strona folii do środka
Kuchnia Beatyzdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Tak, więc "pora na pora". SKŁADNIKI: 2 pory sałatkowe 7 średnich ogórków kiszonych 5 ugotowanych jajek 4 ugotowane marchewki majonez, sól, pieprz WYKONANIE: białą część pora rozcinamy wzdłuż i kroimy półkrążki, ogórki, jajka i marchewkę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i gotowe
Kuchnia Beatyprzekąsi coś tak dobrego. SKŁADNIKI: 200gr. wędzonego łososia serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.) 1/2 opakowania serka Almette z ziołami ogórek zielony 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta WYKONANIE: w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia, obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik(...)odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny) , kładziemy na nią plastry łososia, następnie przygotowujemy pasty: serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.), 1 mały plasterek drobno pokrojonego łososia, poduszona marchewka, przyprawy oraz połowa zimnej żelatyny, wszystko razem mieszamy i kładziemy na łososia, na pastę kładziemy plastry ogórka, Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie
Kuchnia BeatySkładniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić(...)części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić w plastry, dodać do kurczaka. Zagotować. Dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości. 2. Gdy kurczak się ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę
A Ty Smakuj Mniejarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki(...)mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz kurczaka. Posypujemy tartą marchewką. Następnie sałatkę polewamy sosem
Bon Appetit Małgorzatytemat pierwszego posiłku są różne. Z synkiem postępuję tak samo jak z moją starszą córką - startujemy właśnie od zupki. Oczywiście zaczynamy od tych produktów, które są potencjalnie najbezpieczniejsze, czyli marchewka, ziemniak i potem jabłko. Na początek maluch zjadł tylko kilka łyżeczek, ale, że mu dobrze idzie, to za każdym razem zjada odrobinę więcej. Tak czy owak, co dzień gotuję bardzo(...)małą porcję tej zupki tak aby synek zawsze jadł świeżo ugotowany posiłek. Składniki: 1/3 - 1/2 marchewki 1 średni ziemniak odrobina oleju rzepakowego / oliwy / prawdziwego masła woda Sposób wykonania: 1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy
Kuchnia domowa Ani