warzywno mięsne oraz syte zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować(...)warzywa zmiękną zdjąć zupę z gazu i zmiksować blenderem. Ja przed miksowaniem wyjmuję marchewki, ponieważ chcę uzyskać intensywny zielony kolor. Zmiksowaną zupę doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać na przykład z łyżką jogurtu naturalnego oraz prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Zgrabne GotowanieGorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu(...)zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem
SzczyptaSmaQkremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki(...)kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży z godzinę w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpotrzebujemy: - 1/2 dyni (u mnie butternut) - 1/2 batata - 2 marchewki - 2 łyżki tahiny - sól, pieprz - odrobina chilli - jogurt roslinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić
Szybko Tanio SmacznieSKŁADNIKI: 0,5 kg matiasów 2 duże marchewki 2 pietruszki 4 duże ziemniaki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1 marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy i przesyp do dużej miski śledzie namoczyć w wodzie (ok. 0,5 h), aby "oddały" nadmiar soli wyjąć
smacznieinatematświeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir i czosnek obieramy. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy(...)trzeba uważać, by ich nie przesuszyć). Po zdjęciu z patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie
Ratunku obiadrozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup. Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie sól i pieprz 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiklękajcie narody :) :) :) I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus 2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku(...)sól pieprz ziołowy Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej) Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 jajka, lekko rozbełtane mleko do namaczania wątróbki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła(...)dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy bułkę do namoczenia. Po tym czasie zawartość garnka odcedzamy z wody, wyławiamy
My Culinary ArtLatem zupę pomarańczową robię tylko z marchewką, ale jesienią i zimą szkoda byłoby nie wykorzystać innego cudownie pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku(...)mleko kokosowe". Macie wtedy pewność, że nie będziecie jeść emulgatorów i innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew
W SMAKwięc o to sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną: Składniki: podwójna pierś z kurczaka 6 dużych ziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny 4 łyżki majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić
Smaki Brazyliielementy wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki warzywnej z kawałkami kurczaka. Składniki: -pojedyncza pierś z kurczaka; - po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone); -0,5 kg ziemniaków; -2-3 marchewki; -5 dag sera żółtego; - 1 duża cebula; - pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem(...)dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź. 2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki, blanszuj we wrzątku około 10 minut, odcedź. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw z solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka z cebulą
dom-agi.plopamiętania jedząc tę zupę. Powiem Wam tylko, że na drugi dzień była chyba jeszcze smaczniejsza. Pycha! Składniki: - 10 dag cielęciny, 2 skrzydełka - 2 pęczki botwinki; - 1 młoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany 30%; - garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować(...)chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Można dodać zakwasu buraczanego, ale ja nie dodawałam. Podawać z jajkiem. Smacznego function
dom-agi.plwody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie: Składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej(...)konsystencji, smażyć naleśniki. Mięso, marchewkę i pietruszkę zalać zimną wodą, NIE PRZYPRAWIAĆ, gotować do miękkości mięsa, mi zajęło to około 2 godziny. Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest mocno kwaśna, zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować około godziny-półtora. Odcedzić. Cebulę posiekać, przesmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki na farsz przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać. Ewentualnie doprawić
dom-agi.plprawdę do gustu. Przepis podpatrzony tutaj. Składniki: - 600 g jagnięciny lub szynki wołowej; - 500 ml wina białego (ja użyłam znacznie mniej) - 100 ml oliwy z oliwek - 2 marchewki - 2 cebule; - 2 ząbki czosnku; - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki; - 2 listki laurowe; - 1 gałązka rozmarynu; - 1 goździk; - szczypta gałki muszkatołowej, przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę
dom-agi.pl