marchewka - 20163 przepisów (strona:949/1345)

Sorgo z wątróbką i szparagami - przepyszny eksperyment 219

dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką Sorgo z marchewką i roladą drobiową Sałatka z wątróbką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone warzywa 240

dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry

Mama Gotuje
Ziemniaczane miseczki z jajkiem i warzywami 196

łyżeczki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * jajka- 4 szt. * świeży koper- do posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem. Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty 140

Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego sól pieprz ziołowy 150 g sera żóltego Wykonanie. Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek

O kuchni z uczuciem
Baba ziemniaczana 152

leżał w spiżani Wszystkie warzywa obieramy z ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą takiej oto cud maszyny: Szczerze: dupy to cudo (Lidl- 88 zł) nie urywa, test marchewki na wszystkich oczkach (w sumie 5 wielkości/rodzajów) przeszła ale 3 kg ziemniaków ogarniała godzinę- fakt palce ocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka

greenscarf
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 235

zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe

W SMAK
Wiosenna zupa z białymi szparagami 177

ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler

Smakowity Blog Kulinarny
Golonka z indyka pieczona z warzywami 197

pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr), studzimy

Poezja smaku
Duszona golonka 185

świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się oryginalna zawartość młynka soli Azjatico) świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka papryki wędzonej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać

ClauditteMissCooking
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 176

bardzo moje kubki smakowe wtedy, więc dziś do kalafiora i octu zastosowałam łagodzące dodatki, łącząc tym samym smaki typowo polskie z bliskowschodnimi. Szczegóły niżej. Składniki : pół kalafiora 3 marchewki 2 liście laurowe źdźbło trawy żubrowej łyżeczka soli 3 czubate łyżeczki tahini 2-3 łyżki octu jabłkowego 6 dużych liści mięty pół pęczka kolendry olej Warzywa obrać. Kalafiora podzielić na mniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z panierką amarantusowo-zaatarową 185

wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką z selera Roladki z amarantusa Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 182

najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem

Kuchenne aromaty
Sos beszamelowy 147

razem mój ulubiony sos beszamelowy, do niego ryż i marchewka w całości polana bułką tartą... Składniki:  600 ml mleka  50 g masła 50 g mąki gałka muszkatołowa pieprz, sól Sposób Z 600 ml mleka odlewam szklankę, do której dodaję mąkę i robię zaklepkę. Do rondla wkładam masło, wlewam mleko, wsypuję przyprawy, doprowadzam do wrzenia i wlewam mąkę rozrobioną

Kuchenne aromaty
Udka duszone w warzywach z winem 143

radosne, słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler  2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler

Kuchenne aromaty
Młoda kapusta z bułką tartą 241

która by nie jadła kapusty przyrządzonej w ten prosty sposób, bynajmniej dla mnie wszelakie warzywa polane bułka tartą to jest to co ubóstwiam jako dodatek do obiadu, czy to marchewka, czy kalarepka czy nawet kapustka, zawsze się zachwycam tą prostotą, tym smakiem... Składniki główka młodej kapusty (równie dobrze, szczególnie zimą może być pekińska) odrobina masła bułka tarta sól Sposób Kapustę

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania