buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest to duże wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego
Rozpustne gotowanieużyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy folią aluminiową
Marder&Marder Manufacturedopiero zobaczycie jaka dziwna botwinka będzie :) Składniki : 5 pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam) marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele
Różowa kuchniadzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 6 szt. * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * świeży koper- pęczek * masło
Kraina Miodem Płynącaproduktu), woda, cukier, ocet spirytusowy 10%, warzywa (cebula, seler ) (6,2 %), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy łagodny - pomidory (158 g na 100 g produktu), woda, warzywa (marchew, seler , cebula) (21,4 %), cukier, ocet spirytusowy 10%, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy. Na uwagę zasługuje duża ilość pomidorów w składzie w przypadku ketchupu pikantnego jest
Cynamonowe szczęścieczasie, tym bardziej że młodych warzyw coraz więcej. Dziś serwuję botwinkę z jajkiem- obowiązkowo Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 jajka 3 marchewki 5 ziemniaków sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki Wykonanie: Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy łyżkę octu. Gotujemy
Z Majeczką w kuchniwiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać
Qchnia po prostuUltra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 miarki odżywki białkowej (u mnie ciastko z kremem) - 3 białka jaj - ok. 2 szklanki wody - 2 łyżki obrębów owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego złotego - 2 łyżki mąki kokosowej Do dzieła: Pokrojone jabłka, marchew
Spektrum Smakusmakują przygotowane w kociołku na ogniu. W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy 1 liść laurowy sól pieprz ok. ½ opakowania smalcu Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry
Mama Gotujeodcedzamy. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy. Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy
Ostra na Słodkowody. Gotowe mięso przełoży na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć z ogniem, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą. Podałam z groszkiem i karmelizowaną marchewką. zastawa
królestwo garówsprawia, że jest również sycąca; doskonała na lipcowy obiad. Zróbcie sobie groszkową przyjemność! Składniki na 2 porcje: 1 niewielka cebula posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 2 łyżki masła 1 marchewka pokrojona w półplasterki 1 mała pietruszka pokrojona w kostkę 1 mały kawałek selera pokrojony w kostkę 1/2 niewielkiej kalarepki pokrojonej w kostkę 1 ziemniak pokrojony w kostkę 1 płaska łyżka
Kuchnia Prezydentowejsosem orzechowym Moje ostatnie odkrycie, coś genialnego przy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami Pieczona marchewka z sosem orzechowym Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem
More food, love and dreamsSkładniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2 łyżeczki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka oleju -sól, pieprz -25 dkg wątróbki -1 niewielka marchewka -kawałek pora -1/3 czerwonej papryki -szczypiorek -przyprawa do kurczaka -słodka papryka -olej do smażenia Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy
Maminek kulinarny