marchewka - 20163 przepisów (strona:909/1345)

Warzywne puree 159

zostały one podane z grillowaną polędwicą z miecznika. Składniki: 4 ziemniaki 1 marchew 1/3 korzenia selera 1 łyżka masła Sól Wykonanie: Obrane i pokrojone warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Marchewka gotuje się dłużej, gdy inne warzywa będą już ugotowane, należy je wyjąć i dogotować jeszcze marchew. Ugotowane warzywa rozdrabniamy ( można użyć blendera lub zwykłego  tłuczka do ziemniaków ) i dodajemy

Smaki Ewy
Żurek z jajkiem na wędzonce 187

Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki:   Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak

Smaki Ewy
Kurczak w białym słodko-kwaśnym sosie z rodzynkami 177

ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja. Składniki: 1 kurczak 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól, pieprz Woda Sos: 500 ml rosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej

Smaki Ewy
Barszcz czerwony z fasolką 200

duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki

Smaki Ewy
Goloneczki i żeberka w piwie 161

małych goloneczek, byłoby marnowaniem energii. I tak do goloneczek dołączyły żeberka. A co z tego wyszło, sami zobaczcie. Składniki: 2 przednie goloneczki 1 ½ kg żeberek Suszone grzyby leśne 2 marchewki Kawałek selera Cebula 1 mały por Liście selera Natka pietruszki Sól Pieprz Rozmaryn suszony Liść laurowy Ziele angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki

Smaki Ewy
Krupnik – zapomniana zupa 173

licznych przeciwników, a niektórym kojarzy się z czasami niedostatku. Jako dziecko też za nim nie przepadałam...  Mimo to gorąco go Wam polecam. Składniki: 2 ½ l wody 3 marchewki 1 pietruszka 3 – 4 ziemniaki Kawałek korzenia selera 1 cebula Ok. 200 gram mięsa Niewielka ilość boczku wędzonego 100 gram kaszy jęczmiennej Liść laurowy Ziele angielskie Natka selera i pietruszki Sól

Smaki Ewy
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 827

gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Dodajemy przepłukany groch. Gotujemy. Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy

Smaki Ewy
Zupa z dyni z suszonymi pomidorami 184

zaprezentuję zupę dyniową ugotowaną na mięsie z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na chłodne dni. Składniki: 1 mała dynia ( dużej część ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2-3 ziemniaki Porcja rosołowa z kurczaka ½ słoika suszonych pomidorów Ok 3 l wody Sól Pieprz cayenne Vegeta Pestki dyni Wykonanie: Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie

Smaki Ewy
Pieczona cielęcina z warzywami 141

jest tak łatwo. Są jednak  gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami. Składniki: Górka cielęca Kilka marchewek Cebula Pietruszka Sól Pieprz Słodka papryka Czubryca zielona Smalec Bulion cielęcy 100 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Górkę cielęcą kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem

Smaki Ewy
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 172

również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150  gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy

Smaki Ewy
Zupa rybna 153

pamiętam gdzie jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną. Składniki: Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele angielskie Śmietana 18 % 100 ml 2 łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar z warzyw

Smaki Ewy
Zupa z brukwi na gęsinie po kaszubsku 137

pozbyć się ewentualnej goryczki brukiew należy sparzyć lub przemrozić. Idealna zupa na chłodne dni. Składniki: 1 brukiew 2 l. wody ok. 250 gram mięsa ( oczywiście najlepsza gęsina ) 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Brukiew obieramy , kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości razem z mięsem.  W między czasie

Smaki Ewy
Ryba po grecku na święta i nie tylko 195

chrupiące warzywa i rybę która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki ok. 4 cm, przyprawiamy solą

Smaki Ewy
Łódeczki z mortadeli z sałatką 216

Można to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać

Smaki Ewy
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 208

mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory z puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się

Smaki Ewy