marchewka - 20163 przepisów (strona:899/1345)

Galareta z kurczaka do słoików 179

Smaczna galareta zamknięta w słoikach  może służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do  dużego garnka  • Zalać wodą dodać

W królestwie smaków Beaty
Rosół drobiowo - wołowy 345

cienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą, wrzucamy makaron, mieszamy, przykrywamy, gotujemy, odcedzamy i przelewamy letnią wodą.  Podajemy z pokrojoną ugotowaną w rosole marchewką i zieloną pietruszką. Mięso możemy podać z ziemniakami jako drugie danie lub jemy do zupy

Pelusiowa Kuchnia
Obieraczka do julienne 252

wyglądają jak nitki makaronu. Obieraczka w wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś do cukinii czy ogórków. Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane. Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny

Marta Gotuje
Koktajl JARMUŻ 167

blendera. Zmiksuj na gładko. Pij na zdrowie! Bo jarmuż jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim ma bardzo dużo chlorofilu, który ma działanie antyoksydacyjne , karotenu (tak, karoten to nie tylko pomarańczowe marchewki-karotki, ale też zielone liście). Zawiera też bardzo dużo witaminy C – jeden kubek surowego jarmużu (mówię o surowym, ponieważ witamina C źle znosi podgrzewanie) może zaspokoić nawet 70% dziennego zapotrzebowania

Z Kuchni Do Kuchni
zupa grzybowa z pieczarek 160

śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad  zupę, z kupionych w sklepie pieczarek.  Składniki   Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki 40 g kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 l rosołu drobiowego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku 3 łyżki oleju sól

Miód i pieprz
Obiad w pół godziny 186

Składniki  1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie  kapustę siekam w paski drobne. Umytą marchewkę  ścieram na  tarce o drobnych oczkach. Umyte i orane jabłko ścieram ma dużych oczkach. dodaje sól,pieprz i cukier dokladnie mieszam . Na koniec dodaje octu balsamicznego i jeszcze

Eli Gotowanie
Pasztetowa w słoiku 188

pozmieniałam recepturę , trochę czegoś ujełam ( mam na myśli słoninę) i trochę dodałam ( warzywa) Skład na 1 kg 70dkg mięsa  ( w tym przypadku była to kura )  4 duże marchewki  2 pietruszka 1 cebula  kawałek pora i selera 4 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku majeranek, Wykonanie Umyte warzywa wkładam do garnka  zalewam  wodą i gotuję

Eli Gotowanie
Pasztet 162

zająca ten pasztet to przez ścianę nawet nie widział. Mój jest a kaczki Składniki  1 kaczka ( w moim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki 3 duże marchewki  4 pietruszki a lepiej pasternak 2 cebule 1/4 selera 10 cm pora garść śliwek suszonych garść żurawiny  przyprawy: gałka muszkatułowa, pieprz, sól, majeranem liść laurowy Wykonanie Do dużego

Eli Gotowanie
Świderki z porem 125

smażenia  sól,pieprz majeranek koperek Wykonanie Umyć warzywa. Marchewke zetrzeć na póltalarki (można na dużych  oczkach). Pora pokroić w talarki , cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnie wrzucić marchewkę ,mieszać gdy zmieni kolor dodajemy cebulę i por . Mieszamy , posypujemy szczyptą soli aby szybciej cebula zmiękła. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem solą

Eli Gotowanie
Szynka pieczona 203

skrócić czas marynowania mięs przed pieczeniem , z 24 godzin do 1 godziny.   Składniki  2 kg szynki 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku Do pieczenia marchewka , główka czosnku , duża cebula , 1 łyżka soli. Wykonanie Krok 1 . Rozgnieść czosnek . Do miski wsypać sól, pieprz i rozgnieciony czosnek . Wszystko wymieszać. Krok 2 . Umytą i osuszoną szynkę włożyć

Eli Gotowanie
Surówka z marchwi,jablka i kapusty 725

szczegółem który dopina wszystko  na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki) Wykonanie. Krok

Eli Gotowanie
Roladki drobiowe 161

strony  na zloty kolor. Odstawić roladki na talerzyk. - Na tłuszczu który został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą         marchewkę. Po   2-3 minutach dodać 1 szklankę wody .  Dusić warzywa ok 5 minut         Na koniec włożyć roladki i jeszcze  dusić

Eli Gotowanie
Uszka i barszcz Wigilijne 166

Barszcz  1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka) 2 kg buraków    1 duża cebula 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora 5 ząbków czosnku   łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek kolendry.  sok z jednej cytryny cukier dla równowagi sól i pieprz mielony czarny.  Wykonanie

Eli Gotowanie
Łopatka w galarecie. 166

koniec gotowania  dodać  sól   ,pieprz ,  gorczycę ,     posiekany czosnek    Spróbować  jeśli  potrzeba doprawić. -  Ugotowaną włoszczyznę wyjąć , marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do mięsa .    Odstawić z palnika. -  W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić żelatynę, dokładnie mieszać. -  Przestudzony  roztwór  wlać do  butelki

Eli Gotowanie