marchewka - 20163 przepisów (strona:791/1345)

Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu 190

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 duże pory , razem z zieloną częścią 4 cebule 5 marchewek – dużych 5 dużych , korzeni pietruszki 1 seler korzeniowy – duży 1 czubata łyżka soli Pory ( razem z zieloną częścią ) i cebulę kroimy w krążki , takie , żeby nie przepadały , przez

Ogrodnik w podróży
Żurek wielkanocny 157

przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala), a następnie dodać pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki) i marchewkę (z wywaru). Całość doprawić do smaku i pogotować jeszcze chwilę. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach

Kuchnia Bon Appetit
Kotleciki buraczane z komosą ryżową 154

łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, a następnie mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki

Kuchnia Bon Appetit
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 202

posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem

Kuchnia Bon Appetit
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 161

małych ilościach i stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością). W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka kokosowego. Wykonanie – surówka: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy

Kuchnia Bon Appetit
Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami 174

Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami Składniki – 2 porcje: Rostbef – 500g Anchois – 3-4 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Rozmaryn – 2 gałązki Dodatkowo: Młode ziemniaki Młode marchewki Sałata rzymska Rabarbar Białe szparagi Rzodkiewki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Pasta sezamowa tahnini –1 łyżka Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki. Następnie skropić je oliwą, olejem

Kuchnia Bon Appetit
Kotleciki warzywne z tuńczykiem 138

pieprz, suszone oregano Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy potarte na grubych oczkach marchewkę, brokuła i kalarepę. Wszystko mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem, natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko, mąkę i siemię lniane. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze

Kuchnia Bon Appetit
Gulasz wołowy po węgiersku 255

Tradycyjny gulasz w nieco innym wydaniu, czyli polski obiad z węgierskim pazurem. 500g. mięsa wołowego zielona i czerwona papryka 4 duże cebule 2-3 marchewki świeże zioła: szczypiorek, majeranek przyprawy: papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sół, pieprz bulionetka wołowa 2-3 łyżki ketchupu olej Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obsmażamy dokładnie z każdej strony i przekładamy

MarcinChef
Fizoły 172

nowe smaki, nie zawsze oczywiste, ale jednak warte uwagi! Wersji fizołów jest sporo. Zawsze jednak podstawą jest fasola i śliwki. Wersja wegańska: Fasolę, śliwki, przesmażoną cebulę i dwie ugotowane marchewki lub korpiele (czyli brukiew) i gryzule (czyli rzepę) smażymy na dużym ogniu szybko i podlewamy 1 szklanką płynu (np. bulionu warzywnego). Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska

ladykitchen
Chowder kukurydziany 159

gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe

Smakowity Blog Kulinarny
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 233

Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych 4 jajka … Czytaj dalej Smażony ryż z jajkiem po chińsku

czarrna od kuchni
Karp po genewsku 129

Karp przyrządzony w winie i warzywach. Kuchnia szwajcarska.  Składniki karp o wadze 1,2 kg 4 łyżki masła 1 duża marchewka 1 cebula kawałek selera 1 mały por 6 szt pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych) 1 litr białego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku pół łyżeczki posiekanej trybuli pół łyżeczki posiekanego tymianku pół łyżeczki posiekanego

R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 182

smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą

karmelowy
Maślany leszcz zapiekany w folii 193

serca, a także wiele witamin i minerałów. W przepisie użyłam leszcza, ale tym sposobem można przyrządzić dowolną rybę. Rybę podałam z ziemniakami, sosem śmietanowo-porowym i surówką z marchewki. Składniki: 2 duże płaty leszcza (może być ze skórą) cytryna sól himalajska, pieprz biały koper łyżka masła Przygotowanie Rybę posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Odstawiamy na godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Surówęcia 5 175

zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty  3 średnie buraki gotowane  1 cebula czerwona  1 jabłko  1 ogórek zielony  2 marchewki  2  łyżki sosu tzatzyki  sól  pieprz do smaku  Wykonanie   Buraki dobrze jest ugotować dzień wcześniej , aby na drugi dzień były już gotowe

Mój Smak