marchewka - 20163 przepisów (strona:786/1345)

Ogórki konserwowe najlepsze domowe 145

która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru, 2 cm korzenia chrzanu

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z cukinii i curry 205

cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki

Codziennik Kuchenny
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 162

mały głodomór czeka na obiad po powrocie ze szkoły. Nie dodaję do zupy ziemniaków, bo to wydłuża czas gotowania, a ta zupa ma być ekspresowa;) Zupę można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych pieczarek.  Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 221

Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z  Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba

Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 240

pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula 100 g masła 2 jajka eko 3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej sól, pieprz do smaku wywar do parzenia ryby

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 156

zupę z 2-3 dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze

Codziennik Kuchenny
Azjatycka surówka z kapusty, marchewki i fenkuła 194

chrupiące.  Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki. Składniki:  1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty  1/2 bulwy fenkułu 1 duża marchew 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców Dressing do sałatki

Codziennik Kuchenny
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 156

kaszą jaglaną.  Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 2 duże pieczarki 2 ząbki czosnku  4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 196

cukier i ocet jabłkowy.  Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Rzodkiewki pokroić w plastry.  Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, skropić sokiem z cytryny

Codziennik Kuchenny
Zupa z łososiem 191

kiszonych 2 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego woda do gotowania warzyw  sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa. Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa

Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 182

łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte i pokrojone kurki - smażyć 3 minuty. Następnie dodać marchew utartą na tarce i ząbki czosnku przekrojone na pół, smażyć jeszcze chwilę. Dodać ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę i bulion. Zupę gotować ok. 25 minut

Codziennik Kuchenny
“My New Roots” – recenzja 144

gotowania zbóż czy nasion. Radzi, żeby każde danie zawierało coś słonego, słodkiego i kwaśnego, oraz żeby było wykończone ziołami czy prażonymi orzechami. Sporo jest niecodziennych połączeń jak rabarbar z marchewka. Sarah bawi się jedzeniem, np. zanurza ciastka w płynnej czekoladzie na taką głębokość, żeby odpowiadały temu, jaka jest teraz kwarta Księżyca. Jej kuchnia jest obecna i uważna. Na pewno ugotuję

Ugotowane pozamiatane
Krem z pieczonej dyni 222

rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień ;) Składniki na 4-6 porcji: 1 kg dyni (ważona ze skórą i pestkami) 1 marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 1 litr wody 1 łyżka masła 1 łyżka curry 0,5 łyżeczki cynamonu kawałek imbiru

Zawsze głodna!
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 387

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki kawałek pora 1 marchewka 1 pomidor 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani