zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi i wykorzystałam to, ze reszta warzyw już się ugotowała. Na pewno wpłynęło to troszkę na smak szparagów, ale co tam. Dziś krótko
Anioszek w kuchnikapusta) zajmują wiodącą pozycje w jadłospisie mieszkańców rejonu częstochowskiego. Zupa parzybroda w mojej wersji. Składniki: - wywar mięsny lub warzywny - 1 kg młodej kapusty - 700 g ziemniaków - 2 – 3 marchewki - 300 g wędzonego boczku - 2 cebule - sól - pieprz - kminek Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Kapustę przekrawamy na ćwiartki, wycinamy głąb i kroimy na długie paski. Zalewamy
mojewypiekiinietylkodelikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje): 750 g włoszczyzny (2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku
Zdrowie na języku :Pgotowa przyprawa harissa Cebulę i marchew kroimy w drobniutką kostkę. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy, skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchewkę i podsmażamy. Przyprawiamy przyprawą harissa. Dodajemy kaszę bulgur i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, układamy rybę, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Smacznego! Pozdrawiamy Karinkę
Maminek kulinarnyczosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone na pół
Słodkie okruszkiłatwo dostępnych składników. Podaję wersję letnią tej zupy, czyli bez dodatku mięsa, w związku z tym zupa może być zjadana na gorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół kalafiora kawałek selera mała pietruszka marchew kawałek pora
Weekendy w domu i ogrodziemięknąć dodajemy starte buraki i botwinę. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Odławiamy z zupy kurczaka i obieramy kości z mięsa. Wrzucamy z powrotem razem z pokrojoną wcześniej marchewką. Do zupy dodajemy odsączoną fasolkę z puszki wlewamy sok z kiszonych buraków. W osobnej miseczce łączymy jogurt z 2 łyżkami wazowymi zupy. Mieszamy i z powrotem wlewamy do całości. Doprawiamy
Qchnia po prostusztuki Marchew - 1 sztuka Mąka - 3-4 łyżki Jajko - 1 sztuka Olej rzepakowy - 1 łyżka Natka pietruszki - 1/2 pęczka Pestki dyni - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości). W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone warzywa rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy
Kuchnia Bon AppetitDziś przygotowałam na śniadanie inną odmianę omleta: SKŁADNIKI ✔️ 4 jajka ✔️ warzywa ( ja dałam pomidora koktajlowego i marchewkę) ✔️ masło do wysmarowania formy ✔️ ser żółty/fety/mozzarelli, wędliny jako dodatki Przygotowanie: 1. Białka ubić, dodać do nich roztrzepane żółtka, przyprawy oraz dodatki i delikatnie wymieszać. 2. Nasmarować blachę do babeczek i przelać masę na 3/4 pojemności dołeczka 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zdrowie i pysznie na talerzurobić. Dziś jeden z pierwszych takich przepisów - na zupę z kurek. Zapraszam dalej :) Składniki: 350 g kurek 2 łyżki masła połowa cebuli 1 ząbek czosnku 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 litr bulionu (przepis TUTAJ ) szczypta kurkumy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 100 g gęstej śmietany 18% sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
Gotuj z Mąkąszpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek. Składniki: 500g ligawy wołowej 2 łyżki oliwy z oliwek Biała cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250g szpinaku (świeży lub mrożony) 1,5l bulionu warzywnego lub wołowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Szczypta cynamonu Do podania: Natka pietruszki ryż Sposób przygotowania
Pyry na Gazstopni do zrumienienia się boczku. Na grillu Opiekać równomiernie ze wszystkich stron, aż boczek wytopi się i zrumieni. W taki sam sposób można upiec inne warzywa, na przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli są większe, to wystarczy przekroić wzdłuż. Podawać z ziołowymi sosami na bazie jogurtu lub pikantnymi dipami. Kiedy ja przygotowywałam
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa. Robi się szybko a przechowuje w lodówce nawet do tygodnia. Zachęcam do zrobienia. Pasta według pomysłu Annabel Langbein wprost z Nowej Zelandii w stylu indyjskim. Pasta z marchewki i tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 250 g makaronu 1 puszka marchewki z groszkiem 30 dkg szynki 5 jajek 10 dkg sera żółtego 1 serek wiejski sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron ugotować … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa szynką
czarrna od kuchniZapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis (dla 4 osób) Składniki: 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz
Mój pomysł na