marchewka - 20163 przepisów (strona:657/1345)

Zdrowy sok z jarmużem 215

soków od jakieś czasu stała bezużytecznie. Musiałyśmy się przeprosić i w taki oto sposób powstał pyszny i zdrowy sok. Składniki na około pół litra: 4 średnie jabłka 2 marchewki 1/2 dużego pęczka jarmużu 1-2 cm imbiru 1 cytryna obrana ze skórki  Wszystkie składniki umyć i wrzucić do sokowirówki.  Najlepiej na najmniejsze obroty, aby strata witamin była

Jemy Pijemy
Gulasz z dzika z dodatkiem dyni 257

mięso z dzika. Rzadko jadam dziczyznę i nie wiedziałam co z tego mięsa zrobić. Wpadłam na pomysł, aby "wyczarować" gulasz z dodatkiem dyni i marchewki. Wyszedł delikatny, smaczny i bardzo aromatyczny :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ryba po grecku 755

Składniki na jedna średnia formę 4 płaty filetów z mintaja 2 pietruszki 1/2 cebuli lub cała 3 liście laurowe 3 kulki ziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis ) 1 1/2 szkl wody 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1. Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy

Gotowanie...to proste !
Bulion rybny 195

bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich Składniki: - 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra - 1,5 l wody - 2 marchewki (170 g) - 1 pietruszka (80 g) - 1/2 selera (190 g) - 1 cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki Do garnka wkładamy dobrze umyte

Kuchenne Wariacje
Gulasz z dzika z dodatkiem dyni 259

mięso z dzika. Rzadko jadam dziczyznę i nie wiedziałam co z tego mięsa zrobić. Wpadłam na pomysł, aby "wyczarować" gulasz z dodatkiem dyni i marchewki. Wyszedł delikatny, smaczny i bardzo aromatyczny :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 209

włoszczyzna, która miała być wykorzystana do zupy, a ostatecznie zużyłam ją do pasztetu. Moim zdaniem jest on wyśmienity, idealnie doprawiony i zasmakuje każdemu smakoszowi.  Składniki: - 2 selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml

Be Fit Be Strong
Zupa buraczkowa 188

buraczki rosły jeszcze na działce..najpierw była botwinka, ale moje córki za bardzo jej nie lubią, więc później z większych buraczków była zupka.. kilka buraków czerwonych 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz listek, ziele 1-2 łyżki octu Do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Doda

Moje domowe kucharzenie
ZUPA MARCHEWKOWA ORIENTALNA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 243

suche listopadowe dni. Na taki czas szukam czegoś, co mnie porządnie rozgrzeje od środka. A nic tak nie robi dobrze na wychłodzone ciało jak imbir, chili i kumin. Marchewka swoim kolorem cieszy oczy i poprawia wyrazistość obrazu. A pomarańcza przypomina o wakacjach... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
CIASTO MARCHEWKOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY 265

pieczenia – raz, dwa…!   Co potrzebne: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 jaja 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki startej na tarce... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami 206

bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :)  Składniki na porcje dla 2-3 osób: 2 pstrągi tęczowe (wagowo ok. 0,5 kg) 450 g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny  papryka ostra przyprawa do ryb oliwa z oliwek Pstrągi wypatroszyć, zeskrobać łuski, umyć i osuszyć. Warzywa rozmrozić, osuszyć. Formę wyłożyć papierem

Ugotować
Najlepsza i najprostsza zupa krem z dyni 211

porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25 wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia Hokkaido (700-1000g) - 2 spore marchewki - 3 ziemniaki - 1 cebula   - sok z połowy cytryny - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczka chili - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy

Be Fit Be Strong
Sałatka warzywna z kalarepą i kaszą owsianą (wegańska) 211

jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego/mrożonego - 1 woreczek kaszy owsianej - 1 kalarepa - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku

Be Fit Be Strong
Najlepsza na odporność - sałatka warzywna z ekologiczną komosą ryżową i kalarepą (wegańska) 198

wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Nic innego, tylko jeść i wzmacniać swoją odporność! Składniki: - 250g groszku mrożonego, świeżego lub 1 puszka - 125g komosy ryżowej białej SYMBIO - 1 kalarepa - 2-3 marchewki - pęczek rzodkiewek - 5-6 łyżek majonezu sojowego , dla nie-wegan majonez dietetyczny z serka wiejskiego lub zwykły - pół pęczka koperku - pół pęczka natki pietruszki - pół pęczka szczypiorku - 1 łyżeczka suszonego

Be Fit Be Strong
Marchewkowa owsianka 162

marchewkowa z mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi Przepis: / 1 porcja / 50 g płatków owsianych górskich 100 ml wrzątku pół szklanki mleka 100 g (2 czubate łychy) puree z pieczonej/ugotowanej marchewki (moje nie było do końca gładkie, ale radzę porządnie przypiec/rozgotować marchew, by wydobyć z niej słodki smak) 1/3-1/4 łyżeczki imbiru i cynamonu 2 szczypty gałki muszkatałowej szczypta soli łyżka

tost z dżemem
Koktajl marchewkowo-bananowy 138

Składniki na 2 porcje: 250 ml soku marchewkowego (świeżo wyciśniętego lub jednodniowego) 1 banan 1 łyżka wiórek kokosowych szczypta cynamonu 2 daktyle Wycisnąć sok z marchewki. Banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować. Przelać do szklanek. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi oraz cynamonem

Moja Galeria Smaku