Niestety jednak nie za często, bo rodzinka choć nie wzbrania się od warzyw, to raczej jest mięsożerna :) Składniki: 8o dag cukinii, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej, 5 łyżek otrębów owsianych, 3 jajka, 1, 5 łyżeczki soli, 1 łyżka majeranku, pieprz, olej do przesmażenia cebuli. Cukinie zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć cukinię. Dodać cebulę, kaszę mannę, otręby i marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 1 godzinę
Delicious Titbitstyle lat mnie okłamywano! Podobne odczucia mną zawładnęły, gdy wyszła na jaw prawda o paprykarzu. Lubię odtwarzać sobie niektóre smaki. WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ . /źródło: Jadłonomia ;/ na słoiczek 350 ml 2 marchewki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki(...)sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli, a marchew zmięknie, zdjąć z palnika i wyjąć z mieszanki ziele oraz liść laurowy. Kaszę jaglaną zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję w lekko osolonej wodzie, około
W kuchni Karmel-itkismak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was. Składniki: * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu chilli * 1 łyżeczka przyprawy curry * sok z 1/2 limonki * sól(...)pokroić w kawałki. Skropić oliwą i upiec do miękkości w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię
kolorowotorcikowoblaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć
Moje domowe kucharzeniepaprykowa z wołowiną : SKŁADNIKI: 60 dag wołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku pieprz cayenne domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz(...)podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny zawieruszony przepis..Prosto, a jak smacznie.. skrzydełka przyprawa do kurczaka marchewka oliwa Skrzydełka umyć .Wymieszać z przyprawą i odstawić na około 1 godzinę.[u mnie dłużej].Przełożyć na blaszkę , dodać odrobinę oliwy, marchewkę i piec do miękkości skrzydełek
Moje domowe kucharzeniedodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone(...)wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec wkładamy mały baldach kopru z nasionami . Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy po 3 sztuki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło sporo, ale w zimę miło będzie do obiadu wyciągnąć taki słoiczek :) Składniki: 4 kg ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchwi 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu pieprz, sól, czosnek - do smaku Ogórki obieramy (tak było w przepisie, który mam nie pamiętam skąd, ale ja robiłam już kiedyś ze skórką(...)też dobre były) kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w pół-talarki, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy - do tego przyda nam się duuuża miska, chyba, że pół porcji zrobimy - przyprawiamy i zostawiamy na jakieś 5-6 godzin. W między czasie ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy. Dodajemy do leżakującej sałatki
Co w głowie piszczykurczaka ok. 200 g. makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Pora kroimy w półplasterki i wraz z marchewką dusimy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowe składniki mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnioną rukolę i oliwę
Co w głowie piszczyporcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek - koperek, szafran (szczypta) - sól(...)masła - ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę
Smaczne Zdrowesezamowego, zmieni smak Waszego obiadu. Wierzę że będziecie powracać często :) do kurczaka feng shui. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 2 papryki zielona i czerwona 3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie: Piersi(...)kurczaka, pokrojone w kostkę, doprawić przyprawami I odstawić na 10-15 min. Pokroić paprykę i marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus. Rozbic 2 jajka dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać.Do jajka dodać kurczaka, wymieszać w jajku i mące. Kurczaka dajemy na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju sezamowego. Smażyć kurczaka 5 min. Przeniesc
Smaki Edytytaka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione płotki, 2 marchewki, 1 cebulę, 2 pomidory, sos chili Winiary, sól prowansalską i ognistą mieszankę przypraw. Zamiast papryki wykorzystałam 3 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem od Eterno, w którym są w delikatnej marynacie(...)płotek (słodko-kwaśna) to doskonały sposób na przesyt grillowanymi potrawami, szczególnie w okresie wakacyjnym. PRZYGOTOWANIE: Umyte tusze płotek kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchłodzenie, zalecam poszatkowaną kapustę obficie posolić, a następnie odcisnąć tworzący się sok, dzięki czemu kapusta będzie bardzo miękka i krucha, straci swoją surowość. Składniki: 1/2 główka małej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 2,5 łyżki majonezu 2,5 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego + 1 łyżeczka soku z cytryny(...)młynku Kotanyi 1 łyżeczka ostrego chrzanu Z kapusty wykrawamy głąb, a następnie szatkujemy ręcznie na tarce o dużych oczkach albo mechanicznie (ja w szatkownicy robota FP 270 Kenwood). Marchewki również ścieramy w szatkownicy, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną, dodajemy cukier puder, chrzan, ocet winny i sok z cytryny, doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczaku, 1 liść laurowy 3 szt. ziela angielskiego, do smaku czarny pieprz, 1 szt. cebula, koperek suszony Do garnka wkładamy pokrojone w paski żeberka, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, całą pietruszkę i seler, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody, gotujemy ok. 15 minut, wsypujemy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Krupnik doprawiamy do smaku(...)czarnym pieprzem i koperkiem suszonym. Kawałki żeberek układamy na talerzu. Krupnik wraz z marchewką rozlewamy a kawałki żeberek układamy na środku. Smacznego. The post Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię